Αντιμέτωποι με σοβαρές αναζωπυρώσεις βρίσκονται το απόγευμα της Πέμπτης οι δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, ακύρωσε την επίσκεψη της Παρασκευής σε Καλαμάτα και Ρώμη, ζητώντας διεθνή βοήθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) της Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί για όλα τα μέτωπα από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις, που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο, υπό αντίξοες συνθήκες, από την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, οι ακραίες καιρικές συνθήκες διαμορφώνουν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Οι αναζωπυρώσεις είναι δύσκολες και έχουν βγει στον αέρα όλα τα Canadair, ενώ συνδράμουν και αεροσκάφη που έχουν έρθει ως διεθνής βοήθεια.

Αναζωπύρωση στη Μάνδρα

Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική όπου εκκενώθηκαν οικισμοί. Ειδικότερα, στις 16:25 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

Επιπλέον, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Άγιος Ιωάννης Κορακάς, προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό τους με κατεύθυνση προς τη Μάνδρα.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία, που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Νέα μέτωπα στη Λακωνία – Πολλαπλές αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και στο σημείο επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Παρασκευή

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από την Πέμπτη η θερμοκρασία ανεβαίνει περαιτέρω και από την Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή.

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.