Την περίοδο της καραντίνας, την περίοδο δηλαδή που είχα χρόνο να ξεψαχνίσω και να εισχωρήσω στα άδυτα του youtube (και του Netflix), είχα ανακαλύψει την Emma Chamberlain. Θυμάμαι ότι το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση, ήταν οι εκατομμύρια προβολές που είχε συγκεντρώσει στα βίντεο. Χωρίς καμία δόση υπερβολής. Το δεύτερο, το πόσο μικρή ήταν στην ηλικία. Σήμερα είναι 20 ετών. Έχει το επιτυχημένο κανάλι της, βαρβάτες συνεργασίες με οίκους, όπως τη Louis Vuitton, και κυκλοφορεί στην αγορά τον… δικό της καφέ. Ναι, καλά διαβάσατε. Πώς ξεκίνησε λοιπόν το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Emma Chamberlain και πώς εξελίχθηκε.

Γεννήθηκε στο San Bruno της Καλιφόρνια, στις 22 Μαϊου του 2021. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 5 ετών. Στα 6 της άρχισε να παρακολουθεί το Youtube για να συνδεθεί με τους άλλους ανθρώπους και απλά να δει τι κάνουν, όπως έχει δηλώσει. Αυτό ήταν και αρχή των όσων απολαμβάνει σήμερα η Emma…

Το βίντεο στο Youtube που την έκανε διάσημη

Το 2017 αποφασίζει να διακόψει το σχολείο και να ξεκινήσει επίσημα το δικό της κανάλι στο Youtube. Τα πρώτα της βίντεο συγκέντρωναν τις 1.000 προβολές, μέχρι που η επιτυχία ήρθε όταν παρουσίασε πράγματα που είχε αγοράσει από το Dollar Store. «Όλοι οφείλουμε στο dollar store μια συγγνώμη», ήταν το βίντεο που έγινε viral. Μετά από αυτό, η ζωή της άλλαξε για πάντα. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω βίντεο έχει πάνω από 4 εκατ. προβολές.

«Ήταν τάση στο YouTube εκείνη την εποχή το να παρουσιάζεις τι έχεις αγοράσει και δούλεψε εντελώς υπέρ μου», είχε δηλώσει στο περιοδικό W. Αυτά είναι τα λεγόμενα βίντεο Haul, τα οποία μέχρι και σήμερα προσελκύουν κόσμο στο Youtube, βλέποντας τα την ώρα που απολαμβάνουμε το μεσημεριανό μας ή λίγο πριν κοιμηθούμε. Όμως η διαφορά τότε, κι αυτό ήταν που έκανε την Emma να ξεχωρίσει, ήταν πως οι… καλλονές του Youtube παρουσίαζαν βίντεο με τα υπέροχα και καταπληκτικά ρούχα που αγόραζαν, ενώ η νεαρή Emma στην ουσία το διακωμώδησε. Τα έφηβα κορίτσια σύντομα την έκαναν το είδωλό τους, είχαν εμμονή με το στυλ της Chamberlain και λάτρευαν οτιδήποτε την αφορούσε.

Η φήμη της γρήγορα εξαπλώθηκε, με τα βίντεο της να ξεχωρίζουν σε αυθεντικότητα απέναντι σε όλα τα «στημένα» που υπήρχαν εκείνη την περίοδο. Με λίγα λόγια, η Chamberlain, όχι μόνο είχε φαντασία αλλά δεν φοβόταν καθόλου να τσαλακωθεί. Σε αντίθεση με τους άλλους Youtubers, που ζούσαν σε επαύλεις, είχαν τέλεια μαλλιά, σώμα και ακριβά ρούχα, εκείνη ήταν απλώς μια μέση έφηβη που απλά, έλεγε τα δικά της. Και μπορεί στο σήμερα να ζει στο Λος Άντζελες και να είναι εκατομμυριούχος (ναι, μόλις 20 ετών), το θέμα είναι ότι εκείνη δεν δείχνει να τη νοιάζει και πολύ. Δεν παίρνει καν τον εαυτό της στα σοβαρά. Και μιας και αναφέρθηκα στη μετακόμιση, συνέβη τον Ιούνιο του 2018. Να σημειωθεί πως έγινε ανεξάρτητη, ζώντας σε ένα τεράστιο σπίτι μόνη της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη emma chamberlain (@emmachamberlain)

Η δική της μάρκα καφέ

Κι ενώ η Emma σημείωνε επιτυχία στο Youtube και έκανε συνεργασία με δυνατά ονόματα στον χώρο της μόδας, ήρθε και η δικιά της μάρκα καφέ. Άλλωστε, σε όλα τα βίντεό της τον υμνεί. Τα περισσότερα ξεκινούν με την ίδια να σηκώνεται από το κρεβάτι, να πηγαίνει στην κουζίνα και να φτιάχνει καφέ. Έτσι αφιλτράτιστα. Χωρίς βαρύγδουπα και καλοστημένα intro. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του καναλιού της.

Δημιούργησε λοιπόν την εταιρεία Chamberlain Coffee, το 2019. Ήταν από τις πιο απροσδόκητες ανακοινώσεις στο Youtube, τότε. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα προσφέρει έτοιμο προς χρήση καφέ με διάφορα μείγματα και προφανώς πήγε εξαιρετικά στις πωλήσεις.

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα για την Chamberlain εκείνη τη χρονιά είναι ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα 100 Next List του περιοδικού Time, που σημαίνει ότι ήταν ένα από τα πιο διάσημα ανερχόμενα αστέρια στη βιομηχανία. Εκτός από το κανάλι της στο YouTube, η Chamberlain ήταν απασχολημένη με την παραγωγή και τη δημιουργία μιας άλλης πλατφόρμας περιεχομένου ξεκινώντας το podcast της, το Stupid Genius. Το Stupid Genius αργότερα μέσα στη χρονιά μετονομάστηκε σε Anything Goes.

Το πρόσφατο burnout

Στην Αμερική, οι youtubers έχουν άλλη εξέλιξη συγκριτικά με αυτούς της Ελλάδας. Είναι σαν ένας μικρόκοσμος του Χόλιγουντ, σαν ένα ριάλιτι. Προσελκύουν το δράμα, βιώνουν την ίντριγκα, τους ακολουθούν παπαράτσι και ούτω καθεξής. Οι συνδρομητές του Youtube δένονται μαζί τους, αλλά πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι είναι αλήθεια και τι όχι. Όταν ο Jake Paul και η Tana Mongeau, δύο διάσημοι YouTubers, είπαν ότι αρραβωνιάστηκαν, ήταν αδύνατο για τους θαυμαστές να καταλάβουν αν έλεγαν την αλήθεια. Μετά βίας είχε σημασία.

Με την Emma Chamberlain, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μοιάζει σαν να είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Λέει αυτό που σκέφτεται χωρίς φίλτρα. «Κράζει» βίντεο με τα morning routing που οι άλλες ξυπνούν μακιγιαρισμένες, «χλευάζει» τις κοινωνικές της υποχρεώσεις. Τα βίντεο της είναι εκείνη να μιλά για τα πάντα, ενώ παράλληλα μαγειρεύει, ντύνεται, βάφεται ή οδηγεί. Σπαταλάει 20 με 30 ώρες για να επεξεργαστεί κάθε βίντεο και να κάνει όλη τη δουλειά μόνη της. «Έχω κλάψει πολλές φορές μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο», είχε πει στον W . «Χρειάζεται τόση πολλή δουλειά που δεν ξέρω πώς είμαι ακόμα ζωντανή».

Υπάρχουν κι εκείνοι που τη χαρακτηρίζουν ψεύτικη, επειδή ασχολείται με τους διαφημιστές. Κι εκείνοι που επικρίνουν την εμφάνιση της. «Με τσακίζει όταν βλέπω την αντίδραση γιατί τα μαλλιά και το μακιγιάζ της είναι έτσι ή αλλιώς», είπε η μητέρα της. «Αυτό είναι που με ανησυχεί. Τη στεναχωρεί και την πληγώνει όπως κάθε άνθρωπος. Τώρα δεν είναι μόνο δύο κορίτσια στο γυμνάσιο, μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους στα social media».

Η Chamberlain βγάζει πολύ καλά χρήματα. Η SocialBlade, μια εταιρεία ανάλυσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπολογίζει ότι μόνο από τα βίντεό της κερδίζει τουλάχιστον 120.000 δολάρια το χρόνο και ίσως έως και 2 εκατομμύρια δολάρια . Οι συμφωνίες χορηγών με την Hollister και τη Louis Vuitton είναι μια άλλη ροή εσόδων.

Όμως όλα τα παραπάνω, είχαν και ένα αντίκτυπο σε εκείνη. Τρεις μήνες πριν, δημοσίευσε ένα βίντεο που έλεγε για την κρίση πανικού που έπαθε και την κατέβαλλε ψυχικά. Έκτοτε, η Emma έχει σβήσει τα βίντεό της στο TikTok, δεν έχει ανεβάσει βίντεο στο Youtube, αλλά παραμένει ενεργή στο Instagram.

«Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω λίγο καμένη αυτή τη στιγμή. Πιέζω τον εαυτό μου να γυρίσω βίντεο πιο μπροστά και να ηχογραφήσω περισσότερα podcast νωρίτερα και νομίζω ότι μπορεί να το παράκανα λίγο. Θέλω τον χρόνο μου μόνος μου, καταλαβαίνετε τι εννοώ; Οπότε κάπου εκεί βρίσκομαι, αλλά νιώθω καλά, αρκετά ήρεμη», είχε πει τον περασμένο Μάιο στη Vogue.

Η απουσία της πάντως από το Youtube είναι ηχηρή, με πολύ κόσμο να ανυπομονεί να επιστρέψει στα «καθήκοντά» της. Το σίγουρο είναι πως η Emma Chamberlain είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, έχοντας γίνει πρότυπο στις μικρότερες γενιές. Και είναι μόλις 20.