Τ΄άκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα; Ο Albert Bourla,  CEO της Pfizer, ένα από τα πρόσωπα που ανέδειξε η πανδημία, έδωσε συνέντευξη στο BBC κι εκεί είπε πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει και με τον τρόπο που εξελίσσεται η πανδημία, με τις μεταλλάξεις, δε βλέπει πως θα προχωρήσει η ανθρωπότητα στα επόμενα χρόνια χωρίς διαρκείς εμβολιασμούς.

«Προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας» τόνισε ο Bourla εξηγώντας πως τα επόμενα αρκετά χρόνια θα καλείται κάθε άνθρωπος να εμβολιάζεται σε ετήσια βάση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη συνέντευξη του Albert Bourla είχε δοθεί στο BBC πριν εμφανιστεί η μετάλλαξη Όμικρον και πριν τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Pfizer για 54 εκατομμύρια νέες δόσεις του εμβολίου της εταιρείας και απλώς αποφασίστηκε να προβληθεί χθες.

Ο Bourla δήλωσε πως η εταιρεία του έχει ήδη φτιάξει εμβόλια προσαρμοσμένα στη μετάλλαξη Βήτα και την Δέλτα, που εντοπίστηκαν σε Νότιο Αφρική και Ινδία αντίστοιχα, αλλά δεν χρειάστηκαν, καθώς το αρχικό εμβόλιο τις αντιμετώπιζε. Ως προς την Όμικρον όμως, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα σαφή δεδομένα, ο Bourla ανέφερε πως δεν υπάρχει προεργασία για μια νέα σύσταση εμβολίου.

Παράλληλα, ο Albert Bourla εξέφρασε την πίστη του στα εμβόλια που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. «Χωρίς αυτά, οι βασικές δομές της κοινωνίας μας θα ήταν υπό καταστροφή».

Η Pfizer υπολογίζει να έχει διαθέσει ως το τέλος του χρόνου συνολικά 3 δισεκατομμύρια δόσεις, σε αυτόν τον ένα χρόνο διάθεσης των εμβολίων, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι τα 4 δισεκατομμύρια. «Το 2022 όλες οι χώρες θα έχουν όσες δόσεις χρειάζονται» τονίζει, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτό το «όλες» αφορά και στην Αφρική που είναι μια ήπειρος αφημένη στη μοίρα της.

4 δισεκατομμύρια εμβόλια για το 2022 από την Pfizer

Μέσα στην πανδημία η Pfizer έχει αυξήσει τρομακτικά τον κύκλο εργασιών της με έσοδα 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και η μετοχή της έχει σημειώσει τεράστια αύξηση. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουν σωθεί εκατομμύρια ζωές. Έχουμε σώσει τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για μια δυναμική πρωτοβουλία για πρωτοπορία εν όψει μιας επόμενης πανδημίας. Οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι αν συμβάλλεις στο να φέρεις κάτι που σώζει ζωές και χρήματα, τότε πάντοτε θα υπάρχει οικονομική επιβράβευση».

Ο Albert Bourla συμπλήρωσε πως τα εμβόλια «δόθηκαν στο κόστος ενός takeaway γεύματος για τις πλούσιες χώρες και πωλήθηκαν χωρίς κέρδος στις χώρες με χαμηλό εισόδημα. Οι πλούσιες χώρες όμως έκαναν νωρίς τις παραγγελίες τους και δημιούργησαν έλλειψη στην διαθεσιμότητα που υπήρχε στην αρχή».

Τα εμβόλια της Pfizer έχουν αποδειχθεί γρίφος για χώρες με φτωχή οικονομία, καθώς πρέπει να διατηρούνται στους -70 βαθμούς Κελσίου. Γι΄αυτό σε περίπου ένα μήνα η εταιρεία θα κυκλοφορήσει μια νέα φόρμουλα εμβολίου αποκλειστικά για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ώστε να διατηρείται και σε ψυγείο για 3 μήνες, αποκάλυψε ο Albert Bourla.

Επόμενη πίστα για την Pfizer είναι το χάπι, το Paxlovid, το οποίο στην πειραματική φάση μείωνε κατά 90% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους. Η εταιρεία έχει αιτηθεί για έγκριση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική να έχουν προαγοράσει ήδη τόσα χάπια για να καλυφθούν 250.000 ασθενείς.

Εκνευρισμένος με τα fake news ο Albert Bourla

Τέλος, ως προς τα εμβόλια σε παιδιά κάτω των 11 ετών, ο Albert Bourla δήλωσε πως «ο Covid κυριαρχεί στα σχολεία. Είναι ανησυχητικό και υπάρχουν παιδιά που θα έχουν σοβαρά συμπτώματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για μένα πως τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολλά.

Για όσους φοβούνται, να τους πω πως υπάρχει ένα συναίσθημα δυνατότερο από τον φόβο στον άνθρωπο: η αγάπη. Επομένως, το επιχείρημα μου κάθε φορά είναι ότι η απόφαση να εμβολιαστεί κάποιος δε θα επηρεάσει μόνο την υγεία του, αλλά και την υγεία των γύρω του, την υγεία των ανθρώπων που αγαπά περισσότερο, γιατί με αυτούς συναναστρέφεται κατά βάση. Γι΄αυτό να βρει το κουράγιο να ξεπεράσει τους φόβους του και να κάνει το σωστό».

Ο Albert Bourla έχει βιώσει αρκετό πόλεμο με fake news, καθώς προσφάτως δημοσιεύματα τον ήθελαν να έχει συλληφθεί από το FBI και μετά να έχει πεθάνει η γυναίκα του λόγω του εμβολίου.

«Στα πρώτα νέα, για τη σύλληψή μου, απλώς γέλασα. Μετά, όταν είπαν ότι πέθανε η γυναίκα μου και είχαν και φωτογραφία της, θύμωσα πολύ. Ανησύχησα για τα παιδιά μου και τους τηλεφώνησα άμεσα και δε μπορούσα να βρω τον γιο μου στην αρχή. Αυτό που περάσαμε όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στις ζωές που θα χαθούν εξαιτίας των σκουπιδιών που δημοσιεύουν κάποιοι, γιατί ο κόσμος θα πιστέψει ότι η γυναίκα μου πέθανε λόγω του εμβολίου. Είναι όμως μια χαρά και είναι υπέροχη».

Πηγή: bbc.com