Η Δανία είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις ασφαλέστερες χώρες για να ταξιδέψει κανείς εν μέσω της πανδημίας και είχε κερδίσει τον τίτλο της «Covid free» χώρας, δίχως περιοριστικά μέτρα.

Με μια επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία οι Δανοί ουσιαστικά επέστρεψαν, πριν από 2 μήνες, στην καθημερινότητα πριν από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι έμπαιναν σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια χωρίς «πιστοποιητικό Covid», χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα και έκαναν μαζώξεις χωρίς περιορισμούς.

Οι κάτοικοι ωστόσο πρέπει να ξεχάσουν αυτές τις ανέσεις, καθώς η Δανία, όπως πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, σκέφτεται εάν θα επαναφέρει τους περιορισμούς, καθώς μάχεται με ένα νέο κύμα κρουσμάτων Covid-19.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να χάσουν την ζωή τους από κορονοϊό, κάνοντας λόγο για ένα καταστροφικό χειμώνα. Πολλές χώρες κατήργησαν τους περιορισμούς ενόψει καλοκαιριού, αφού ήδη είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί που και τα κρούσματα έπεσαν κατακόρυφα, ειδικά στην Δυτική Ευρώπη.

Έτσι, η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε την επανεισαγωγή ενός ψηφιακού «Covid pass» που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ Covid-19 κατά την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα πανδημίας, σύμφωνα με το Reuters.

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή, καθώς τα κρούσματα έφτασαν τα 2.300 τις τελευταίες ημέρες. Και άλλες χώρες βρίσκονται στη δύνη ενός νέου κύματος για αυτό και αναγκάζονται να δράσουν πριν να είναι αργά.

ψ οι περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη

Η Αυστρία απαγόρευσε αυτή την εβδομάδα σε μη εμβολιασμένους να επισκέπτονται εστιατόρια και ξενοδοχεία εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η Ισλανδία επανέφερε τις μάσκες και τις αποστάσεις. Τα κρούσματα επίσης στη Γερμανία σπάνε ρεκόρ σε καθημερινή βάση. Την Τρίτη η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, με 213,7 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επρόκειτο να βγάλει διάγγελμα εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων, που θεωρείται η μεγαλύτερη τηλεοπτική ομιλία του από τον Ιούλιο, όταν ανακοίνωσε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μάχεται επίσης με το νέο κύμα, αφότου οι εορτασμοί της «Ημέρας της Ελευθερίας» στα τέλη Ιουλίου σηματοδότησαν την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών για τον Covid-19. Δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τους περιορισμούς, ούτε την υποχρεωτική χρήση  μάσκας.

Η Δανία βρίσκεται ακόμα στο τρίτο κύμα πανδημίας

Τα κρούσματα στη Δανία αυξήθηκαν παρότι το 88,3% του ενήλικου πληθυσμού της είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται τώρα στη μέση του τέταρτου κύματος κορωνοϊού, αλλά στη Δανία βρισκόμαστε στο τρίτο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Magnus Heunicke κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Το 75% των ενηλίκων στην ΕΕ  έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, ωστόσο κάποιες χώρες καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. Στην ανατολική πλευρά της η εμβολιαστική κάλυψη εκλείπει, αφού η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν εμβολιάσει πλήρως μόνο το 40% και το 27% των ενηλίκων τους, αντίστοιχα.