Η Pfizer κυκλοφορεί το δικό της χάπι για την αντιμετώπιση της Covid-19. Με αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 89% στην αποτροπή του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου σε κρίσιμη κλινική δοκιμή, που έγινε σε ασθενείς που το έλαβαν λίγο αφότου εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, το νέο παρασκεύασμα μοιάζει σωτήριο.

Στην κλινική δοκιμή με πάνω από 1.200 ασθενείς της Covid-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εκείνοι που έλαβαν τα χάπια της Pfizer είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν εικονικά σκευάσματα.

Κανένας δεν κατέληξε με κορωνοϊό, σε αντίθεση με δέκα άτομα που είχαν λάβει placebo, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας. Είναι τώρα το δεύτερο αντιικό χάπι πίσω από αυτό της Merck που επιδεικνύει ισχυρή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της Covid ακόμα και μετά το πρώτο σημάδι της ασθένειας.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, πιθανότατα θα αλλάξει το παιχνίδι στη συνεχιζόμενη παγκόσμια μάχη πανδημίας. Η Pfizer είπε ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα της στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων «το συντομότερο δυνατό».

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με τα συγκεκριμένα χάπια, εφόσον λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστών Αρχών, μπορεί «να εξαλείψει έως και εννέα από τις δέκα εισαγωγές σε νοσοκομεία».

Πώς δρα το χάπι της Pfizer

Το χάπι της Pfizer, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

Σε αντίθεση με το ενδοφλέβιο φάρμακο ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences, τα φάρμακα της Pfizer και της Merck μπορούν να ληφθούν από το στόμα. Ενώ οι εμβολιασμοί παραμένουν η καλύτερη μορφή προστασίας, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ελπίζουν ότι χάπια θα εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου σε όσους μολυνθούν και θα αποτρέψουν εισαγωγές στο νοσοκομείο.