Απογοητευμένη και θυμωμένη είναι η Beyonce, αφού εν αγνοία της φόρεσε ένα «διαμάντι αίματος» στη νέα της καμπάνια Tiffany & Co. Η τραγουδίστρια πόζαρε με το διάσημο Tiffany Diamond 128,54 καρατίων, σε μια φωτογράφιση με τον σύζυγό της Jay Z, η οποία έκανε το ντεμπούτο της την περασμένη εβδομάδα.

Έγινε μόλις η τέταρτη γυναίκα – και η πρώτη μαύρη γυναίκα – που φόρεσε ποτέ το κόσμημα. Ωστόσο, η κορυφαία εταιρεία και η μάρκα πολυτελών κοσμημάτων δέχτηκαν άγρια ​​πυρά για την απόφαση να παρουσιάσουν το αμφιλεγόμενο διαμάντι.

Πολλοί χρήστες στα social media ανέφεραν την αμφισβητούμενη ιστορία, που κρύβεται από πίσω, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξορύχθηκε. Το διαμάντι ανακαλύφθηκε σε αποικιακό ορυχείο στο Kimberley της Νότιας Αφρικής, το 1877, σε μια εποχή που η χώρα και τα ορυχεία της βρίσκονταν υπό βρετανική αποικιοκρατία.

Την εποχή αυτή οι μαύροι κυρίως μετανάστες, που δούλευαν σαν εργάτες σε αυτά, υπέστησαν φρικτή μεταχείριση, ενώ λάμβαναν ελάχιστη αμοιβή, δουλεύοντας κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με μια πηγή κοντά στην Beyonce, η τραγουδίστρια δεν γνώριζε την αμφιλεγόμενη ιστορία του διαμαντιού και έχει μείνει εξοργισμένη για το γεγονός ότι δεν της δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το υπόβαθρο του πολύτιμου λίθου. Η ίδια νόμιζε ότι η παραμικρή λεπτομέρεια είχε διευθετηθεί, κάτι που μάλλον δεν συνέβη.

Πριν από την Beyonce, το τεράστιο κίτρινο διαμάντι είχε φορεθεί στο παρελθόν μόνο από τρεις γυναίκες: τη Mary Whitehouse, την Audrey Hepburn και τη Lady Gaga, η οποία δεν δέχθηκε τόσο σκληρή κριτική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tiffany & Co. (@tiffanyandco)

Ποιο είναι το διαμάντι Tiffany που φόρεσε η Beyonce

Το διαμάντι σκάφτηκε από το ορυχείο Κίμπερλεϊ της De Beers στην αποικιακή Νότια Αφρική το 1877. Η εργασία ήταν επικίνδυνη και ανθυγιεινή, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να εργάζονται σε στενά ορυχεία, ενώ ήταν συχνά τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι συνθήκες έξω από το ορυχείο δεν ήταν καλύτερες, με τη στέγαση των εργαζομένων να μην διαθέτει φυσικό νερό ή απόρριψη αποβλήτων. Συνολικά 1.144 άνθρωποι πέθαναν από μια σειρά ασθενειών συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και του σκορβούτου μεταξύ των χρόνων 1897 και 1899.

Παραδοσιακά, ένα ματωμένο διαμάντι γνωστό και ως διαμάντι διαμάχης, είναι κάθε κόσμημα που εξορύσσεται και πωλείται για να χρηματοδοτήσει στρατιωτική δράση εναντίον μιας κυβέρνησης – όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται και για ακατέργαστους πολύτιμους λίθους που εξορύσσονταν από άτομα που υπέστησαν τις φρικτές συνθήκες που υπέστησαν οι ανθρακωρύχοι στο Kimberley στη δεκαετία του 1870. Το διαμάντι Tiffany που η Μπιγιονσέ διαμόρφωσε στην εκστρατεία της είναι ένα από αυτά. Ο ιδρυτής της Tiffany, Charles Tiffany, αγόρασε την πέτρα από το ορυχείο το 1879.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tiffany & Co. (@tiffanyandco)

Η μητέρα της Beyonce, Tina Knowles, έσπευσε να υπερασπιστεί την κόρη της, μετά από τον ντόρο που δημιουργήθηκε, γράφοντας στο Instagram. «Πόσοι από εσάς που είστε κοινωνικά ενσυνείδητοι ακτιβιστές έχετε διαμάντια; Λοιπόν, πήγατε να ελέγξετε για να δείτε από πού προήλθε το διαμάντι; Πιθανώς όχι».

Η συγγραφέας Zoe Samudzi έγραψε στο Twitter: «Η Tiffany έβαλε την Beyoncé σε ένα διαμάντι που ανακαλύφθηκε σε αποικιακό ορυχείο στο Kimberly το 1877, το οποίο καμία μαύρη γυναίκα δεν είχε φορέσει ποτέ στο παρελθόν σε μια διαφήμιση με τον Basquiat – που δεν είχε ξαναδεί κανείς στο παρελθόν – και στη συνέχεια δεσμεύτηκε 2 $. εκατομμύρια σε υποτροφίες και πρακτική άσκηση στο HBCUs».

H Whitehouse ήταν η πρώτη που φόρεσε τον πολύτιμο λίθο μετά την τοποθέτησή του σε κολιέ στο Tiffany Feather Ball του 1957 στο Ρόουντ Άιλαντ, και η Hepburn αργότερα φόρεσε το διαμάντι σε διαφημίσεις.

Η Gaga θαμπώθηκε με το διαμάντι καθώς το φόρεσε στα βραβεία Όσκαρ του 2019. Επαναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μορφή κολιέ το 2012 για να σηματοδοτήσει την 175η επέτειο της Tiffany & Co. Παρά τη χούφτα εμβληματικών αστέρων που δοκίμασαν το διαμάντι για το μέγεθος, τα γυρίσματα της Beyonce και του Jay-Z σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το διαμάντι εμφανίστηκε σε καμπάνια.