Άλλη μία μέρα, άλλο ένα «επεισόδιο» στο «σήριαλ» της απόκτησης του Twitter από τον Elon Musk.

Ο 51χρονος έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο Twitter, με εκατοντάδες εργαζόμενους και στελέχη να εγκαταλείπουν μαζικά την εταιρεία, είτε επειδή δεν συμμορφώνονται στις νέες σκληρές εργασιακές συνθήκες που επιβάλει ο Musk, είτε επειδή ανήκουν στο 50% των εργαζομένων που απολύθηκαν.

Τώρα, ο νέος ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης προχωρά στο ευαίσθητο θέμα της ρύθμισης του περιεχομένου της πλατφόρμας.

Ήδη, άρχισε να αποκαθιστά λογαριασμούς χρηστών που είχαν ανασταλεί, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχω ακόμη λάβει απόφαση για τον λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump».

Έτσι, έκανε δημοσκόπηση για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιστρέψει στο Twitter, αφού οι λογαριασμοί του στα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2021 μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Vox Populi, Vox Dei», έγραψε έπειτα, μια λατινική φράση που σημαίνει: «φωνή λαού, φωνή Θεού»

Η δημοσκόπηση είναι ανοικτή για 24 ώρες και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 53% όσων απάντησαν τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Trump στην πλατφόρμα.

Ο επικεφαλής της Tesla που υπερασπίζεται το όραμά του της πλήρους ελευθερίας της έκφρασης επεσήμανε χθες ότι «η πολιτική του νέου Twitter είναι η ελευθερία της έκφρασης, αλλά όχι η ελευθερία να επιτίθεται κανείς» στους ανθρώπους.

Ο Musk εξήγησε ότι «τα αρνητικά tweets ή όσα προωθούν το μίσος» θα υποβιβάζονται και δεν θα μπορούν να έχουν έσοδα από διαφημίσεις. «Δεν θα μπορείτε να βρείτε αυτά τα tweets παρά μόνο αν ψάξετε συγκεκριμένα για αυτά, κάτι που δεν διαφέρει από το υπόλοιπο ίντερνετ», πρόσθεσε.

Το όραμα του Musk για το Twitter, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής πολλών χωρών, ανησυχεί ιδιαίτερα οργανώσεις, αρχές και διαφημιστές. Φοβούνται ότι θα καταργήσει τις υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας, όσο ανεπαρκείς κι αν κρίνονται, που προστατεύουν από τη παραπληροφόρηση, την παρενόχληση και άλλες παραβιάσεις.

Χθες σε μια προσπάθεια να αποδείξει την ουδετερότητά του ο Musk αποκατέστησε λογαριασμούς που εκφράζουν αντίθετες πολιτικές απόψεις από τις δικές του.

Μεταξύ αυτών ήταν ο λογαριασμός της Αμερικανίδας κωμικού Kathy Griffin, η οποία αποκλείστηκε από το Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και άλλοι χρήστες, αφού άλλαξε το όνομα χρήστη σε «Elon Musk» για να περιπαίξει τον νέο επικεφαλής της πλατφόρμας.

Στο μέσο επέστρεψαν και οι λογαριασμοί του «The Babylon Bee», ενός σατιρικού, αμερικανικού ιστότοπου και του Jordan Peterson, μιας συντηρητικής τηλεοπτικής προσωπικότητας. Και οι δύο είχαν ανασταλεί επειδή παραβίασαν τους κανόνες περί ρητορικής μίσους.