Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος είναι γεγονός. Ένα αυτόνομο ρομπότ Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), λοιπόν, πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργική επέμβαση στον μαλακό ιστό ενός εντέρου χοίρου χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια ή παρέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ορόσημο, καθώς γίνεται για πρώτη φορά και «ανοίγει τον δρόμο» για την αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον.

Για χρόνια, ο κόσμος της ιατρικής παλεύει για το χειρουργείο με τη βοήθεια ρομπότ, επιτρέποντας στους γιατρούς να βελτιώσουν την τεχνική τους. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι ο χειρουργός ρομπότ έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τους ίδιους τους ανθρώπους. Το STAR πραγματοποίησε λαπαροσκοπική επέμβαση για να συνδέσει δύο άκρα ενός εντέρου. Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Science Robotics, το ρομπότ διέπρεψε στη διαδικασία, η οποία απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Axel Krieger,του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», είπε ότι χρησιμοποίησαν το νέο ρομποτικό σύστημα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική: Την επανασύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου. Το STAR εκτέλεσε τη διαδικασία σε τέσσερα ζώα και παρήγαγε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που κάνουν την ίδια διαδικασία», δήλωσε.

Τι κάνει το STAR να διαφέρει από τα υπόλοιπα ρομπότ

Η χειρουργική σε μαλακό ιστό είναι άκρως δύσκολη για τα ρομπότ λόγω της απρόβλεπτης φύσης της, κάτι που απαιτεί από αυτό να είναι ικανό να αναπροσαρμόζει γρήγορα τις κινήσεις του ανάλογα με τα απρόσμενα εμπόδια που συναντά. Το STAR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, χάρη σε ένα νέο σύστημα ελέγχου που αναπροσαρμόζει τις ρομποτικές κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός. Ένα νέο τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με βελτιωμένη μηχανική όραση και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκαν από τους Αμερικανούς ερευνητές, καθοδηγεί το STAR.

«Αυτό που κάνει το Star ξεχωριστό είναι ότι είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που σχεδιάζει, προσαρμόζει και εκτελεί ένα χειρουργικό σχέδιο σε μαλακούς ιστούς με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση», είπε ο Krieger.

Ο Krieger, επίσης, βοήθησε στη δημιουργία του ρομπότ, ενός συστήματος καθοδηγούμενου από την όραση που σχεδιάστηκε ειδικά για να ράβει μαλακούς ιστούς. Βελτίωσε ένα μοντέλο του 2016 που επιδιόρθωνε τα έντερα ενός χοίρου, αλλά απαιτούσε μεγάλη τομή για πρόσβαση στο έντερο και περισσότερη καθοδήγηση από τον άνθρωπο.

Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα χαρακτηριστικά επιτρέπουν βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων εργαλείων συρραφής και συστημάτων απεικόνισης που παρέχουν πιο ακριβείς απεικονίσεις του χειρουργικού πεδίου.