Ένας από τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει το Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία-ηγεσία των Ταλιμπάν, είναι η ραγδαία αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών, αλλά και το ακόμα πιο ανεξέλεγκτο εμπόριο του προς τα λιμάνια της Ανατολής και προς την ευρωπαϊκή διαδρομή. Καθώς μιλάμε για τη χώρα που παράγει το 90% της ηρωίνης παγκοσμίως, ήταν και παραμένει αναμενόμενο να διακινούνται μεγάλες ποσότητες προς πάσα κατεύθυνση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αρχές που ερευνούσαν την επαρχία Γκουτζαράτ στην Ινδία, βρέθηκαν μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν διακινηθεί στην περιοχή και ίσως εν γένει στη σύγχρονη διακίνηση ηρωίνης.

Στο λιμάνι της Μούντρα, οι αρχές άνοιξαν δύο μεγάλα κοντέινερ που είχαν έρθει από Ιράν, τα οποία κουβαλούσαν 2 και 1 τόνο ηρωίνης αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία Directorate of Revenue Intelligence (DRI) κατέσχεσε 3 τόνους που η συνολική τιμή τους στην αγορά λέγεται πως υπερβαίνει τα 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η DRI είχε ενημέρωση για αυτή την αποστολή και διεξήγαγε έρευνα σε έξι περιοχές της Γκουτζαράτ: Αχμενταμπάντ, Δελχί, Τσενάι, Γκάντινταμ και Μαντβί, σύμφωνα με τη Guardian.

Παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες των Αμερικάνων να θέσουν υπό έλεγχο την παραγωγή, το εμπόριο ναρκωτικών ανθίζει στο Αφγανιστάν, αποφέροντας όμως ελάχιστα χρήματα στους αγρότες παπαρούνας, με τα πολλά να πηγαίνουν στην τσέπη των μεγαλογαιοκτημόνων.

Κι αυτοί δε μπορούν να περιοριστούν, ιδίως τώρα που οι Ταλιμπάν δε θέλουν να τα βάλουν μαζί τους, γιατί μια τέτοια σύγκρουση τους είχε αποδυναμώσει τρομερά το 2001. Κι όσο δεν τους δίνει η δύση τους πόρους για να το κάνουν, τόσο θα αφήνουν ελεύθερη διάβαση προς τα σύνορα για τα ναρκωτικά.