Διανύουμε ήδη την 21η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Έκτοτε έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Ρωσία και ένα γενικότερο μποϊκοτάζ από πλευράς Δύσης, κάτι που έχει πλήξει την καθημερινότητα των πολιτών της. Ισχυροί άνδρες της χώρας έχουν επίσης μπει στο «στόχαστρο» των κυρώσεων και βλέπουν την αυτοκρατορία τους να καταρρέει. Από την λίστα αυτή δεν λείπει και ο υπαίτιος της κατάστασης, ο Vladimir Putin.

Οι κινήσεις αναλύονται από ειδικούς και διεθνή Τύπο και σύμφωνα με την Telegraph, ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύεται ότι έχει κρύψει εκατομμύρια λίρες από την προσωπική του περιουσία στο Λονδίνο, φοβούμενος μια τέτοια κρίση. Η μονάδα «kleptocracy» της Μεγάλης Βρετανίας έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα.

Για δεκαετίες, το Λονδίνο επιλεγόταν για ξέπλυμα και για κρύψιμο πλούτου από την ελίτ της Ρωσίας. Ήταν οι «τραπεζίτες» του Κρεμλίνου και η κλεπτοκρατία της δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη βοήθειά της Βρετανίας. Η οικονομία της είναι γεμάτη ρωσικό βρώμικο χρήμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έλαβε μίζες σε συμφωνίες που εγκρίθηκαν από το Κρεμλίνο, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλα «κεφάλια» που σχετίζονται άμεσα με την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για συσσώρευση πλούτου. «Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό τώρα. Αυτό θα απασχολήσει την ομάδα «kleptocracy». Η μονάδα θα παρακολουθεί τα χρήματα του Putin και των συνεργατών του», αναφέρει πηγή στην Telegraph. Ήδη ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την διαφθορά έχουν αρχίσει να ελέγχονται, μετά από εντολή του Boris Johnson.

Τι άλλο θα ερευνά η μονάδα «kleptocracy»

Τα περιουσιακά στοιχεία που θα εντοπιστούν από την NCA (National Crime Agency), θα δεσμευτούν, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον Putin. Το επίσημο δηλωμένο ετήσιο εισόδημά του είναι περίπου 10 εκατομμύρια ρούβλια, που ισοδυναμεί με 70.000 λίρες. Η νέα μονάδα που συντάχθηκε, όμως, θα έχει την αρμοδιότητα να διερευνήσει και διεφθαρμένες ελίτ, όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Λευκορωσίας.

Ο Bill Browder, ένας Αγγλοαμερικανός χρηματοδότης, σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017 είχε προειδοποιήσει ότι η προσωπική περιουσία του Putin μπορεί να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια και να γίνει ο ισχυρότερος άνδρας στον κόσμο.

Η NCA μπορεί να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών – MI5, MI6 και GCHQ – για την έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία και σε οποιαδήποτε άλλη εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ένας εκπρόσωπος της NCA είπε: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις νομοθετικές επιλογές και τακτικές που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία για να κυνηγήσει διεφθαρμένες ελίτ που ξεπλένουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πάντως, τα προσωπικά του κίνητρα του Putin, τα οποία στην αρχή έδιναν προτεραιότητα στον παράνομο προσωπικό πλουτισμό, φαίνεται τώρα να επικεντρώνονται στην επιβίωση του καθεστώτος και στη διασφάλιση της κληρονομιάς του ως μεγάλος Ρώσος ηγέτης.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Vladimir Putin: Στρέφει το βλέμμα του επικίνδυνα προς τη Σκανδιναβία;

Ουκρανία: Ο «μυστικός στρατός» που δεν μπορεί να κερδίσει η Ρωσία

Putin: Το – ένα ακόμα – στρατηγικό λάθος που εκθέτει τον ρωσικό στρατό