Ο Πρίγκιπας Χάρι πέτυχε ένα σημαντικό πλήγμα στη μάχη του με τον βρετανικό ταμπλόιντ Τύπο, αφού κέρδισε ένα σημαντικό μέρος της υπόθεσής του για πειρατεία τηλεφώνου του με υποχρέωση της Daily Mirror να τον αποζημιώσει.

Σε μια δικαστική απόφαση που θα έχει βαθιές συνέπειες γενικότερα στο τοπίο των βρετανικών Μέσων Ενημέρωσης, ένας δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι υπήρξε «εκτεταμένη» παραβίαση τηλεφώνου από την Mirror Group Newspapers από το 2006 έως το 2011.

Ο κ. Justice Fancourt διαπίστωσε ότι για 15 από τις 33 κατηγορίες που σχετίζονται με τον Δούκα του Σάσεξ, στα οποία επικεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, υπήρξε προϊόν πειρατείας από το κινητό του τηλέφωνο ή προϊόν παράνομης συλλογής πληροφοριών.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τηλέφωνο του Χάρι παραβιάστηκε «σε μέτριο βαθμό» από τα τέλη του 2003 έως τον Απρίλιο του 2009 και ελεγχόταν προσεκτικά από ανώτερα άτομα στις εφημερίδες Daily Mirror, Sunday Mirror και People.

Αναγνωρίζοντας την «ταλαιπωρία» που προκλήθηκε στον Χάρι ως αποτέλεσμα δημοσιευμένων άρθρων που περιείχαν πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί παράνομα, ο δικαστής του επιδίκασε αποζημίωση 140.600 λιρών.

Μετά την απόφαση, ένας εκπρόσωπος της MGN είπε: «Χαιρετίζουμε τη σημερινή κρίση που δίνει στην επιχείρηση την απαραίτητη σαφήνεια για να προχωρήσει σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από πολλά χρόνια.

Όπου σημειώθηκε ιστορική αδικοπραγία. ζητούμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη, αναλάβαμε την πλήρη ευθύνη και καταβάλαμε την ανάλογη αποζημίωση».

Κατά τη διάρκεια μιας δραματικής δίκης επτά εβδομάδων στο ανώτατο δικαστήριο φέτος, ο Δούκας του Σάσεξ ισχυρίστηκε ότι είχε στοχοποιηθεί από τον εκδότη της εφημερίδας για χρόνια, κατηγορώντας τον για χακάρισμα τηλεφώνων και άλλη παράνομη δραστηριότητα για να αποκτήσει πληροφόρηση για την ιδιωτική του ζωή.

Ο Χάρι έγινε ο πρώτος βασιλιάς μετά από 130 χρόνια που εμφανίστηκε ως μάρτυρας σε δίκη, καθώς είπε στο δικαστήριο ότι δεκάδες ειδήσεις -για τη σχέση του με την πρώην φίλη του Τσέλσι Ντέιβι και την οικογένειά του, καθώς και πτυχές της στρατιωτικής του θητείας και καταγγελίες για χρήση ναρκωτικών– δημοσιεύτηκαν στα έντυπα Daily Mirror, The Sunday Mirror και People μεταξύ 1995 και 2011 αφού αποκτήθηκαν παράνομα.

Η δίκη αποκάλυψε τις μεθόδους των βρετανικών ταμπλόιντ εφημερίδων, καθώς και τους ρόλους του πρώην συντάκτη της Mirror, Piers Morgan, και του δικτύου ιδιωτικών ερευνητών. Οι δικηγόροι του Χάρι υποστήριξαν ότι ανώτεροι συντάκτες και στελέχη της Mirror Group Newspapers Ltd (MGN) γνώριζαν και σφράγισαν αδικήματα-κατηγορίες που η MGN, η οποία ανήκει στην Reach, είπε ότι δεν υποστηρίζονταν από τα στοιχεία.

Πρίγκιπας Χάρι: Αδικία να μη δικαιωθώ

Ο Χάρι ήταν ο ανώτερος ταξικά μεταξύ περισσότερων από 100 ενάγοντες -συμπεριλαμβανομένης της τραγουδίστριας Cheryl και των κληρονόμων του George Michael- που συμμετείχαν στη δίκη.

Ζήτησε αποζημίωση 440.000 λιρών, δυνητικά έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς για χακάρισμα τηλεφώνου.

Κατά καιρούς εμφανιζόταν δακρυσμένος όταν έδινε καταθέσεις. Είπε στο δικαστήριο ότι οι βρετανικές εφημερίδες τον είχαν βάλει παράνομα στο στόχαστρο σε όλη του τη ζωή και στη συνέχεια προσπαθούσαν «να καλύψουν τα ίχνη τους» και περιέγραψε πώς η εισβολή του Τύπου κατέστρεψε τις σχέσεις του και τον άφησε με «κρίσεις κατάθλιψης και παράνοιας».

Επέμεινε ότι υπήρχαν «δυνατά στοιχεία» ότι στοχοποιήθηκε παράνομα από τους δημοσιογράφους της Mirror και θα ένιωθε «πως επρόκειτο για αδικία» αν έχανε την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι «η πειρατεία τηλεφώνου ήταν σε εκτεταμένη κλίμακα σε τουλάχιστον τρεις από τις εφημερίδες», γεγονός «πέρα από κάθε αμφιβολία».

Είναι γνωστό ότι το τηλέφωνο του Χάρι παραβιάστηκε από το News of the World του Ρούπερτ Μέρντοχ και φέρνει δύο ξεχωριστές υποθέσεις τηλεφωνικής εισβολής εναντίον του εκδότη της Sun και του εκδότη της Daily Mail.

Ο MGN παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο Χάρι είχε πέσει σε μία περίπτωση θύμα παράνομης συλλογής πληροφοριών, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να δικαιούται μόνο 500£ ως αποζημίωση.

Ο εκδότης αποδέχτηκε ότι σε μια περίπτωση ένας δημοσιογράφος του People πλήρωσε 75£ σε έναν ιδιωτικό ερευνητή για να λάβει παράνομα πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη του Χάρι στο VIP νυχτερινό κέντρο του Λονδίνου Chinawhite το 2004, αλλά υποστήριξε ότι το μικρό ποσό υποδηλώνει ότι οι έρευνες ήταν περιορισμένες.

Ο Andrew Green KC, δικηγόρος της Mirror, είπε ότι η Mirror είχε παραβιάσει τα φωνητικά μηνύματα πολλών διασημοτήτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και τους κατέβαλε σημαντικές αποζημιώσεις –αλλά υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι οι δημοσιογράφοι της είχαν βάλει στο στόχαστρο το τηλέφωνο του Χάρι.

Ο Γκριν υποστήριξε ότι πολλές από τις ιστορίες για τον Χάρι που υποτίθεται ότι αποκτήθηκαν παράνομα ήταν είτε «τετριμμένες», είτε παρέχονται από νόμιμες πηγές, όπως εκπρόσωποι του παλατιού, πράγμα που σημαίνει ότι ο Χάρι δεν είχε καμία προσδοκία ιδιωτικότητας.

Ο Ντέιβιντ Σέρμπορν, ο δικηγόρος του Χάρι, είπε στο ανώτατο δικαστήριο ότι βασικά στοιχεία –συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων email και τηλεφώνων– που θα υποστήριζαν τον ισχυρισμό του Χάρι, είχαν καταστραφεί επίτηδες.

Βασικοί μάρτυρες όπως ο Piers Morgan δεν κλήθηκαν να καταθέσουν, οι οποίοι είπε ότι άφησαν τεράστιο κενό σχετικά με στοιχεία της υπόθεσης και ζήτησε από τον δικαστή να υπάρξει αρνητική απόφαση λόγω της απουσία τους.