Αν σας έλεγαν πριν μερικούς μήνες ότι ο Αλέξανδρος Κοψιάλης θα ήταν το εργαλείο ενός αστυνομικού τμήματος για να ενημερωθούν τα ανήλικα παιδιά για τους κινδύνους του διαδικτύου και τους παιδεραστές, θα το πιστεύατε; Αν σας έλεγαν ότι ο Κοψιάλης θα έχει στην κατοχή του το βίντεο σύλληψης ενός παιδόφιλου και θα το χρησιμοποιήσει για το κανάλι του στο Youtube, θα το πιστεύατε;

Κι όμως, ζούμε στην εποχή που αυτό έγινε. Μόλις πριν λίγες ώρες, το απόγευμα της Δευτέρας 29/1 αν το διαβάζετε άλλη μέρα, ο Κοψιάλης ανέβασε στο κανάλι του στο Youtube ένα βίντεο-ντοκουμέντο από το αστυνομικό σχέδιο σύλληψης ενός παιδόφιλου την στιγμή που πήγαινε να συναντήσει μια ανήλικη κοπέλα με την οποία συνομιλούσε στο διαδίκτυο.

Ο Κοψιάλης ενεπλάκη διότι η 15χρονη είναι κόρη φίλου του και όταν συνομίλησε online με έναν 43χρονο, ενημέρωσε τον πατέρα της – άγνωστο αν η ίδια κατάλαβε που πήγαινε να μπλέξει ή το είπε τυχαία – και από εκείνη τη στιγμή ανέλαβε αυτός, παριστάνοντας πως είναι εκείνη στην τελική συνομιλία που κανονίστηκε το ραντεβού.

Στο σπίτι όπου θα γινόταν η συνάντηση, είχαν στηθεί κάμερες και περίμεναν ο Κοψιάλης με έναν φίλο του αθλητή, οπότε, μόλις χτύπησε το κουδούνι, άρπαξαν τον 43χρονο παιδόφιλο.

Όπως ενημερώνει ο Youtuber στην αφήγησή του που θυμίζει κάτι από Ανατομία Ενός Εγκλήματος και Βαλτινό, ο 43χρονος γνώριζε πολύ καλά ότι είναι παιδεραστής και παρακαλούσε να τον αφήσουν ελεύθερο για να μην τον πάνε στη φύλακη.

Το παραπάνω βίντεο δόθηκε στον Κοψιάλη ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον Youtuber για να ενημερώσει από τη μεριά του για τους κινδύνους της χρήσης του διαδικτύου. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στη ΓΑΔΑ έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς ένας απλός πολίτης χρησιμοποίησε τις κάμερες της αστυνομίας και πήρε μετά το υλικό.

Το βίντεο αυτό είναι η ταφόπλακα της δημοσιογραφίας.

Ο Κοψιάλης παίζει με άλλους κανόνες

Οι δημοσιογράφοι που λειτουργούν με άλλους κανόνες, που έχουν αγκυλώσεις, που έδωσαν για χρόνια στο κοινό την αίσθηση ότι είναι διεφθαρμένοι ή ότι βοηθούν στη συγκάλυψη, που δεν έχουν γέφυρα σύνδεσης με τα παιδιά 20 ετών και κάτω, βλέπουν έναν Youtuber να κάνει αυτό που είναι δική τους δουλειά. Να φέρνει στο φως το βίντεο σύλληψης ενός παιδόφιλου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να παίρνει και τα εύσημα, ενώ αν το έκαναν οι ίδιοι, πιθανώς να τους κατηγορούσαν πως υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.

Κι έτσι, από κει που βγάζουν ειδήσεις από το Instagram και το Youtube πιο lifestyle φύσεως, τώρα θα μπορούσαν το βίντεο του Κοψιάλη να το κάνουν ως και πρώτο θέμα στο δελτίο τους και να είναι κορυφαίο θέμα και στην τηλεοπτική ατζέντα ένας Youtuber που έχτισε το όνομά του με τις Ιδιωτικές Κατακραυγές στο αυτοκίνητο από πρόσωπα που έχουν βγει από ριάλιτι, είναι τράπερ ή tiktokers και χάρη στα τεράστια giveaways που κάνει στο Instagram.

Αυτό είναι το έργο της εποχής μας και της δημοσιογραφίας. Εμείς το κάναμε αυτό. Πυροβολήσαμε τα πόδια μας, αντιμετωπίσαμε με απάθεια τη στάση της κοινωνίας και τις αλλαγές της εποχής, των μέσων επικοινωνίας με τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι influencers, οι TikTokers, οι Youtubers, να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, ακόμα και την πιο δύσκολη, γιατί τα «βαθέα λαρύγγια» τους θεωρούν πιο αξιόπιστους.

Κι επειδή τα μέσα αυτά είναι και πιο ελεύθερα, με λιγότερους κανόνες και αγκυλώσεις, με αμεσότητα, αν κάποιος θέλει να εκθέσει την διαφθορά κάποιου, δεν θα απευθυνθεί σε δημοσιογράφο. Ο Κοψιάλης και ο κάθε Κοψιάλης θα είναι η επιλογή του.

Μπορεί να μοιάζει πολύ εσχατολογικό, αλλά ο Κοψιάλης έχει στα χέρια του δύναμη που κάνει την αστυνομία να του παραχωρεί ένα τέτοιο βίντεο και του επιτρέπει να το μετατρέψει σε μια μυθολογία των social media. Σε 4 ώρες έχει πάνω από 200.000 προβολές και πάει για να γίνει ένα βίντεο που θα το μετράνε με όρους δημοφιλίας. Ένα βίντεο στο οποίο συλλαμβάνεται ένας παιδόφιλος, θα αντιμετωπιστεί με όρους views, trends και πιστοποίησης της επιτυχίας ενός καναλιού στο Youtube.

O tempora, o mores!

* Στο παρόν κείμενο έχει γίνει update ως προς το ποιος χορήγησε το βίντεο στον Κοψιάλη, ποιος του επέτρεψε να καταγράψει τη σύλληψη με αστυνομικές κάμερες, με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για ΕΔΕ και ενόχληση από τη ΓΑΔΑ.