Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος της Τίνα Τέρνερ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή, χθες, σε ηλικία 83 ετών. «Η Βασίλισσα του Rock ‘n Roll» με την χαρακτηριστική βραχνή φωνή της και με την ενέργειά της που πυροδοτούσε τον κόσμο, έπασχε από χρόνια ασθένεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Τίνα Τέρνερ, η “Βασίλισσα του Rock’n Roll” πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Kusnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας».

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος – μουσικοί και μη- αποχαιρετά σήμερα το ίνδαλμα, αποχαιρετά την πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια όλων των εποχών. Ανάμεσά τους, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μικ Τζάγκερ και ο Έλτον Τζον. Επιπλέον, δεκάδες θαυμαστές της Τέρνερ ανεβάζουν τα τραγούδια της στα social media, προκειμένου να πουν το δικό τους αντίο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε πως η Τέρνερ ήταν «ένα ταλέντο που άλλαξε για πάντα την αμερικανική μουσική» και πως «η προσωπική της δύναμη ήταν αξιοσημείωτη. Ξεπερνώντας τις αντιξοότητες, ακόμη και τις καταχρήσεις, έχτισε μια καριέρα για μια ζωή και μια κληρονομιά που ήταν αποκλειστικά δικά της».

Στο Twitter, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, έγραψε: «Η Τίνα Τέρνερ ήταν η φωνή μας. Κατέρριψε τα όρια, ταρακούνησε την ψυχή μας και επαναπροσδιόρισε τη μουσική».

Με μία φωτογραφία στο Instagram του, ο Έλτον Τζον αγκαλιά με την Τέρνερ, έγραψε: «Χάσαμε μια από τις πιο συναρπαστικές ερμηνεύτριες του κόσμου. Ένας απόλυτος θρύλος στη σκηνή. Ήταν ανέγγιχτη. Συλλυπητήρια στον Erwin και την οικογένειά της. Τα πιο θλιβερά νέα».

Ο Μικ Τζάγκερ αρκέστηκε να αναρτήσει μία φωτογραφία της Τέρνερ, γράφοντας: «Είμαι τόσο θλιμμένος από τον θάνατο της υπέροχης φίλης μου Τίνα Τέρνερ. Ήταν πραγματικά μια εξαιρετικά ταλαντούχα ερμηνεύτρια και τραγουδίστρια. Ήταν εμπνευσμένη, ζεστή, αστεία και γενναιόδωρη. Με βοήθησε τόσο πολύ όταν ήμουν νέος και δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Με ανάρτηση στο Twitter, ο Μπαράκ Ομπάμα την αποχαιρέτησε λέγοντας: «Η Τίνα Τέρνερ ήταν ωμή. Ήταν δυνατή. Ήταν ασταμάτητη. Και ήταν αδιαμαρτύρητα ο εαυτός της – μιλούσε και τραγουδούσε την αλήθεια της μέσα από τη χαρά και τον πόνο, τον θρίαμβο και την τραγωδία. Σήμερα, μαζί με τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τη βασίλισσα του Rock and Roll και ένα αστέρι που το φως του δεν θα σβήσει ποτέ».

O μπασκετμπολίστας του Hall of Fame, Μάτζικ Τζόνσον, έγραψε στο Twitter: «RIP σε μία από τις πιο αγαπημένες μου τραγουδίστριες όλων των εποχών, τη θρυλική βασίλισσα του rock n’ roll. Την έχω δει πολλές φορές, έκανε από τα καλύτερα live που έχω δει. Πάντα άξιζαν τα χρήματα που έδινες».

Με τη σειρά της, η Ναόμι Κάμπελ έγραψε: «Θυμάμαι την πρώτη φορά που σε συνάντησα στο Παρίσι στο σόου του Αζεντίν Αλαϊά το 1987. Ενιωσα δέος, η Αύρα σου ήταν μαγική, βασιλική θετική και αγνή…το αποτύπωμα που μας άφησες είναι Δύναμη, Επιμονή, Αποφασιστικότητα και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου. Σε κάθε σκηνή που στάθηκες έδωσες το 150%. Μακάρι να πετάξεις ψηλά».

Ο τραγουδιστής Μπράιν Άνταμς ανέβασε μια φωτογραφία τους και έγραψε στη λεζάντα: «Θα είμαι για πάντα ευγνώμων που με πήρες σε περιοδεία μαζί σου, που πήγαμε μαζί στο στούντιο και που ήμουν φίλος σου. Σε ευχαριστώ που είσαι η έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που είπες την αλήθεια σου και μας πρόσφερες το δώρο της φωνής σου».

H Νταϊάνα Ρος με μία φωτογραφία στο Twitter έγραψε: «Συγκλονισμένη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Τίνα Τέρνερ».

Τίνα Τέρνερ: Πολλά χτυπήματα για μια τόσο δυνατή γυναίκα

Το νήμα ζωής της Άννα Μέι Μπούλοκ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, κόπηκε στα 83 της. Πέθανε στο σπίτι της στην Ελβετία, κοντά στη Ζυρίχη. Η υγεία της είχε επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με διάφορα σοβαρά προβλήματα, το ένα μετά το άλλο. To 1985 ξεκίνησε σχέση με το Γερμανό Έρβιν Μπαχ, στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας, που θα γινόταν σύντροφός της. Παντρεύτηκαν το 2013, πήρε και την ελβετική υπηκοότητα.

Όμως η μοίρα δεν έλεγε να αφήσει ήσυχη αυτήν την ταλαιπωρημένη γυναίκα. Τρεις εβδομάδες μετά το γάμο, έπαθε εγκεφαλικό. Θα χρειαζόταν να μάθει να περπατάει σχεδόν από την αρχή. Ο γιος της, Ρον πέθανε το 2022 από καρκίνο. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχε αυτοκτονήσει ο γιος της, Κρεγκ (από σχέση που είχε κάνει με τον σαξοφωνίστα των The Kings of Rhtymm, Ρέιμοντ Χιλ). Η αδελφή της, Αλίν, είχε πεθάνει το 2010. Τα χτυπήματα ήταν πάρα πολλά και καίρια για να αντέξει, ακόμα κι αυτή η τόσο δυνατή γυναίκα.

Που κάποτε ήταν ένα κορίτσι που τραγουδούσε σε χορωδία στην εκκλησία των Βαπτιστών κάνοντας τους παρευρισκόμενους να νιώθουν ευλογημένοι που ακούνε τέτοια φωνή. Οι γονείς της, Φλόιντ και Ζέλμα, ήταν αγρότες.

Άφησαν την (τότε ακόμη) Άννα και την αδελφή της, Αλίν να μείνουν με τη γιαγιά τους και πήγαν να δουλέψουν σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Νόξβιλ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το που σίγησαν τα όπλα, η Ζέλμα εγκατέλειψε τον άνδρα της. Ποτέ δεν τα πήγαιναν πραγματικά καλά. Η οικογένεια ποτέ δεν ενώθηκε ξανά. Όλα αυτά σίγουρα έχουν μια ψυχολογική σύνδεση με τη μετέπειτα ζωή της.

Αλλά, όπως είπαμε, τίποτα πραγματικά δεν τη δάμασε. «Η μουσική μου δεν ακούγεται ξεπερασμένη. Ακούγεται ακόμα δυνατή. Σαν και μένα», είχε πει σε συνέντευξή της, το 2008. Και νομίζουμε δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο επίλογο.

Αλλά όταν αφηγούμαστε ιστορίες, γιατί αυτό είμαστε πρωτίστως εμείς οι δημοσιογράφοι, παρά κοινωνοί ειδήσεων, ποτέ δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε έναν επίλογο. Όχι όταν αφορά την Τίνα Τέρνερ.

Το όνομά της σημαίνει: There Is No Alternative. Και, όντως, δεν υπήρχε άλλη από την Τίνα Τέρνερ. Αυτό ακούγεται κάπως αόριστο. Και συγκριτικό. Και η Τίνα Τέρνερ δεν ήταν ποτέ Simply The Best εις βάρος άλλων. Ήταν Siply the Best version μιας καλλιτέχνιδας με παγκόσμιο impact.