Μια είδηση βγαλμένη από σενάρια επιστημονικής φαντασίας άλλων εποχών και το σενάριο του Junior, του φιλμ όπου ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ μένει έγκυος, έρχεται από την Ιαπωνία, όπου ερευνητής ανακοίνωσε ότι δημιούργησε βιώσιμα ωάρια από τα κύτταρα αρσενικών ποντικιών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως και στο παρελθόν είχαν παραχθεί ποντίκια από δύο πατέρες, μόνο που απαιτήθηκαν περίπλοκα βήματα -συμπεριλαμβανομένου και γενετικής μηχανικής.

Πλέον, μιλάμε για τη δημιουργία στο εργαστήριο βιώσιμων ωαρίων από αρσενικά κύτταρα. Ο επικεφαλής ερευνητής Κατσουχίκο Χαγιάσι, του Πανεπιστήμιο Κιούσου, παρουσίασε τα ευρήματα στην Τρίτη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος στο Λονδίνο την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Ο Χαγιάσι προέβλεψε ότι η πρακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους ανθρώπους μέσα σε μια δεκαετία, όμως υπήρξαν και επιστήμονες που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό. Κι αυτό γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη βιώσιμα ανθρώπινα ωάρια που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο από γυναικεία κύτταρα, πόσο μάλλον από αρσενικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τον Χαγιάσι, η συγκεκριμένη μέθοδος βρίσκεται ακόμη σε εμβρυικό στάδιο, με τον ίδιο να είναι ο μόνος «πατέρας».