Τα αγόρια ηλικίας 12-15 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και να πάθουν μόλυνση στην καρδιά, εάν έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με τα αγόρια ίδιας ηλικίας που νοσούν με κορωνοϊό, αναφέρει νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, σε ένα διάστημα 4 μηνών από την δεύτερη δόση του εμβολίου, τα αγόρια σε αυτή την ηλικία χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, δηλαδή σε απόλυτη οργανική υγεία, έχουν 4-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν μυοκαρδίτιδα σε σχέση με τα αγόρια που απλά νοσούν από κορωνοϊό.

Από τα αγόρια που συμμετείχαν στην έρευνα, το 86% εξ αυτών είχε συμπτώματα φλεγμονής μέσα σε λίγες ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ παρεμφερείς είναι και οι επιδράσεις του εμβολίου της Moderna.

Στην έρευνα που έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 από την δρ. Τρέισι Χεγκ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξετάστηκαν αγόρια ηλικίας 12-17 ετών και ο ρυθμός εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν σε 162.2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο στις ηλικίες 12-15 και 94 ανά εκατομμύριο στο 16-17 για υγιή αγόρια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια ήταν 13.4 και 13 αντίστοιχα. Αν εφαρμόσει κάποιος αυτά τα στοιχεία στον ρυθμό μετάδοσης στις ΗΠΑ και στα ημερήσια κρούσματα, στις επόμενες 120 ημέρες περίπου 44 αγόρια αυτής της ηλικίας θα καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, είναι πως η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά μετά τη δεύτερη δόση, επομένως η σύσταση της έρευνας είναι να γίνεται μόνο μία δόση εμβολίου της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες. «Αν και η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό είναι σπάνια, μπορούμε να αλλάξουμε την πρώτη ή τη δεύτερη δόση και να συνδυάσουμε έτσι τις δόσεις ώστε να μειώσουμε το ρίσκο» εξηγεί ο καθηγητής Φάουστ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.