Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε υπό όρους σήμερα τη χρήση του αντιικού χαπιού «Paxlovid» της Pfizer κατά του κορονοϊού, με στόχο τη θεραπεία ενηλίκων που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση. Η θεραπεία, ένας συνδυασμός δύο χαπιών, προορίζεται για άτομα που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο. Η απόφαση επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν ευρέως το φάρμακο της Pfizer αφού η ρυθμιστική αρχή είχε δώσει οδηγίες για επείγουσα χρήση του στα τέλη του 2021. Η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν ήδη αγοράσει το χάπι.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τον Δεκέμβριο το χάπι τόσο της Pfizer, όσο και της Merck. Επίσης, το χάπι της Merck τελεί  υπό εξέταση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εγκριθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι η εταιρεία αναθεώρησε τα δεδομένα των δοκιμών της τον Νοέμβριο λέγοντας ότι το φάρμακό της ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι θεωρούνταν μέχρι τότε.

Τι έδειξαν οι έρευνες για το χάπι της Pfizer

Έρευνα επιστημόνων στην Ιαπωνία έδειξε ότι δύο αντιιικά χάπια (molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη), καθώς και ένα νέο ενδοφλέβιο αντιιικό (το PF-07304814 της Pfizer, που δρα παρόμοια με το νέο αντιιικό χάπι της, το Paxlovid) είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Μια ανάλυση από τη δοκιμή του έδειξε μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου κατά 89 τοις εκατό. Ο EMA είπε ότι, τον επόμενο μήνα της θεραπείας, το 0,8 τοις εκατό (8 στους 1.039) των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν για περισσότερες από 24 ώρες, σε σύγκριση με το 6,3 τοις εκατό (66 από τους 1.046) όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη είπε ότι το Paxlovid «έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό COVID». Πρόσθεσε ότι έχουν κάποια πολύ «υποσχόμενα στοιχεία» ότι το Paxlovid παρέμεινε αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον και άλλων παραλλαγών.