Ο Τόνι Μπένετ, o Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της τζαζ, με μια καριέρα επτά δεκαετιών, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπός του.

Ο Μπένετ ήταν ίσως πιο γνωστός για το χαρακτηριστικό τραγούδι του 1962 I Left My Heart in San Francisco καθώς και για την εκπληκτική επιστροφή στην καριέρα του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’80 και του ’90 που του χάρισε συνεχή δημοτικότητα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κέρδισε 19 βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου για το έργο ζωής του το 2001, και έχει πουλήσει περισσότερους από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Το 2020, ανακοινώθηκε ότι είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ το 2016. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Η ζωή είναι ένα δώρο – ακόμη και με το Αλτσχάιμερ». Αποκαλύφθηκε ότι ενώ η γνωστική του λειτουργία ήταν μειωμένη, εξακολουθούσε να είναι σε θέση να τραγουδάει μια ολόκληρη σειρά από το ρεπερτόριό του.

Η ικανότητα του Bennett να ερμηνεύει σε όλα τα είδη της ποπ, της big band και της τζαζ του χάρισε εύσημα και μια μεταφορική ταινία πρόθυμων συνεργατών. Το 2014 απέδειξε την καταλληλότητά του συνεργαζόμενος με τη Lady Gaga στο άλμπουμ Cheek to Cheek, όπου το ζευγάρι καταπιάστηκε με μια σειρά από jazz standards. Το άλμπουμ έγινε Νο 1 στις ΗΠΑ και έκανε τον Bennett τον γηραιότερο εν ζωή καλλιτέχνη που έφτασε στην κορυφή, ένα ρεκόρ που κατείχε ήδη χάρη στο άλμπουμ Duets II του 2011.

Γεννημένος το 1926, από Ιταλούς μετανάστες, ο Τόνι Μπένετ είχε μια φτωχή ανατροφή στο Κουίνς, της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 10 ετών.  Ως έφηβος έγινε σερβιτόρος, κερδίζοντας χρήματα για την οικογένεια του, πριν γραφτεί για σπουδές μουσικής και ζωγραφικής στη Σχολή Βιομηχανικής Τέχνης της Νέας Υόρκης.