Χρειάστηκαν περίπου τρεις δεκαετίες για να καταφέρουν οι ερευνητές στο τμήμα Ανθρωποκτονιών να πλησιάσουν στα ίχνη υπόπτου για τη δολοφονία του Tupac, τόσο ώστε να προχωρήσουν και στη σύλληψή του. Για 27 χρόνια αποτελούσε μελανό σημείο για την αστυνομία η δολοφονία του 25χρονου ράπερ, η οποία αδυνατούσε να εντοπίσει τον άνθρωπο που βρισκόταν στη λευκή Cadillac και άνοιξε πυρ εναντίον του Tupac, στις 7 Σεπτεμβρίου 1996.

Μετά από πολλές απογοητεύσεις και αδιέξοδα, ήταν θέμα γοήτρου για τους αστυνομικούς να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταφέρουν να κλείσουν αυτή την πολύκροτη υπόθεση. Έτσι, το γεγονός ότι προχώρησαν σε σύλληψη, με το δικαστήριο της κομητείας Clark να ανακοινώνει το κατηγορητήριο για τον Duane Davis, ήταν μια στιγμή φουσκωμένης περηφάνειας.

«Πολλοί πίστευαν πως η δολοφονία του Tupac Shakur ήταν μια ασήμαντη υπόθεση για το αστυνομικό μας τμήμα. Είμαι εδώ για να σας πω, πως αυτό δεν ήταν ποτέ αλήθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Kevin McMahill, μετά και την σχετική ανακοίνωση. 

Ποιος είναι ο Duane Davis – Ένας αυτοαποκαλούμενος «σκληρός γκάνγκστερ»

Ο Duane Davis, που σήμερα είναι 60 ετών, αποτελεί τον μοναδικό εν ζωή ύποπτο για τη δολοφονία του Tupac. Για καιρό, το όνομα του βρισκόταν στο επίκεντρο για τους ερευνητές. Μάλλον η φωτογραφία του ήταν κολλημένη πάνω στον τοίχο των ερευνών, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στις αστυνομικές ταινίες. O Duane Davis ήταν αρχηγός της συμμορίας «South Side Compton Crips» όταν σχεδίασε μέσα σε μια στιγμή την εκτέλεση του ράπερ.

Ο ίδιος από καιρό είχε παραδεχθεί σε συνεντεύξεις αλλά και στα απομνημονεύματά του, το 2019, ονόματι «Compton Street Legend», πως βρισκόταν στην Cadillac. Σε αυτά, έγραφε για τον εαυτό του πως ήταν ο «μαέστρος» μιας αυτοκρατορίας ναρκωτικών που κέρδιζε πολλά εκατομμύρια. 

Ο Duane Davis γεννήθηκε στο Watts της Καλιφόρνια. Σύντομα η οικογένειά του, η οποία απαρτιζόταν από 12 παιδιά συνολικά, μετακόμισε στο Κόμπτον, σε μια γειτονιά της μεσαίας τάξης για τις οικογένειες μαύρων. Ο πατέρας και ο θείος του ήταν τζογαδόροι αφού στοιχημάτιζαν σε άλογα στην πίστα Agua Caliente Race, στην Τιχουάνα του Μεξικού. 

Κάποια στιγμή ο πατέρας του κατάφερε να κερδίσει 50.000 δολάρια, χρήματα τα οποία χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν ένα νορμάλ σπίτι και δύο νέα αυτοκίνητα. Τότε, το 1965, μετακομίζοντας πια στο νέο σπίτι, ήταν η μοναδική οικογένεια μαύρων στην γειτονιά. Οι λευκοί, όπως έγραψε ο Duane Davis, απομακρύνονταν από αυτούς «σαν τις κατσαρίδες που τρέχουν γρήγορα όταν ανάβουν τα φώτα». 

Το 1980 η μητέρα του πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου, όταν ο Duane Davis ήταν μόλις 15 ετών. Χρόνια αργότερα, το 2014, ο ίδιος διαγνώστηκε με την ίδια αρρώστια, αλλά κατάφερε να την νικήσει. Στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά τον θάνατο της μητέρας του, δύο αδέρφια του έχασαν τη ζωή τους: Ο ένας από καρκίνο και ο άλλος από πυροβολισμό στους δρόμους του Κόμπτον.

Το 1971 ο Duane Davis άρχισε να ασχολείται με τους Crisps, γιατί αυτό έκαναν όλα τα αγόρια της γειτονιάς, όπως εξήγησε. Γρήγορα ξεκίνησε να πουλάει ναρκωτικά και η γλύκα του να βγάζει τόσο γρήγορα χρήματα τον έκανε να βουτάει όλο και περισσότερο τα δάχτυλά του στο μέλι. Γεγονός που του κόστισε.

Το 1985 μπήκε στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, αφού η αστυνομία τον τσάκωσε για εμπόριο, αλλά όπως ανέφερε ο ίδιος: «Ο χρόνος που πέρασα στην φυλακή δεν με ηρέμησε, αντ’αυτού με έκανε σκληρό γκάνγκστερ». 

Duane Davis
(Getty Images)

Το χρονικό της δολοφονίας του Tupac και η εμπλοκή του Duane Davis 

Το όνομα του δεν συνοδεύεται όμως μόνο για τα ναρκωτικά και την αυτοκρατορία που φέρεται να έχτισε, αλλά και για τη δολοφονία του Tupac. Αυτή τη στιγμή είναι βασικός ύποπτος. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο ίδιος όπως έγραψε, είχε παραδεχτεί και είχε περιγράψει με λεπτομέρειες στις αρχές το χρονικό της δολοφονίας του ράπερ, το 2010. Τότε ήταν 46 ετών και αντιμετώπιζε κατηγορίες για ναρκωτικά, ωστόσο είχε ζητήσει να εξαφανίσουν τα στοιχεία της ενοχής του για τη δολοφονία, με αντάλλαγμα να τους δώσει πληροφορίες.

Το μοιραίο βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου, ο Tupac είχε βρεθεί στον αγώνα μποξ του Mike Tyson στο MGM Grand Garden Arena. Αποχωρώντας από το γήπεδο, μπήκε στο αυτοκίνητό του, που το οδηγούσε ο ιδρυτής της  Death Row Records, Marion Suge Knight. Το αυτοκίνητο βρισκόταν στο φανάρι όταν μια λευκή Cadillac σταμάτησε δίπλα τους και ένας από τους επιβαίνοντας στο πίσω κάθισμα, άρχισε να πυροβολά ανεξέλεγκτα. 

Το αποτέλεσμα ήταν ο Tupac να δεχθεί τέσσερις σφαίρες και να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με τον Duane Davis, ο ίδιος καθόταν στο μπροστινό κάθισμα της Cadillac και έδωσε ένα όπλο στις πίσω θέσεις, από όπου προήλθαν και οι πυροβολισμοί. 

Μάλιστα, ενεπλάκη και ο ανιψιός του Davis Orlando Anderson, ο οποίος είχε μπλεχτεί σε καυγά με τον Tupac σε λόμπι ξενοδοχείου, τρεις ώρες νωρίτερα. Ο Anderson αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα πέθανε. 

Με βάση τις κάμερες του ξενοδοχείου, ο Tupac και o Knight αποτυπώθηκαν να τον χτυπούν και ο καυγάς να σταματά από υπαλλήλους. Όμως το περιστατικό έφτασε στα αυτιά του Duane Davis, ο οποίος δεν έχασε χρόνο και ενορχήστρωσε το σχέδιο της εκδίκησης. Πήρε ένα όπλο από στενό του συνεργάτη και μαζί με τον Orlando Anderson και άλλους δύο μπήκαν στην Cadillac.

Στην έφοδο της 17ης Ιουλίου, η αστυνομία είχε συλλέξει στο σπίτι του Duane Davis υπολογιστές, κινητό, σκληρό δίσκο, ένα περιοδικό που είχε εξώφυλλο τον Tupac Shakur, μερικές σφαίρες, ένα αντίγραφο του Compton Street Legend και δύο κουτιά με φωτογραφίες.

Αν τελικά καταδικαστεί ο Duane Davis, θα μπει τέλος σε μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις δεδομένου του μεγέθους του Tupac, αλλά και της κόντρας που είχε με τον Biggie Smalls, τον φημισμένο Notorious B.I.G., που για κάποια χρόνια είχε θεωρηθεί ως αυτός που έδωσε εντολή για να σκοτώσουν τον Tupac. Ο Biggie πέθανε τον Μάρτιο του 1996 από σφαίρες.

Με πληροφορίες από CBS News

*Κεντρική Φωτογραφία: GettyImages