Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, απέσυρε την προηγούμενη στήριξή του στον Ίλον Μασκ -τον είχε χαρακτηρίσει ως «τη σωστή επιλογή για να ηγηθεί της εταιρείας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, διαφημίζοντας το νέο εγχείρημά του, ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο θα αποτελεί εναλλακτική του Twitter, ο Ντόρσεϊ δεν κρύφτηκε. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Μασκ είναι ο καλύτερος δυνατός διαχειριστής του Twitter, ο Dorsey είπε κατηγορηματικά: «Όχι».

Ο Ντόρσεϊ πρόσθεσε ότι ο Μασκ «έπρεπε να είχε εγκαταλείψει» την εξαγορά του Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια και κατηγόρησε εκ των υστέρων το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ότι προσπάθησε να αναγκάσει τον Μασκ να συρθεί σε συμφωνία παρά τις προσπάθειες του Μασκ να αποσυρθεί από την αγορά πέρυσι. «Όλα γκρεμίστηκαν», είπε ο Dorsey, προσθέτοντας, «Αλλά συνέβη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να φτιάξουμε κάτι για να αποφύγουμε να συμβεί ξανά».

Πριν από ένα χρόνο, ο Dorsey είχε σπεύσει να επαινέσει τον Μασκ. Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter, ο Ντόρσεϊ είπε ότι εφόσον το Twitter έπρεπε να ανήκει σε ένα άτομο ή εταιρεία, «ο Έλον είναι η μοναδική λύση που εμπιστεύομαι».

Ο Ντόρσεϊ διέθεσε επίσης τις περισσότερες από 18 εκατομμύρια μετοχές του στο Twitter (2,4% μερίδιο περίπου) στη νέα εταιρεία που ανήκει στον Μασκ ως επενδυτής μετοχών, αντί να λάβει πληρωμή σε μετρητά, σύμφωνα με μια κατάθεση τίτλων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ερωτηθείς εάν ένιωθε ευθύνη για τον ρόλο που έπαιξε στη συναλλαγή, ο Ντόρσεϊ, ο οποίος υπηρετούσε στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter εκείνη την εποχή, είπε ότι δεν ήταν το μόνο άτομο που ενέκρινε τη συμφωνία και ότι η «μόνη εναλλακτική» του Twitter έναντι του Μασκ ήταν μια εξαγορά από «hedge funds και ακτιβιστές της Wall Street».

Όταν ο μήνας του μέλιτος τελειώνει

Η αλήθεια είναι πως το προφίλ του «Μίδα» έχει πλέον «μπλε χαρακιές» εξαιτίας της διοίκησης του Μασκ. Είναι μια σειρά από αποφάσεις που προκαλούν με τη σειρά τους μια σειρά κρίσεων, οι οποίες υπονομεύουν την ίδια του την επιχείρηση. Υπό τον Μασκ, το Twitter έχει περικόψει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του.

Η αλλαγή στη διαδικασία επαλήθευσης του Twitter είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο Μασκ ταρακούνησε τον πυρήνα της ίδιας του της εταιρείας αναλαμβάνοντας να «τρέξει» το μέσο τον Οκτώβριο. Απέλυσε πάνω από το 80% του προσωπικού του και αναμόρφωσε τις πολιτικές του ιστότοπου, προκαλώντας κριτική για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι κινήσεις στην ασφάλεια και τη διαφάνεια. Πολλοί κορυφαίοι διαφημιστές έχουν εγκαταλείψει την πλατφόρμα και ο Μασκ την αποτίμησε τον περασμένο μήνα σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια -λιγότερο από τα μισά από αυτά που πλήρωσε για αυτήν.

Αλλά μια από τις πιο τολμηρές και μεγαλύτερες αλλαγές του Μασκ ήταν το Twitter Blue. Διαφημιζόμενο ως ο διάδοχος του παλιού συστήματος επαλήθευσης, το μοντέλο συνδρομής επιτρέπει σε οποιονδήποτε να πληρώνει 8$ το μήνα για ένα μπλε σήμα και άλλες λειτουργίες, όπως ιεραρχημένη κατάταξη σε συνομιλίες και αναζήτηση.

Το αντίκτυπο της απόφασης ήταν χάος και σύγχυση. Το πρόγραμμα διακόπηκε αρχικά μόνο για λίγες μέρες μετά την έναρξή του, όταν ένας λογαριασμός που υποδύθηκε τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly and Company έγραψε στο Twitter «η ινσουλίνη είναι δωρεάν τώρα», προκαλώντας πτώση στη μετοχή.


Όλα αυτά, την ώρα που το Bluesky ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς.