Οι πληροφορίες και οι εικόνες που έρχονται από ανταποκριτές ξένων μέσων για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι αποκαρδιωτικές. Οι Αφγανοί στοιβαγμένοι προσπαθούν να διαφύγουν και μέσα στον πανικό και τους πυροβολισμούς ποδοπατιούνται, με αποτέλεσμα πολλοί να πέφτουν νεκροί. Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε γνωστό πως επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στους χώρους του αεροδρομίου.

«Οι συνθήκες στο έδαφος παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Το Σάββατο, ένας ανταποκριτής του Sky News κατέγραψε τις εικόνες με Βρετανούς αλεξιπτωτιστές να τραβούν ανθρώπους από το χάος και να τους παραδίδουν σε γιατρούς, οι οποίοι έκαναν ελέγχους για ζωτικές ενδείξεις σε εκείνους που παρέμεναν πεσμένοι στο έδαφος. Κάποιοι από αυτούς κάλυπταν τα σώματα με λευκά σεντόνια.

Στο μεταξύ, μέχρι την Πέμπτη και σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε πηγές από το ΝΑΤΟ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν, συνολικά 12 άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους μέσα και γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» από την Κυριακή, Το διεθνές πρακτορείο ανέφερε, επίσης, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο των Ταλιμπάν, ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από ποδοπάτημα, την ώρα που τα θύματα προσπαθούσαν να μπουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε πτήση εκκένωσης, είτε από πυροβολισμούς στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να διαταχθούν να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες Σάββατο.

https://www.intronews.gr/3674-2-o-polemos-sto-afganistan-se-arithmous

Ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, σημείωσε ότι εστάλη «προειδοποίηση επίταξης» στις εταιρείες την Παρασκευή, με την οποία ενημερώνονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη και πληρώματά τους, πάντως πρόσθεσε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με τον έναν αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, τα πολιτικά αεροσκάφη δεν θα διαταχθούν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Αντ’ αυτού, μάλλον θα παραλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Γερμανία.