Σύγκρουση κορυφής θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών που ακόμα καίνε στον Έβρο, την ακρίβεια αλλά και να ανοίγει τα χαρτιά του για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην επόμενη τετραετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μία συνολική αναφορά για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί των όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική προστασία και θα υποστηρίξει ότι ο μετασχηματισμός του μηχανισμού φέρνει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα κατά την αντιπυρική περίοδο.

Η κλιματική αλλαγή, όμως, δημιουργεί νέα δεδομένα, στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί εκ των πραγμάτων και ο κρατικός μηχανισμός, εξ ου και οι τονωτικές παρεμβάσεις στα μέσα πυρόσβεσης, αλλά και η ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης κρίνονται αναγκαίες.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στη Βουλή ένα στίγμα για τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που η κυβέρνηση του έχει στα σκαριά. Η κυβέρνηση δρομολογεί το επόμενο διάστημα την αγορά ως και 10 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Erickson S-64 Crane, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που ήδη «τρέχει».

«Ο πρωθυπουργός δεν θα κρυφτεί, αλλά θα μιλήσει με στοιχεία», όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, ενώ θα υπάρξει αυτοκριτική για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είχε γίνει προετοιμασία και δεν υπήρξαν εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν την κατάσταση», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Βουλή στοιχεία και φωτογραφίες που θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και ένα στίγμα των εξαγγελιών που θα γίνουν από το βήμα της ΔΕΘ, ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Στην πυροπροστασία και την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως απαιτείται αναμόρφωση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται ακόμα να ανακοινώσει από τη Βουλή, μέτρα στήριξης των πυροσβεστών, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους δίνοντας μάχη με τις φλόγες, ενδεχομένως με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος. Στόχος του είναι να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους ανθρώπους που ειδικά φέτος ξεπέρασαν τον αυτό τους στα μέτωπα των πυρκαγιών.