Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση μεταξύ των επιχειρηματιών για υπερπολυτελή καταφύγια που θα τους προστατεύσουν και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια τους και των οικογενειών τους σε περίπτωση κρίσης έχει αυξηθεί ραγδαία. Ένας από αυτούς που ακολουθούν αυτήν την τάση είναι ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Σύμφωνα με αναφορές του περιοδικού Wired, φαίνεται πως ο Ζούκερμπεργκ επενδύει στην κατασκευή ενός υπερπολυτελούς συγκροτήματος στη Χαβάη, το οποίο αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το συγκρότημα που θα κατασκευάσει ο  Ζούκερμπεργκ περιλαμβάνει ένα υπόγειο καταφύγιο με αυτονομία σε ενέργεια και διατροφική αυτάρκεια, αποτελώντας ένα από τα πιο ακριβά ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο. Η κατασκευή του συγκροτήματος βρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με υπόγεια σήραγγα και καταπακτή διαφυγής

Σε ένα σύγχρονο και πολυτελές συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στο νησί Καουάι, θα δημιουργηθούν περισσότερα από δώδεκα κτίρια. Αυτά περιλαμβάνουν δύο κεντρικές επαύλεις που θα συνδέονται μέσω υπογείας σήραγγας προς το καταφύγιο των 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Επιπλέον, θα υπάρχει μια καταπακτή διαφυγής προσβάσιμη μέσω σκάλας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 υπνοδωμάτια και 30 μπάνια, με ξενώνες και δεντρόσπιτα που επίσης θα ενώνονται μεταξύ τους μέσω γεφυρών από σχοινιά.

Συστήματα υψηλής ασφαλείας και ανθεκτικότητας στις εκρήξεις

Σύμφωνα με το Wired, το υπόγειο καταφύγιο θα διαθέτει, επίσης, μία εξαιρετικά «ανθεκτική στις εκρήξεις» πόρτα κατασκευασμένη από σκυρόδεμα και χάλυβα. Οι περισσότερες κεντρικές πόρτες θα διαθέτουν συστήματα ασφαλείας με κωδικούς. Σε όλους τους χώρους θα υπάρχει ηχομόνωση, ενώ η βιβλιοθήκη θα διαθέτει μια μυστική ή «τυφλή» πόρτα.

Κάμερες ασφαλείας θα υπάρχουν σε κάθε γωνιά του συγκροτήματος, ενώ γύρω από αυτό υπάρχει ένα τείχος έξι μέτρων.

Σύμφωνα με τις πηγές του Wired, οι κατασκευαστές στοχεύουν σε ένα συγκρότημα εντελώς αυτάρκες. Μια δεξαμενή νερού – διαμέτρου 16,5 μέτρων και ύψους 5,4 μέτρων μαζί με ένα σύστημα αντλιών θα εγκατασταθεί στην ιδιοκτησία των 1.400 στρεμμάτων, όπου κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις παρέχουν, ήδη, πηγές τροφής.

* Photo credits: Shutterstock