Συνθήκες ακραίας πόλωσης επικρατούν στην Τουρκία πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Μετά τον λιθοβολισμό στο λεωφορείο του Έκρεμ Ιμάμογλου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μιλά σήμερα για προβοκάτσια, με… δάχτυλο το κίνημα του Φετουλάχ Γκουλέν.

Την ίδια ώρα, επεισόδια ξέσπασαν σε καφενείο στη Σμύρνη, καθώς υπήρχαν προεκλογικές αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, τις οποίες προσπάθησε να σκίσει ομάδα τριάντα ατόμων, υποστηρικτών του AKP.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στην πόλη Aydin, τόνισε τη σημασία των εκλογών της 14ης Μαΐου και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την αντίδρασή τους στις κάλπες, κάνοντας λόγο για μία σημαντική απόφαση και ένα δίλημμα: «είτε την πολιτική των τεχνουργημάτων είτε την πολιτική της καταστροφής».

Από την άλλη ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις θέλουν να έχει προβάδισμα, από την τουρκική πόλη Bolu δήλωσε πως θα γίνει ο πρόεδρος των 85 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών και απευθυνόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν την ομιλία του, είπε: «Αυτοί που θα αλλάξουν τη μοίρα της Τουρκίας είναι οι νέοι που πηγαίνουν στις κάλπες για πρώτη φορά. Θα πάτε στην κάλπη και θα ζητήσετε ελευθερία, δημοκρατία και φαγητό. Θα θέλετε να ζήσετε σε μια πιο όμορφη Τουρκία.

Αλλάξτε την αυταρχική εξουσία, αντικαταστήστε την με μια φιλελεύθερη, δημοκρατική. Θα είμαι πρόεδρος 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, όχι των πέντε συμμοριών, όχι εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα τους. Θα σεβαστώ την πίστη και την ταυτότητα όλων. Θα σεβαστώ τον τρόπο ζωής όλων. Αν κοπεί το ρεύμα μιας οικογένειας στο σπίτι, αν το φυσικό αέριο της κοπεί στη μέση του χειμώνα, αυτός ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι μαζί με αυτήν την οικογένεια.

Αυτός είναι ο βασικός μου στόχος. Οι διακρίσεις δεν υπάρχουν στην ατζέντα μας. Σίγουρα θα τους αγκαλιάσουμε όλους. Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Εάν ένα παιδί πεινά, υπάρχει αδικία, εάν μια γυναίκα υφίσταται βία, αν υπάρχει κάπου ανεργία, υπάρχει αδικία. Γι’ αυτό θα αποδώσουμε δικαιοσύνη».

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο των επεισοδίων που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες, όταν άγνωστοι λιθοβόλησαν το λεωφορείο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Ικόνιο, ένα ακόμη προπύργιο του ΑKP, δήλωσε ότι οι πέτρες που δέχθηκε είχαν στόχο τον λαό και τη δημοκρατία ενώ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Μπορεί να μας πετούν πέτρες, αλλά θα τους απαντήσουμε με τριαντάφυλλα. Ο καθένας κάνει αυτό που του ταιριάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.