Σειρήνες συναγερμού ήχησαν το βράδυ της Δευτέρας στο Τελ Αβίβ κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ, Νετανιάχου και Μπλίνκεν αναγκάστηκαν να σπεύσουν σε καταφύγιο, όπου παρέμειναν για περίπου πέντε λεπτά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβησαν στο κέντρο διοίκησης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας και συνέχισαν εκεί τις συζητήσεις τους, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νετανιάχου: «Ο λαός του Ισραήλ θα ενωθεί απέναντι στη Χαμάς»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου «να μην επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν».

«Μην κάνετε τα ίδια λάθη, το τίμημα που θα πληρώσετε αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλότερο», είπε σε ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ.

Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στην Κνεσέτ ότι το έθνος του Ισραήλ είναι ενωμένο στον στόχο της νίκης, ενώ παραδέχθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και της ασφάλειας που επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει μια τόσο καταστροφική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί και να πολεμήσει τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που μας βρήκε πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε διεξοδικά κάθε πτυχή.

Το έθνος είναι ενωμένο προς έναν στόχο, τη νίκη. Θα θριαμβεύσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι γεμάτη από σκοτεινές δυνάμεις. Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Στόχος τους είναι να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε μια άβυσσο χάους.

Τώρα, πολλοί σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Αντιλαμβάνονται ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς.

Είμαστε αφοσιωμένοι σε όλες τις οικογένειες. Δεν θα υποχωρήσουμε στις προσπάθειές μας να φέρουμε πίσω τους αδελφούς και τις αδελφές μας», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Το θρυλικό σύστημα πυραυλικής άμυνας που επιστρατεύει ο Νετανιάχου

Οι εξελίξεις στην Γάζα και οι συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις που δέχεται το Ισραήλ αλλά κυρίως ο φόβος ότι μπορεί να εκδηλωθεί μια μαζική επίθεση με πυραύλους και ρουκέτες από την Χεζμπολάχ υποχρεώνουν το Ισραήλ να επισπεύσει την ένταξη στο οπλοστάσιό του του νέου υπερσύγχρονου και εξελιγμένου αντιαεροπορικού όπλου Laser, του Iron Beam.

Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι μονάδες του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί ήδη στο έδαφος του Ισραήλ.

Το Iron Beam, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο των τελικών δοκιμών, είναι δημιούργημα της ισραηλινής εταιρείας Rafael και πρόκειται για φθηνό, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες Laser.

Στα τέλη Αυγούστου ο Γιουβάλ Στάινιτς, επικεφαλής της Rafael που έχει διατελέσει και υπουργός οικονομικών, ενέργειας και στρατηγικών υποθέσεων μαζί με τον Νετανιάχου, προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2024 το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει σε μεγάλο βαθμό προστασία από συστήματα Laser με στόχο η πλήρης κάλυψη να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025.

Το Ισραήλ που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την απειλή των πυραυλικών επιθέσεων ακόμη και με αυτοσχέδιες ρουκέτες από την Γάζα και από τον Λίβανο αναζητεί έναν πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο οικονομικό τρόπο για την αντιαεροπορική άμυνά του.

Το περίφημο Iron Dome είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό (σύμφωνα με στοιχεία του IDF στην κρίση που είναι σε εξέλιξη έχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 96%) αλλά είναι εξαιρετικά ακριβό καθώς δυο βολές που απαιτούνται συνήθως εναντίον του πυραύλου ή της ρουκέτας που εκτοξεύεται εναντίον ισραηλινών στόχων, στοιχίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια, ενώ μαζικές επιθέσεις που έχουν στόχο να τυφλώσουν το σύστημα, βρίσκουν «τρύπες» πλήττοντας έτσι τους στόχους τους.

Η κάθε δέσμη laser του Iron Beam που λειτουργεί με 100kw έχει κόστος μόλις 3,5 δολάρια.

Η Rafael εργάζεται εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του Laser στην αντιαεροπορική προστασία που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πυροβολικό, ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους , drones και κάθε άλλο αντικείμενο που θα εντοπίζεται με την ακρίβεια του laser και με την ταχύτητα του φωτός .

Στους σχεδιασμούς της Rafael είναι η εφαρμογή του Laser και σε πλοία και σε αεροσκάφη για την αντιμετώπιση στόχων αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο.

Το Iron Dome κάθε άλλο παρά πρόκειται να αποστρατευθεί καθώς έχει μια σημαντική ακόμη αποστολή, του υπολογισμού της τροχιάς των εισερχόμενων πυραύλων.

Ο υπολογιστής του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, υπολογίζοντας τη γωνία, την ταχύτητα και το υψόμετρο και στη συνέχεια αποφασίζει εάν θα αναχαιτίσει τον πύραυλο ή θα τον αφήσει να προσγειωθεί ακίνδυνα σε μια ανοιχτή, ακατοίκητη περιοχή. Εάν είναι απαραίτητη μια αναχαίτιση, η τότε θα μπορεί να ενεργοποιηθεί Iron Beam για την αναχαίτιση.

Ακόμη πάντως δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το πόσες μονάδες Iron Beam είναι διαθέσιμες και πόσες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα μέτωπα της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.