Μετά το αποκαλυπτικό θρίλερ του Σαμ Ισμαήλ «Leave the World Behind» και τα δημοσιεύματα ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατασκευάζει ένα καταφύγιο 5.000 τετραγωνικών κάτω από το ράντσο του στο νησί Kauai, η επιχείρηση στα καταφύγια επιβίωσης ανθεί.

Και για να ρίξουμε περισσότερο λάδι στην φωτιά: κλιμακώνεται η ένοπλη σύγκρουση σε όλο τον κόσμο, υπάρχει συνεχιζόμενη επίθεση μαζικών πυροβολισμών και ένα ολοένα πιο σπασμωδικό πολιτικό τοπίο που οδηγεί στις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Πόσοι έχουν πρόσβαση σε καταφύγια επιβίωσης

Μόλις το 1% έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα για αυτοσυντήρηση. Με στόχο να προστατευθούν από πιθανές απειλές, όπως εμφύλιες αναταραχές, κυβερνοεπιθέσεις, πυρηνικούς βομβαρδισμούς, αποτυχία ηλεκτρικού δικτύου και δραστικά γεγονότα στην κλιματική αλλαγή, πολλοί συνεργάζονται απευθείας με γενικούς εργολάβους για την κατασκευή εξοπλισμένων αποθηκών, ενώ άλλοι καλούν εξειδικευμένες εταιρείες.

«Ήταν πολύ απασχολημένος και φαίνεται ότι το τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει να χτυπάει. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μοιάζει να έρχεται», μοιράζεται ο Ρον Χάμπαρντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Atlas Survival Shelters με έδρα το Τέξας, ο οποίος σημειώνει ότι τα νέα για το καταφύγιο του Ζούκερμπεργκ «προκάλεσαν φρενίτιδα αγορών». Αυτή τη στιγμή κατασκευάζει ένα καταφύγιο 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν πελάτη στην Οκλαχόμα που βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

καταφύγια επιβίωσης μεγιστάνες

Ο Ρόμπερτ Βισίνο, ιδρυτής της Vivos με έδρα την Del Mar, στην Καλιφόρνια, η οποία δημιουργεί υπόγεια καταφύγια επιβίωσης, συμφωνεί: «Τώρα που ο Ζούκερμπεργκ άφησε το ποντίκι να βγει από την φάκα και πολλά άτομα που μοιράζονται την ιδιότητά του ή βρίσκονται κοντά του αρχίζουν να σκέφτονται , «Θεέ μου, αν το κάνει αυτό, ίσως ξέρει κάτι που δεν ξέρω εγώ, ίσως θα έπρεπε να το ψάξω μόνος μου.»

«Αλλά δεν είναι μυστικό ότι το αυτό το 1% και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη αρχίσει να συμμετέχουν στην ιδέα του καταφυγίου. Η πανδημία ήταν ένας τεράστιος μοχλός ενδιαφέροντος για τις πωλήσεις. Είμαστε εδώ για να παρέχουμε ήρεμες λύσεις».

Άλλοι μεγιστάνες που θα ήθελαν να αποκτήσουντο δικό τους καταφύγιο είναι ο δισεκατομμυριούχος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Paypal, Πίτερ Θίελ, του οποίου οι προσπάθειες να κατασκευάσει καταφύγιο στη Νέα Ζηλανδία απορρίφθηκαν το 2022 και ο Μπιλ Γκέιτς που φημολογείται ότι έχει υπόγειους χώρους ασφαλείας κάτω από κάθε σπίτι του.

καταφύγια επιβίωσης

Τι φοβούνται πιο πολύ

Ο Αλ Κόρμπι, πρόεδρος και ιδρυτής του SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments) που εδρεύει στη Βιρτζίνια, το οποίο απευθύνεται σε προσαρμοσμένα σχέδια για τους πλούσιους, σημειώνει ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι επικεντρώνονται κυρίως στο πώς να επιβιώσουν από βλάβες ηλεκτρικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αυτοκινήτων και αεροπλάνων που εξαρτώνται λιγότερο από την σύγχρονη τεχνολογία.

«Πολλοί από αυτούς αγοράζουν King Air ή παλαιότερα αεροπλάνα που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα και διατηρούν στη συλλογή τους ένα ή δύο παλαιότερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1986, έτσι θα εξακολουθούν να λειτουργούν με EMP [ηλεκτρομαγνητικός παλμός]. Η πραγματική απειλή είναι το ηλεκτρικό δίκτυο. Σε καταστάσεις όπως αυτή, η διατήρηση της ζωής σας είναι εξίσου σημαντική με το φαγητό και το νερό».

καταφύγια επιβίωσης

Το μέσο καταφύγιο που αποτελείται από ένα προκατασκευασμένο δομοστοιχειωτό χαλύβδινο καταφύγιο κυμαίνεται από 200.000 έως 400.000 δολάρια και το 50 τοις εκατό των πελατών του Atlas Survival Shelters είναι γυναίκες. Ακόμα και η Kim και η Khloé Kardashian δοκίμασαν ένα καταφύγιο των 500 τετραγωνικών αξίας 200.000 δολαρίων για να σκεφτούν να αγοράσουν. Φυσικά να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα καταφύγια είναι το ακριβές αντίγραφο πολυτελών κατοικιών και διαθέτουν όλα τα κομφόρ που επιθυμεί το διεθνές τζέτ σετ. Οπότε ξεχάστε τα ταπεινά δωματιάκια που βλέπουμε στις φουτουριστικές ταινίες…

Εσείς τι λέτε; Αισθάνεστε το ίδιο προνομιούχοι;

Cover Credits: Πέγκυ Δαδάκη

Πηγή: The Hollywood Reporter

* Φωτογραφίες κειμένου: SAFE