Με την Ευγενία Σαμαρά γνωρίστηκαμε πριν από 4 και κάτι χρόνια για μια συνέντευξη και από τότε δεν έχω σταματήσει να θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ως ηθοποιός. Από τις θεατρικές παραστάσεις που έγραψε η ίδια στη Θεσσαλονίκη, στις σειρές στην Αθήνα και στις θεατρικές επιτυχίες, διήνυσε μια πορεία χωρίς να καταφύγει σε φαινομενικές ευκολίες, όπως το να επιχειρούσε να κεφαλαιοποιήσει το παρελθόν της. Και τώρα κάνει μια εφαρμογή για τα ζώα, το Your Pet App, που αλλάζει τα δεδομένα.

Φέτος, ο κόσμος την απολαμβάνει στην επιτυχημένη σειρά Σασμός του ALPHA, όμως η δουλειά της δεν είναι το μόνο που τη χαρακτηρίζει. Την χαρακτηρίζει και η ενεργή συμμετοχή της σε κοινωνικά ζητήματα.

Το Your Pet App που έφτιαξε μαζί με τον συνεργάτη και φίλο της, Θοδωρή Σιαντή, είναι η πρώτη τόσο ολοκληρωμένη εφαρμογή στην Ελλάδα, που βοηθάει τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα, αλλά και τις φιλοζωικές. Στο Your Pet App συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία για ζώα που αγνοούνται ή ζώα που βρέθηκαν, γίνεται στόχευση ανά γειτονιά και πηγαίνει ειδοποίηση σε όσους έχουν την εφαρμογή ώστε να ψάξουν για ένα κατοικίδιο που χάθηκε, αλλά κάνει ακόμα περισσότερα.

Για να μην επιχειρήσω να τα εξηγήσω εγώ και τα πω μπερδεμένα, η Ευγενία Σαμαρά μίλησε στο intronews.gr για το Your Pet App και πώς ελπίζει να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των ζώων στην Αθήνα αρχικά και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

– Πώς προέκυψε το Your Pet App ως ιδέα, πόσοι το τρέχουν και πόσο καιρό το δουλεύατε γιατί υποθέτω ότι όσα συνέβησαν με τις φωτιές, αποτέλεσαν κεντρικό παράγοντα

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο από τον συνεργάτη και φίλο Θοδωρή Σιαντή. Μου την είπε και αμέσως ένιωσα ότι θέλω να είμαι μέρος της. Αναπτύξαμε αρκετά την αρχική ιδέα, εμπλουτίζοντας την. Από εκεί ξεκινήσαμε με τον προγραμματιστή και αυτό μας πήρε λίγο παραπάνω από 1 χρόνο. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες αλλά τελικά τα λύσαμε όλα και επιτέλους είμαστε στον αέρα. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια αν υπήρχαμε το καλοκαίρι, πιστεύω, με όλα όσα συνέβησαν με τις φωτιές. Τόσα ζώα χαμένα, τόσοι άνθρωποι που τα ψάχνανε… Ελπίζω πραγματικά να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

your pet app Ευγενία Σαμαρά

– Τι κάνει το Your Pet App που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα;

Μπορείς να αναζητήσεις με φίλτρα πλέον το ζωάκι που επιθυμείς χωρίς να τρως την ώρα σου με ατελείωτο σκρολινγκ μέχρι να βρεις τι σου ταιριάζει. Επίσης στο κομμάτι του χάθηκε-βρέθηκε έχεις την δυνατότητα να αναζητήσεις μέσω περιοχής και να ενημερωθεί η γειτονιά σου μέσω notification άμεσα και γρήγορα! Μπορείς να βάλεις υπενθυμίσεις μέσω της εφαρμογής για τα διάφορα που χρειάζεται το κατοικίδιο σου (κτηνίατρο, χάπι, αμπούλες), έτσι ώστε να μην ξεχάσεις κάτι! Διαθέτει άρθρα και βίντεο για την καλύτερη ενημέρωση όλων μας.
Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε μια μεγάλη οργανωμένη φιλοζωική κοινότητα και έχουμε ακόμη πολλές ιδέες και πράγματα που έρχονται.

– Φαντάζομαι ότι για να γίνει αυτό, υπήρξε από πλευρά σου και μια αναζήτηση πληροφοριών για ζητήματα σχετικά με τα ζώα που δεν τα γνώριζες. Τι έμαθες περισσότερο στη διαδρομή αυτή προς τη δημιουργία του app;

Έμαθα πραγματικά πολλά πράγματα και γνώρισα πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται και βοηθούν χρόνια τώρα την φιλοζωική κοινότητα. Αυτό που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής είναι ότι ο μόνος τρόπος ώστε να ενισχυθεί η υπάρχουσα φιλοζωική κοινότητα, που κάνει μεγάλο έργο κόντρα στις δυσκολίες, είναι η σωστή ενημέρωση και η οργάνωση.

«Το Your Pet App καλύπτει την ανάγκη μου για προσφορά»

– Η ανταπόκριση που υπάρχει σε αυτές τις πρώτες ημέρες προς το Your Pet App, θεωρείς ότι είναι δείγμα πως αλλάζουν σημαντικά προς το καλύτερο οι αντιλήψεις μας σχετικά με τα ζώα;

Ναι, το πιστεύω 100%. Βλέπω ότι υπάρχει πλέον μεγάλη ευαισθητοποίηση και αλλαγή σε σχέση με παλιότερα. Γι’αυτό πιστεύω πολύ ότι η εφαρμογή μας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Χωρίς ανθρώπους να το στηρίξουν άλλωστε, μόνη της η ιδέα δεν πάει πουθενά.

– Πώς άλλαξε την οπτική και τη ζωή σου ο ερχομός της σκυλίτσας σου, της Όλυ;

Τη ζωή μας την άλλαξε ολοκληρωτικά και ανεπιστρεπτί. Κατάλαβα πρώτη φορά την έννοια της ανιδιοτέλειας, ένιωσα αγάπη διαφορετική από κάθε άλλη στη ζωή μου. Με έκανε καλύτερο άνθρωπο και θέλω να σου πω ότι μεγάλωσα με ζώο. Εντελώς διαφορετικό να μεγαλώνεις με ένα κατοικίδιο από το να μεγαλώνεις ένα κατοικίδιο. Εκεί κάπου κατάλαβα πόση ανάγκη έχουμε από αυτήν την κοινότητα που ονειρευόμαστε να κάνουμε .

– Ποια είναι η δική σου ανάγκη που καλύπτει το Your Pet App αλλά και η εκπομπή στο Youtube; Τι θες να πεις στον κόσμο;

Αρχικά καλύπτει πρακτικά ανάγκες που έχω εγώ η ίδια με το δικό μου σκύλο! Στη συνέχεια καλύπτει την ανάγκη μου για προσφορά, για εθελοντισμό . Την βαθιά ανάγκη να είμαι πολίτης μιας κοινωνίας που θα με κάνει περήφανη και αισιόδοξη για το συλλογικό μέλλον μας. Η εκπομπή από την άλλη θέλω να ψυχαγωγεί, να δείξει ανάλαφρα και όμορφα ποσό αλλάζει η ζωή μας προς το καλύτερο με τη συναναστροφή μας με τα ζώα. Θέλω να ενημερώνει, να καταρρίπτει μύθους και να μας ενθαρρύνει να γίνουμε καλύτεροι.

– Πιστεύεις ότι η ελληνική «celebrity» κοινότητα έμαθε να είναι πιο ενεργή κοινωνικά μετά το καλοκαίρι που περάσαμε;

Θεωρώ πως είμαστε σε ένα σημείο κομβικό τα τελευταία χρόνια που η «επανάσταση του καναπέ» βλέπουμε ότι μπορεί όντως να φέρει αλλαγή. Να ταρακουνήσει τα νερά. Οι λεγόμενοι influencers μπορούν να επηρεάσουν προς το καλύτερο αν τα χρησιμοποιούν με γνώμονα το κοινό καλό. Το ξέρω ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα του χρόνου αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι σε σκοτεινές στιγμές όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Εγώ εκεί ελπίζω και αυτό ασπάζομαι.

* Βρες και κατέβασε το Your Pet App είτε στο Google Play είτε στο App Store εδώ.

** Ακολούθησε το Your Pet App στο Instagram .

*** Η εκπομπή στο Youtube έκανε πρεμιέρα σήμερα με πρώτη καλεσμένη την Τόνια Σωτηροπούλου και τη σκυλίτσα της, την Στέλλα.