Ιδιοκτήτης του Twitter -και επίσημα- θα είναι σύντομα ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου, ο Elon Musk. Ίσως και από την επόμενη εβδομάδα. Τι σημαίνει αυτό για την δημοφιλή πλατφόρμα;

Ότι, όπως επιμένει ο νέος της ιδιοκτήτης, δεν θα υπάρχει λογοκρισία σε προβληματικά σημεία της όπως η ρητορική μίσους, οι προσβολές αλλά και τα fake news, τα οποία πολλάκις έχει διασπείρει ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος.

Αυτό που θέλει να κάνει ο Elon Musk με το Twitter, θα το κάνει τον ιδανικό χώρο για να εκφράζονται trolls, διαδικτυακοί νταήδες και ακροδεξιά στοιχεία τα οποία η λογοκρισία στο internet είχε αφήσει για καιρό εκτός της δημόσιας συζήτησης. Μπορεί ακόμη και να επανέλθει ο Donald Trump, ο οποίος ήταν πολύ δραστήριος χρήστης της πλατφόρμας μέχρι να γίνει ban στον λογαριασμό του.

Μπορεί, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει ξανά το Twitter ως προεκλογικό εργαλείο ώστε να διασπείρει την αντζέντα του και να ανέβει ξανά ακόμη και στην εξουσία.

«Θεωρώ λάθος τον αποκλεισμό του Trump από το Twitter» είχε πει ο Musk τον περασμένο Μάιο. Εάν και υπάρχει λογική πίσω από την δήλωσή του, ότι δηλαδή η δημοκρατία δίνει χώρο να ακούγονται όλες οι απόψεις, ακόμη και οι μη αρεστές όπως αυτή του πρώην Αμερικανού προέδρου, δεν γίνεται την ίδια στιγμή να επιτρέπει κακόβουλες απόψεις να διαδίδονται. Σε αυτήν την περίπτωση, η «φίμωση» της φωνής του Trump κάνει δυσανάλογα λιγότερο κακό από το να του επιτεπόταν να εκφράζεται ελεύθερα, καθώς πρόκειται για ένα άτομο με τεράστια επορροή και επικίνδυνες απόψεις.

Ποιος θα ξεχάσει τότε που ο Donald Trump, στην αρχή της πανδημίας που κόστισε την ζωή σε πάνω από 1.000.000 Αμερικανούς, είχε προτείνει μέσω του Twitter του να πιει ο κόσμος χλωρίνη; Αυτή είναι μόνο μία από τις άκρως επικίνδυνες δηλώσεις του, χώρια των ακραίων πολιτικών του πεποιθήσεων τις οποίες εξέφραζε συχνά μέσω της πλατφόρμας με το μπλε καναρίνι για εικονίδιο.

Καθώς το Twitter είναι ένα εργαλείο με απίστευτα μεγάλη απήχηση, η επαναφορά του Trump αλλά και των ακραίων οπαδών του στην πλατφόρμα, θα μπορούσε μέχρι και να τον επαναφέρει στην εξουσία, καθώς ο ίδιος θέλει να ξανά κατέβει ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του 2024.

Να φοβόμαστε το μέλλον της δημοκρατίας με τον Musk πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφορίας και απόψεων, στον κόσμο; Ασφαλώς.