Στην Κίνα μπαίνει σε καθεστώς lockdown μια πόλη σχεδόν 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων,λόγω τριών κρουσμάτων. Το Πεκίνο επιμένει στη στρατηγική μηδενικής ανοχής, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά την πόλη Σιάν, που είναι σε lockdown από τις 23 Δεκεμβρίου, χθες πήραν ανάλογα μέτρα και στην Γιουζού της επαρχίας Χενάν.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις και στις εισόδους των γειτονιών τοποθέτησαν φρουρούς. Οι κανονισμοί διαφέρουν σε κάθε γειτονιά της πόλης, καθώς σε κάποια επιτρέπεται η είσοδος σε πολίτες αλλά όχι η έξοδος, ενώ σε άλλα τμήματα απαγορεύονται και τα δύο.

Επίσης, σταμάτησε η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στους δρόμους, ενώ όλα τα καταστήματα, όπως και οι χώροι διασκέδασης, έκλεισαν. Οι μόνες επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργούν είναι εκείνες που «εγγυώνται την προμήθεια προϊόντων για την καθημερινή ζωή».

Η έλλειψη τροφίμων έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τους πολίτες στην Κίνα

Στην πόλη Σιάν το lockdown είναι σε ισχύ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Μεταξύ άλλων τα αυστηρά μέτρα προβλέπουν αρνητικό τεστ προκειμένου κάποιος πολίτης να αναζητήσει ιατρική φροντίδα. Αυτή η πόλη έχει καταγράψει πάνω από 1.700 κρούσματα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μπει σε καραντίνα.

Κάτοικοι της Σιάν διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στα τρόφιμα, ενώ κάποιοι έχουν καταφύγει σε ανταλλαγές προϊόντων. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους κατοίκους να ανταλλάσσουν προμήθειες ακόμη και τεχνολογικά gadget για φαγητό.

Κάποιοι κάνουν ανταλλαγές τσιγάρα με λάχανο, υγρό πιάτων με μήλα και σερβιέτες για λαχανικά. Ένα βίντεο έδειξε έναν κάτοικο να δίνει την κονσόλα του Nintendo Switch για ένα πακέτο noodles και δύο ψωμάκια ατμού.