Δεδομένης της αύξησης των κινδύνων και της ανασφάλειας που επικρατεί στο Βέλγιο, το POLITICO, αποκαλύπτει το τεράστιο πρόβλημα με την διακίνηση ναρκωτικών στις Βρυξέλλες και την αδυναμία τον Αρχών να βρουν την άκρη του νήματος σε ένα κύκλωμα που έχει και ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Συνομιλώντας με εργαζόμενους επιχειρήσεων σε κομβικά σημεία της πόλης, αποτυπώνεται ένα κλίμα έντονης ανομίας, όπως στέκια αγοράς ψυχοδραστικών ουσιών, βανδαλισμούς και κλοπές. Αναφέρεται μάλιστα σε περιοχές, που ήδη από την ώρα που σκοτεινιάζει, η βία στους κεντρικούς δρόμους γίνεται όλο και συχνή.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι σε περιοχές τέτοιες περιγράφουν περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης στους επισκέπτες, επιθέσεις που δεν έχουν τέλος και πελάτες που με την άφιξή τους ήδη στο ξενοδοχείο εκφράζουν παράπονα που συνέβησαν στον δρόμο εξαιτίας κλοπών που δέχθηκαν.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι την Τετάρτη 40 επιτροπές και ενώσεις της γειτονιάς των Βρυξελλών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση ναρκωτικών και τη μείωση της ασφάλειας σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς, που διανεμήθηκε από τον τοπικό Τύπο.

Νέα στοιχεία της αστυνομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ανελιές Βερλίντεν, κατόπιν αιτήματος του Φλαμανδού συντηρητικού βουλευτή της N-VA, Tomas Roggeman, δείχνουν ότι το Saint-Gilles είναι ένα «hotspot» για κάθε μορφής έγκλημα.

Μεταφράζοντας την επίμονη αδιαφορία των Αρχών σε νούμερα, η αστυνομία κατέγραψε 3.320 εγκλήματα κοντά στον σταθμό το 2021 και 3.447 εγκλήματα κατά τη διάρκεια του 2020, με τα πιο συνηθισμένα αδικήματα να είναι η κλοπή και ο εκβιασμός. Το 2019 ο αριθμός ήταν 4.205, ενώ το 2018 ήταν χαμηλότερος, στις 2.815. Τα στοιχεία του 2022 δεν είναι πλήρη, αλλά τους πρώτους εννέα μήνες σημειώθηκαν 2.204 εγκλήματα.

Σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, το 2021, υπήρχαν 372 αδικήματα που , περισσότερα από ένα την ημέρα και αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό των συνολικών εγκλημάτων εκείνο το έτος. Πρόκειται για αύξηση από τα 266 που αναφέρθηκαν το 2020, 172 το 2019 και 67 το 2018.

Η χρήση ναρκωτικών σε όλο το Βέλγιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, από την αύξηση της χρήσης αμφεταμίνης το 2022 έως την αύξηση της κατανάλωσης κοκαΐνης στις Βρυξέλλες το 2021-2022.

Μια ανάλυση του 2021 των αστικών λυμάτων σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις, από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο EUSEME, βρήκε τις υψηλότερες ποσότητες υπολειμμάτων τους στο Άμστερνταμ και την Αμβέρσα, το λιμάνι του Βελγίου που διοχετεύει βουνά παράνομων ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης, στην ηπειρωτική Ευρώπη κάθε χρόνο.

Τα μέτρα των αρχών δεν περιορίζονται στο νομικό σκέλος

Η βελγική κυβέρνηση πάντως, παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στα λιμάνια, του ελέγχου του ποινικού μητρώου και της οικονομικής κατάστασης όλων των λιμενικών εργαζομένων και της αύξησης των προστίμων στους χρήστες κοκαΐνης.

Διόρισαν επίσης την Ine Van Wymersch ως την πρώτη επίτροπο ναρκωτικών της χώρας, επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση του εγκλήματος ναρκωτικών.

Το 2022, η πόλη άνοιξε τον πρώτο χώρο κατανάλωσης ουσιών στις Βρυξέλλες, κοντά στο σταθμό Midi, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες την ασφαλή χρήση. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρές προμήθειες, να παρακολουθούν την υγεία τους και να συμβουλεύονται νοσοκόμες και κοινωνικούς λειτουργούς.