Ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών και ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει περιγράψει τις προθέσεις του για την Berkshire Hathaway και την περιουσία του σε περίπτωση θανάτου του.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της πολυεθνικής εταιρείας, “the Oracle of Omaha”, έκανε την ανακοίνωση και δήλωσε ότι είχε δώσει εκατομμύρια μετοχές της Berkshire Hathaway σε τέσσερα φιλανθρωπικά ιδρύματα που συνδέονται με την οικογένεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Fortune.

Οι μετοχές του Γουόρεν Μπάφετ

Ο 93χρονος, Γουόρεν Μπάφετ, μετέτρεψε 1.600 μετοχές Κατηγορίας Α σε 2.400.000 μετοχές Κατηγορίας Β σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση. Από αυτές τις μετοχές, το Ίδρυμα Howard G. Buffett, το Sherwood Foundation και το NoVo Foundation έλαβαν το καθένα 300.000 μετοχές, ενώ το Susan Thompson Buffett Foundation έλαβε 1.500.000 μετοχές.

Στην επιστολή προς τους μετόχους της 21ης ​​Νοεμβρίου, ο Γουόρεν Μπάφετ είπε: «Οι δωρεές που αναφέρονται παραπάνω επαναλαμβάνουν αυτές που έγιναν την Ημέρα των Ευχαριστιών πέρυσι. Συμπληρώνουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έκανα το 2006 και συνεχίζονται μέχρι το θάνατό μου (στα 93, νιώθω καλά, αλλά συνειδητοποιώ πλήρως ότι παίζω σε επιπλέον innings)».

«Τα παιδιά μου, μαζί με τον πατέρα τους, έχουν κοινή πεποίθηση ότι ο δυναστικός πλούτος, αν και νόμιμος και κοινός σε μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι επιθυμητός.

Επιπλέον, είχαμε πολλές ευκαιρίες να παρατηρήσουμε ότι το να είσαι πλούσιος, δεν σε κάνει σοφό ή σατανικό. Επίσης συμφωνούμε στο το ότι ο καπιταλισμός -όποιες και αν είναι οι αδυναμίες του, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων ανισοτήτων στον πλούτο και της πολιτικής επιρροής που προσφέρει κάπως ιδιότροπα στους πολίτες του – έχει κάνει θαύματα και συνεχίζει να κάνει θαύματα», πρόσθεσε.

Ο Γουόρεν Μπάφετ επιβεβαίωσε ότι τα τρία παιδιά του, που είναι σήμερα μεταξύ 65 και 70 ετών, είναι οι εκτελεστές της τρέχουσας διαθήκης του και πρόσθεσε ότι «99% και πλέον» της περιουσίας του θα πάει στο φιλανθρωπικό καταπίστευμά του.

«Τα τρία παιδιά μου είναι οι εκτελεστές της τρέχουσας διαθήκης μου καθώς και οι κατονομαζόμενοι διαχειριστές του φιλανθρωπικού καταπιστεύματος που θα λάβουν το 99% πλέον της περιουσίας μου σύμφωνα με τις διατάξεις της διαθήκης. Δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένοι για αυτήν την τρομερή ευθύνη το 2006 , αλλά είναι τώρα», συνέχισε.

Ο Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας του στην επιστολή, δηλώνοντας ότι τα τρία παιδιά του πρέπει να πάρουν από κοινού αποφάσεις .

«Λόγω της τυχαίας φύσης της θνησιμότητας, οι διάδοχοι πρέπει πάντα να ορίζονται. Οι νόμοι σε σχέση με τη φιλανθρωπία θα αλλάζουν από καιρό σε καιρό και οι διαχειριστές της διαθήκης είναι προτιμότεροι από οποιουσδήποτε περιορισμούς που έχουν γραφτεί από κάποιον που έχει φύγει εδώ και καιρό».

«Όποιοι και αν είναι οι κανόνες και οι κανόνες είναι σημαντικοί, η αναγκαία-ιδιωτική φιλανθρωπία θα έχει πάντα μια σημαντική θέση στην Αμερική», είπε. Η Berkshire Hathaway έχει αυξηθεί σε κεφαλαιοποίηση άνω των 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερους από 380.000 υπαλλήλους και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πιστεύει ότι η εταιρεία θα ευδοκιμήσει ερήμην του, παρόλο που αναπόφευκτα θα γίνουν λάθη.

«Η Berkshire – μια από τις μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες εταιρείες στον κόσμο – θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα ανθρώπινα λάθη στη διαχείριση κρίσεων και ανθρώπινων συμπεριφορών. Αυτά συμβαίνουν σε όλους τους μεγάλους οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς. Αλλά αυτά τα λάθη είναι απίθανο να είναι σοβαρά στην Berkshire, ωστόσο θα αναγνωριστούν και θα διορθωθούν. Έχουμε τον κατάλληλο διευθύνοντα σύμβουλο για να με διαδεχθεί και το σωστό διοικητικό συμβούλιο επίσης. Και τα δύο χρειάζονται», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ενώ οι συμμετοχές του Buffett θα στηρίξουν τις ενέργειες και τα χαρακτηριστικά της Berkshire στο εγγύς μέλλον, η εταιρεία θα σταθεί μόνη της και θα αποκτήσει «όποια φήμη της αξίζει».

Ο Γουόρεν Μπάφετ, κατέληξε, «Η αποσύνθεση μπορεί να συμβεί σε όλους τους τύπους μεγάλων ιδρυμάτων, είτε κυβερνητικούς, φιλανθρωπικούς είτε επιδιώκοντας κέρδος. Αλλά δεν είναι αναπόφευκτο. Το πλεονέκτημα της Berkshire είναι ότι έχει κατασκευαστεί για να διαρκέσει».

Πηγή: NDTV WORLD

*Photo Credits: Shutterstock