Μάχες σημειώνονται στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν συγκρούονται με τζιχαντιστές. Δύο Ταλιμπάν έπεσαν νεκροί και τέσσερεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη σιιτική συνοικία Καρτ-ι-Σαχί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της de facto κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του καθεστώτος των σκληροπυρηνικών σουνιτών, οι τζιχαντιστές ανήκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που συχνά συγκρούονται με τους Ταλιμπάν. Σχεδίασαν υποτίθεται προσεκτικά την επίθεση για να μην θρηνήσουν αμάχους στην συνοικία.

Παρόλα αυτά σε βίντεο από το πεδίο των συγκρούσεων, που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από οπαδούς των Ταλιμπάν, φαίνονται οι δυνάμεις του να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν παλιό οίκημα, όπου κρύβονται μαχητές του ΙΚ. Οι Ταλιμπάν διαμηνύουν ότι τέσσερα μέλη του ΙΚ, που σκόπευαν να κάνουν επίθεση σε μέλη της σιιτικής μειονότητας, σκοτώθηκαν και άλλο ένα συνελήφθη.

Η επίδειξη δύναμης των Ταλιμπάν διεξήχθη μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Ayman al-Zawahiri, σκοτώθηκε σε επιδρομή UAV στην Καμπούλ. Οι πρώτες απορίες είναι τι έκανε ο Zawahiri στην Καμπούλ και αν ήταν εκεί ένα χρόνο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ashraf Ghani και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Αυτό θα σήμαινε ότι η επιστροφή της Αλ Κάιντα στην αφγανική πρωτεύουσα είχε εγκριθεί από τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν μετά τη σύναψη της Συμφωνίας της Ντόχα με τους Ταλιμπάν κατά τη θητεία του πρώην προέδρου Donald Trump και την εφαρμογή της υπό τον Biden. Αυτή η συμφωνία όριζε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επέτρεπαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν το αφγανικό έδαφος για να σχεδιάσουν ή να πραγματοποιήσουν ξανά επιθέσεις εναντίον άλλης χώρας. Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν αλληλοκατηγορήθηκαν μετά την επιδρομή για παραβίαση της συμφωνίας που είχαν υπογράψει.

Γνώριζαν οι Ταλιμπάν την επιστροφή του Zawahiri στην Καμπούλ;

Η παγκόσμια κοινότητα και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το αν η χώρα θα γίνει καταφύγιο για τρομοκράτες όπως ήταν όταν κυβέρνησαν για πρώτη φορά οι Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Αναφορές λένε ότι Ταλιμπάν επισκέφθηκαν το καταφύγιο όπου σκοτώθηκε ο Zawahiri, που σημαίνει ότι ήταν υπό την προστασία τους.

Από την άλλη οι Ταλιμπάν κάνουν έρευνα σχετικά με τον «ισχυρισμό» των ΗΠΑ περί δολοφονίας του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Η δήλωση αυτή του ανώτερου αξιωματούχου υποδηλώνει πως οι Ταλιμπάν αγνοούσαν την παρουσία του στο Αφγανιστάν, γράφει το Reuters, κάτι που απορρίπτουν οι ΗΠΑ. «Η κυβέρνηση και η ηγεσία δεν γνωρίζουν κάτι για όσα ισχυρίζονται οι Αμερικάνοι, δεν υπάρχει ίχνος εκεί» είπε ο Σουχαΐλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στον ΟΗΕ.

Το ISIS φαίνεται πολύ χειρότερο από την Αλ Κάιντα σήμερα, η οποία έχει γίνει μια αποκεντρωμένη οργάνωση χωρίς κεντρική διοίκηση. Έχασε το λεγόμενο κράτος της στη Συρία και το Ιράκ και πλέον διαθέτει διασκορπισμένους μικρούς πυρήνες που εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη και των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος δυτικά του Ευφράτη. Στη Λιβύη, όπου το Ισλαμικό Κράτος ίδρυσε ένα «Εμιράτο», έχει εξοντωθεί, με λίγα μόνο κελιά που λειτουργούν στο νότο, κάτι που συνέβη και στην Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Σαντορίνη: Στον θεό η φοροδιαφυγή – Δεν κόπηκαν αποδείξεις 255.000 ευρώ

Nancy Pelosi: Το μήνυμα που υπάρχει πίσω από το ροζ κοστούμι της στην Ταϊβάν

Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς μας επηρεάζει όλους μια πιθανή εισβολή της Κίνας;