Το Twitter έγραψε, την Τετάρτη (19/04), ότι προχωράει με τα σχέδιά του για την αφαίρεση χιλιάδων σημάτων ελέγχου επαλήθευσης που είχαν προηγουμένως χορηγηθεί σε διασημότητες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους, περίπου 20 ημέρες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος αγόρασε την πλατφόρμα τον Οκτώβριο για 54,20 δολάρια ανά μετοχή, δήλωσε αρχικά ότι η κίνηση θα άρχιζε να πραγματοποιείται την Πρωταπριλιά. Βέβαια, σύμφωνα με τη «Washington Post», ο μόνος πασίγνωστος λογαριασμός που έχασε το σημάδι ελέγχου, που σηματοδοτούσε την αυθεντικότητά του, ήταν οι «New York Times».

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Twitter επαλήθευε λογαριασμούς με ένα μικρό μπλε σημάδι και έτσι επιβεβαίωνε ότι η εταιρεία είχε πιστοποιήσει πως ο κάτοχος λογαριασμού ήταν αυτός που πράγματι έλεγε ότι ήταν. Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του Έλον Μασκ, όμως, όταν ανέλαβε τον ιστότοπο, το περασμένο φθινόπωρο, ήταν να δηλώσει ότι το σύστημα αυτό θα τελείωνε, και αντ’ αυτού θα λάνσαρε μια υπηρεσία 7,99 δολαρίων ανά μήνα που θα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ένα μπλε σημάδι επαληθευμένου λογαριασμού.

«Η ευρεία επαλήθευση θα εκδημοκρατίσει τη δημοσιογραφία και θα ενδυναμώσει τη φωνή του λαού» είχε γράψει ο δισεκατομμυριούχος στο Twitter στις 6 Νοεμβρίου.

Η απόφαση θεωρείται αμφιλεγόμενη, με ορισμένους να επικροτούν την κίνηση του Έλον Μασκ ως ώθηση για ισότητα στον ιστότοπο και άλλους να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η αλλαγή θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό τον πολλαπλασιασμό των ψεύτικων λογαριασμών και τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Το Twitter αναγκάστηκε να ανακαλέσει γρήγορα το πρώτο λανσάρισμα της συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue, πέρσι, όταν ψεύτικοι λογαριασμοί κατέκλυσαν την πλατφόρμα.

Το Twitter δήλωσε ότι θα άρχιζε να αφαιρεί τα σημάδια ελέγχου επαλήθευσης από την 1η Απριλίου, αλλά πολλοί λογαριασμοί διατήρησαν την επαλήθευσή τους και μετά την ημερομηνία αυτή. Ο Έλον Μασκ πίεσε για να χάσουν οι «New York Times» το σήμα του επαληθευμένου λογαριασμού τους, αφού η εφημερίδα δήλωσε ότι δεν θα πλήρωνε για τη συνδρομητική υπηρεσία.

Διασημότητες όπως ο θρυλικός ηθοποιός του Star Trek, Ουίλιαμ Σάτνερ, διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση. «Θέλω να παραμείνω στο Twitter, αλλά θέλω να είμαι σίγουρος ότι είναι η φωνή μου και οι σκέψεις μου που ο κόσμος ακούει και διαβάζει και όχι κάποιος που … θέλει να με βλάψει με κάποιο τρόπο» είχε δηλώσει προηγουμένως στη «Washington Post».

Ορισμένοι πρώην εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια μαζική αφαίρεση των επαληθευμένων λογαριασμών θα μπορούσε να διαλύσει τον ιστότοπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter, τον περασμένο μήνα, ότι «ο λογαριασμός Twitter οποιουδήποτε ατόμου που συνδέεται με έναν επαληθευμένο οργανισμό, επαληθεύεται αυτόματα». Οι οργανισμοί θα μπορούσαν να πληρώνουν 1.000 δολάρια το μήνα για να επαληθεύουν τους λογαριασμούς τους.

Πάντως, οι δραματικές αλλαγές έχουν κάνει πολλούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων και κυβερνητικών οργανισμών, να αμφισβητήσουν τη χρησιμότητα του Twitter.

Photo credits: Shutterstock