Προετοιμασμένη να μπει σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισραήλ είναι η Χαμάς, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως οι δεκάδες όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για να απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι που κρατούνται στο Ισραήλ και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Ali Barakeh, μέλος της εξόριστης ηγεσίας της Χαμάς στη Βηρυτό, αποκάλυψε ότι η Χαμάς έχει ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο αποτελούμενο από ρουκέτες, το οποίο της επιτρέπει να έχει διάρκεια στην επίθεσή της.

«Έχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτόν τον πόλεμο και για να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της μακροχρόνιας σύρραξης. Οι όμηροι που κρατάμε θα μας χρησιμεύσουν στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων που κρατούνται κυρίως στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια αυτά έρχονται την ώρα που στο Ισραήλ τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.000 ισραηλινούς που απήχθησαν και κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, αλλά και τη στιγμή που η Χαμάς απειλεί ότι θα σκοτώνει έναν για κάθε ισραηλινή επιδρομή.

Μετά την πιο θανατηφόρα ημέρα στην Ιστορία του Ισραήλ, όπως χαρακτηρίστηκε το περασμένο Σάββατο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε ουσιαστικά να ισοπεδωθεί η Γάζα και εξαπέλυσε πλήγματα από αέρος σε μια περιοχή όπου ζουν πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν τρόπο διαφυγής. Επιπλέον, έχει ήδη κοπεί η παροχή νερού, τροφίμων, ρεύματος και καυσίμων.

Σύμφωνα με τον Barakeh, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός διοικητών στη Γάζα γνώριζε για την εισβολή του Σαββάτου από τη Χαμάς, ενώ ούτε οι στενοί σύμμαχοι της ομάδας ήξερα πότε θα πραγματοποιηθεί η επίθεση. Συμπλήρωσε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα εμπλακούν «μόνο αν η Γάζα γίνει στόχος εξόντωσης», ενώ αποκάλυψε ότι ακόμα και τα στελέχη της Χαμάς εξεπλάγησαν που το Ισραήλ απέτυχε να ανακόψει την επίθεσή τους.

«Δεν περιμέναμε την κατάρρευσή τους. Σχεδιάζαμε να πλήξουμε κάποιες περιοχές και να πάρουμε αιχμαλώτους με στόχο να τους ανταλλάξουμε. Περιμέναμε απαντήσεις αλλά ο ισραηλινός στρατός αποδείχθηκε, αδύναμος, μια χάρτινη τίγρη».

Photo credits: Getty Images