Η Μαντόνα συγκινήθηκε στην τελευταία στάση της περιοδείας της The Celebration Tour στο Άμστερνταμ την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, η οποία συνέπεσε με την επέτειο του θανάτου της μητέρας της και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Στα πλάνα της σούπερ σταρ στο Ziggo Dome, έδειχνε μελαγχολική καθώς δάκρυα έτρεχαν στα μάτια της τη στιγμή που απέτισε φόρο τιμής στους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πεθάνει από το AIDS.

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Το ξέρετε αυτό; Είναι αυτό σημαντικό για όλους;», ρώτησε το πλήθος, προτού ανοίξει την καρδιά της για την απώλεια αγαπημένων προσώπων και συναδέλφων από την ασθένεια.

Και συνέχισε: «Όταν πρωτοήρθα στη Νέα Υόρκη, ήμουν αρκετά τυχερή ώστε τελικά να γνωρίσω και να γίνω φίλη με τόσους πολλούς καταπληκτικούς καλλιτέχνες… και, τότε, μια μέρα, οι άνθρωποι άρχισαν να αρρωσταίνουν και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε».

«Οι άνθρωποι έχαναν πολύ βάρος και “έπεφταν σαν μύγες”. Πήγαιναν στο νοσοκομείο και κανείς δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε», θυμήθηκε.

«Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό τώρα, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, δεν ήταν cool να είσαι γκέι. Δεν ήταν αποδεκτό. Το γνωρίζατε;».

«Μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν εκείνη την εποχή που το να είσαι γκέι θεωρούνταν αμαρτωλό και αηδιαστικό; Όταν ξαφνικά η συντριπτική πλειονότητα της γκέι κοινότητας άρχισε να πεθαίνει παντού; Όταν λέω ότι πέθαιναν παντού, δεν υπερβάλλω».

Συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι κάθε μέρα ξυπνούσε και άκουγε μια νέα ιστορία για κάποιον που πέθαινε ή έβλεπε κάποιον να πεθαίνει.«Κανείς από την ιατρική κοινότητα δεν ήθελε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έλεγαν: «Λοιπόν, είναι γκέι. Τους αξίζει να πεθάνουν”. Ήταν μια αρκετά καταστροφική, τρομακτική στιγμή».

Μαντόνα: Ο φίλος που πέθανε μπροστά στα μάτια της

Η Μαντόνα ξέσπασε όταν εκμυστηρεύτηκε στο κοινό ότι έχασε τόσους πολλούς φίλους και αγαπημένους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια από το AIDS, σε πλάνα που ανέβασε ένας θαυμαστής της στο X.

«Θα έκοβα τα χέρια μου αν μπορούσα να βρω μια θεραπεία για να ζήσουν», είπε.

«Είδα τόσους πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν, άνδρες και γυναίκες, παιδιά, στρέιτ, γκέι κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια αποκαρδιωτική περίοδος για μένα».

Η Βασίλισσα της Ποπ περιέγραψε ουσιαστικά ότι είδε μια ολόκληρη γενιά να αφανίζεται,συμπεριλαμβανομένουτου καλύτερου φίλου της Martin Burgoyne.

«Κρατούσα το χέρι του. Υπέφερε τόσο πολύ που μετά βίας μπορούσε να αναπνεύσει», περιέγραψε.

«Δεν το λέω αυτό επειδή θέλω να με λυπηθείτε. Θέλω να αναγνωρίσετε πόσο τυχεροί είστε αυτή τη στιγμή που είστε ζωντανοί».

Μαντόνα: Μία ανάρτηση γεμάτη συναισθήματα

Μια μέρα αργότερα, έγραψε στο Instagram ότι ξύπνησε «νιώθοντας τόσο καταβεβλημένη από τη θλίψη που οι λέξεις δεν είχαν νόημα».

Είναι δύσκολο να εξηγήσω την αίσθηση της απώλειας, της σύγχυσης και της απελπισίας για τόσους πολλούς ανθρώπους», έγραψε στη λεζάντα ενός βίντεο από τη συναυλία της.

Εξήγησε ότι επέλεξε να αποτίσει τα σέβη της σε όσους πέθαναν από την ασθένεια, καθώς η συναυλία της είναι μια αναδρομή της διαδρομής της τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

«Πώς θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω αυτή την απίστευτα σημαντική στιγμή, όχι μόνο στη ζωή μου αλλά και στη ζωή τόσων άλλων;», εξήγησε.

«Το AIDS ήρθε σαν φωτιά από παντού. Όπως ένα τρένο με φορτίο. Ήταν απροσδόκητο και ανελέητο. Κατέστρεψε όλους τους όμορφους ανθρώπους. Μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών αφανίστηκε. Μετατράπηκε σε στάχτη».

Ολοκλήρωσε την ανάρτησή της γράφοντας ότι όσοι πέθαναν «έφυγαν αλλά δεν ξεχάστηκαν».

Η ενότητα των σχολίων γέμισε με κείμενα συμπαράστασης και στήριξης, με πολλούς να την επαινούν επειδή «ήταν πάντα τόσο ειλικρινής και υποστηρικτική σε μια εποχή που κανείς δεν τολμούσε να πει λέξη για αυτόν τον φρικτό ιό».