Ο 87χρονος Άλεν βρέθηκε στη Βενετία της Ιταλίας το απόγευμα της Δευτέρας για την πρεμιέρα της 50ής ταινίας του, «Coup de Chance». Η ταινία ωστόσο είναι απίθανο να προβληθεί στις ΗΠΑ, αφού το Χόλιγουντ διέκοψε τις σχέσεις μαζί του μετά τους ισχυρισμούς της κόρης του.

Αλλά στην Ευρώπη -όπως και ο ντροπιασμένος Ρομάν Πολάνσκι- εξακολουθεί να εργάζεται και τη Δευτέρα το βράδυ αποθεώθηκε με ένα τρίλεπτο χειροκρότημα για τη νέα του γαλλόφωνη ταινία.

Η ενθουσιώδης υποδοχή δεν ήταν καθολική, καθώς μια ομάδα διαδηλωτών εξέφρασε την οργή της για την παρουσία του Άλεν στη Βενετία, περνώντας μπροστά και φωνάζοντας στα ιταλικά: «Είμαστε η δυνατή και άγρια κραυγή όλων των σωμάτων που δεν έχουν πια φωνή».

Πριν από την πρεμιέρα, ο Άλεν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένιωθε ότι είχε μια πολύ τυχερή ζωή και ότι ήταν τυχερός που είναι υγιής και ικανός να συνεχίσει να κάνει ταινίες.

Γούντι Άλεν: Η κόρη του Ντίλαν και οι κατηγορίες για κακοποίηση

Όμως, μιλώντας στο Variety, ο βετεράνος σκηνοθέτης έγινε «ζοφερός», ανέφερε ο δημοσιογράφος, όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς της κόρης του, 38 ετών τώρα.

Η Ντίλαν Φάροου ισχυρίζεται ότι ο Άλεν την άγγιξε ακατάλληλα τον Αύγουστο του 1992, όταν ήταν επτά ετών.

Αναφέρει ότι την κακοποίησε σε μια σοφίτα του σπιτιού του Κονέκτικατ όπου έμενε με τη μητέρα της Μία Φάροου και τα αδέρφια της, αγγίζοντάς την, ενώ έπαιζε με ένα τρένο. Οι κατηγορίες διερευνήθηκαν και δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Το 2014, η ιστορία επανήλθε στην επικαιρότητα όταν η Ντίλαν Φάροου μίλησε στον αρθρογράφο των New York Times, Nick Kristof.

Ο Ρόναν Φάροου, ο δημοσιογράφος αδελφός της Ντίλαν, έγραψε για το θέμα το 2016 και καταδίκασε το Χόλιγουντ που συνεχίζει να συνεργάζεται με τον πατέρα τους.

Ο άλλος αδερφός τους, ο Μόζες Φάροου, ωστόσο, υπερασπίστηκε σταθερά τον πατέρα τους και κατηγόρησε τη Μία Φάροου ότι καθοδηγούσε την Ντίλαν για να κατηγορήσει τον Γούντι, θυμωμένη για το διαζύγιό τους.

Το 2018, η Ντίλαν Φάροου μίλησε στο CBS News και ο Γούντι Άλεν άρχισε να πληρώνει επαγγελματικό τίμημα για τις κατηγορίες. Πάντα αρνιόταν ότι την κακοποίησε και τη Δευτέρα επανέλαβε την άρνησή του.

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στο ντοκιμαντέρ του HBO «Allen v Farrow», το οποίο προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, ο Άλεν δήλωσε στο Variety: «Η αντίδρασή μου ήταν πάντα η ίδια. Η κατάσταση έχει ερευνηθεί από δύο άτομα, όχι απλά άτομα, αλλά δύο μεγάλα ανακριτικά όργανα.

Και οι δύο, έπειτα από εκτεταμένες λεπτομερείς έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είχαν καμία αξία, ότι, ξέρετε, είναι ακριβώς όπως έγραψα στο βιβλίο μου, “Apropos of Nothing”. Δεν υφίσταντο.

Το γεγονός ότι παραμένουν και επανέρχονται με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως αρέσει στους ανθρώπους η ιδέα να παραμένουν. Ξέρετε, ίσως υπάρχει κάτι ελκυστικό σε αυτές τις ιστορίες για τους ανθρώπους. Μα γιατί; Γιατί; Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να γίνει, εκτός από το να το ερευνήσουν, κάτι που έκαναν τόσο σχολαστικά.

Η μία έρευνα διάρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο και η άλλη ήταν πολλών μηνών. Και μίλησαν με όλους τους ενδιαφερόμενους και, ξέρετε, και οι δύο κατέληξαν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα».

Ο Άλεν είπε ότι έχει να δει την Ντίλαν και τον Ρόναν Φάροου εδώ και χρόνια, αλλά δεν θα έλεγε όχι στη συνάντηση μαζί τους.

«Πάντα πρόθυμος…», είπε.

Γούντι Άλεν: Το Χόλιγουντ διχάστηκε μετά τις κατηγορίες

Οι ισχυρισμοί της Ντίλαν έχουν διχάσει το Χόλιγουντ: ηθοποιοί όπως η Κέιτ Γουίνσλετ, η Γκρέτα Γκέργουινγκ, ο Τίμοθι Σάλαμετ, η Ρεμπέκα Χολ, ο Κόλιν Φερθ, η Νάταλι Πόρτμαν και η Μίρα Σορβίνο δήλωσαν όλοι ότι μετάνιωσαν που συνεργάστηκαν μαζί του.

Η Νταϊάν Κίτον, η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Κέιτ Μπλάνσετ -η οποία κέρδισε το Όσκαρ της το 2014 για το σκηνοθετημένο από τον Άλεν «Μπλε Τζάσμιν»- στάθηκαν όλοι δίπλα του.

Η Μπλάνσετ είπε ότι δεν συμφωνεί με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να είναι «κριτής και ένορκος», αλλά είπε ότι εάν υπήρχε λόγος να ανοίξουν ξανά οι έρευνες, θα το υποστήριζε.

Ο Άλεν υπέβαλε μήνυση ύψους 68 εκατομμυρίων δολαρίων κατά των Amazon Studios το 2019, αφού αποχώρησαν από τη συμφωνία διανομής της ταινίας του «A Rainy Day In New York» και η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά.

Η τελευταία του ταινία, το «Φεστιβάλ του Ρίφκιν», προβλήθηκε μόνο σε 25 κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αισθάνομαι ότι αν πρόκειται να σε ακυρώσουν, αυτή είναι η κουλτούρα που πρέπει να ακυρώσεις», είπε στο Variety σχολιάζοντας το γεγονός.

«Το βρίσκω τόσο ανόητο. Δεν το σκέφτομαι. Δεν ξέρω τι σημαίνει ακύρωση. Ξέρω ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα ίδια για μένα. Κάνω τις ταινίες μου. Αυτό που άλλαξε είναι η παρουσίαση των ταινιών. Ξέρεις, δουλεύω και είναι η ίδια ρουτίνα για μένα.

Γράφω το σενάριο, μαζεύω λεφτά, κάνω την ταινία, τη γυρίζω, την μοντάρω, βγαίνει. Η διαφορά δεν προέρχεται από την κουλτούρα ακύρωσης. Η διαφορά είναι στον τρόπο που παρουσιάζουν τις ταινίες. Είναι ότι αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή».

Γούντι Άλεν: Τι είπε για το κίνημα #MeToo

Ο Άλεν είπε επίσης ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις του κινήματος #MeToo ήταν «ανόητες».

«Νομίζω ότι κάθε κίνηση όπου υπάρχει πραγματικό όφελος, όπου κάνει κάτι θετικό, ας πούμε για τις γυναίκες, είναι καλό», είπε.

«Διαβάζω όμως και περιπτώσεις σε εφημερίδες που είναι ανοησίες, τότε είναι ανόητο».

Ερωτηθείς τι εννοούσε με το «ανόητο», ο Άλεν απάντησε: «Είναι ανόητο, ξέρετε, όταν δεν είναι πραγματικά ένα φεμινιστικό ζήτημα ή ένα ζήτημα αδικίας προς τις γυναίκες. Όταν είναι πολύ ακραίο στην προσπάθεια να το μετατρέψεις σε ζήτημα, ενώ στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το θεωρούσαν ως οποιουδήποτε είδους επιθετική κατάσταση».

Ο Άλεν είχε προηγουμένως προτείνει το «Coup de Chance» να είναι η τελευταία του ταινία.

Ωστόσο, τη Δευτέρα είπε ότι είχε μια καλή ιδέα για μια ιστορία με βάση τη γενέτειρά του τη Νέα Υόρκη και θα τα κατάφερνε αν έβρισκε έναν υποστηρικτή πρόθυμο να αποδεχτεί τους όρους του -να μην διαβάσει το σενάριο ή να μάθει ποιον είχε επιλέξει για πρωταγωνιστή.

«Αν κάποιος ανόητος συμφωνήσει με αυτό, τότε θα κάνω την ταινία στη Νέα Υόρκη», είπε.