Αλλάζει η εικόνα της Θεσσαλονίκης μέσα από 3 μεγάλα projects που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2026 από την Dimand. Πρόκειται για την κατασκευή πάρκου γραφείων Hub 26, την ανέγερση logistics center στο ακίνητο της Βαλκάν και την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ.

Πρώτο απ’ όλα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Hub 26, το οποίο βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου, και θα είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της B. Ελλάδος που στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold, όπως αναφέρει το powergame.gr.

Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 9.124.24 τ.μ., στο οποίο θα ανεγερθεί ένα νέο συγκρότημα «πράσινων» και αειφόρων γραφείων που θα αποτελείται από πέντε συνολικά κτίρια. Το συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων είναι περίπου 35.000 τ.μ. Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου έχει ξεκινήσει ήδη και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, ενώ αναμένεται να παραδοθεί σε φάσεις από το φθινόπωρο του 2023 μέχρι και τις αρχές του 2024.

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει και η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα logistics, μεγέθους της τάξεως των 120.000 τ.μ., βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει και ως διαβαλκανικός εμπορικός κόμβος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κέντρο logistics που θα δημιουργηθεί στις γηπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησίας της εταιρείας ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο απέχει 23 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 16 χλμ. από το λιμάνι, ενώ βρίσκεται δίπλα στη ΒΙΠΕ Σίνδου και σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα (ΑΒΣ Καλοχωρίου, ΒΙΠΑ Γέφυρας, ΒΙΠΑ Νεοχωρούδας, ΕΛΠE).

Το συγκρότημα logistics αναμένεται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά δόμηση 55.000 τ.μ. περίπου, εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη φάση δόμηση 65.000 τ.μ. περίπου, εντός 30 μηνών.

Επιπλέον, στην οροφή των εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας, με συνολική ετήσια παραγόμενη ενέργεια σε 19.200.000 Kwh. Η συνολική επένδυση, μάλιστα, σε όρους Gross Developent Value υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ για το σύνολό της και ήδη αναζητούνται οι ενδιαφερόμενοι χρήστες-αγοραστές της εν λόγω υποδομής.

Αξιοποίηση πρώην εργοστασίου ΦΙΞ

Ένα ακόμη μεγαλεπήβολο έργο που έχει στα σκαριά η Dimand είναι η ανακατασκευή και η αξιοποίηση του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου ΦΙΞ, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η ανέγερση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 και να ολοκληρωθεί σε 2,5 με 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών.

Η Dimand στο βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ, το οποίο απέκτησε από ιδιώτες και η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι συνολικά 25 στρέμματα, στοχεύει να κατασκευάσει σύγχρονους γραφειακούς χώρους, που πληρούν τα βιοκλιματικά κριτήρια, ευρύχωρες κατοικίες, μία ξενοδοχειακή μονάδα και χώρους για εμπορικές χρήσεις.

Παράλληλα, στοχεύει στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των ιστορικών-διατηρητέων κτισμάτων του συγκροτήματος, τα οποία υπολογίζονται στα 15.000 τ.μ. και έχουν κριθεί προστατευόμενα λόγω της ιστορικότητάς τους.

Την ίδια ώρα που τα υπόλοιπα υφιστάμενα κτίρια που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ακίνητο πρόκειται να κατεδαφιστούν για να ανεγερθούν οι νέες αναπτύξεις. Η συνολική επένδυση στο ΦΙΞ, από τα 100 εκατ. ευρώ στα οποία αρχικώς υπολογιζόταν, προϋπολογίζεται πλέον μεταξύ 130-150 εκατ. ευρώ.

H αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικού μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.