H Pfizer έκλεισε συμφωνία αδειοδότησης που θα επιτρέψει στους κατασκευαστές φαρμάκων να παράγουν φθηνές εκδόσεις του χαπιού Covid-19 για 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σε μια αντίστοιχη κίνηση προέβη και η Merck & Co. Η Pfizer είπε ότι υπέγραψε συμφωνία με την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Medicine Pool Patent για την άδεια χρήσης του πειραματικού χαπιού, μόλις εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, σε εταιρείες γενόσημων που θα το προμηθεύσουν σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού κάτι που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού.

Η Pfizer δε θα λάβει δικαιώματα από πωλήσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και ούτε από πωλήσεις σε χώρες μεσαίου εισοδήματος που καλύπτονται από το σύμφωνα, εφόσον ο Covid-19 ταξινομείται ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με δήλωση της.

Σε αντίθεση με την τεχνολογία mRNA στο εμβόλιο της Pfizer, οι χημικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαπιών είναι ώριμες και καθιερωμένες εδώ και πολύ καιρό και πολλές εταιρείες γενόσημων μπορούν να τα παράγουν φθηνά.

Γιατί το χάπι της Pfizer θεωρείται σωτήριο

Η Pfizer υφίσταται σημαντική πίεση να αδειοδοτήσει την τεχνολογία από τότε που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, που υπόσχονται εξάλειψη 9/10 εισαγωγών σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα χάπια που μπορούν να ληφθούν με το πρώτο σημάδι μόλυνσης, θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Το χάπι της Pfizer μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89% σε μια μεγάλη μελέτη με ασθενείς υψηλού κινδύνου. Υπέβαλε μάλιστα, αίτηση για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ζητήσει εξουσιοδοτήσεις σε άλλες χώρες σύντομα.

«Αυτά είναι δυνητικά σωτήρια φάρμακα» είπε ο Τσαρλς Γκορ, εκτελεστικός διευθυντής της Medicine Patent Pool, σε συνέντευξή του. «Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να το διανείμουμε εκεί έξω, τόσο περισσότεροι άνθρωποι δε θα χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο και δε θα πεθάνουν».