Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μεταξύ μίας εμπορικής και μίας επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έγινε το βράδυ της Τρίτης (28/02), έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 57 νεκρούς και 56 αγνοούμενους.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκης είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής του Λάζου Παπαζήση, πολυτραυματία της τραγωδίας, ο οποίος ήταν στο δεύτερο βαγόνι και «σώθηκε εκ θαύματος», όπως χαρακτηριστικά λέει, και καθόταν στις τελευταίες θέσεις.

Μάλιστα, ο δικηγόρος δήλωσε την Παρασκευή (03/03) στον ΣΚΑΪ πως έλαβε μία καταγγελία ότι γινόταν πάρτυ στον σταθμό της Λάρισας το μοιραίο βράδυ. Χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκης είπε: «Μου ήρθε μια πληροφορία χθες το βράδυ, από κατοίκους της περιοχής ΟΣΕ Λάρισας, συνοικία στην οποία βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός της πόλης, ότι την ώρα που έγινε το ατύχημα ακούγονταν τραγούδια και χαρές μέσα από το σταθμαρχείο της Λάρισας. Είναι ενιαίος σταθμός το σταθμαρχείο μαζί με τα εισιτήρια. Δηλαδή έκαναν πάρτι».

Ακόμα, ο Γιώργος Μπαρτζώκης συμπλήρωσε: «Μέσα στο σταθμαρχείο ή στον σιδηροδρομικό σταθμό, είχαν τραγούδια, γινόταν κάτι σαν πάρτυ. Αυτό συνέβη μετά την αναχώρηση του τρένου, μετά τις 11 το βράδυ. Μόλις έφυγε το τρένο από τη Λάρισα και δεν ήταν στην περιοχή δικαιοδοσίας, άρχισαν οι μουσικές. Και το συνδυάζουμε με αυτό που είπε ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του σταθμάρχη, πως η συνομιλία που υπάρχει μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του κλειδούχου, είναι σαν να βρίσκεται ο κλειδούχος στη θέση του σταθμάρχη».

Αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ και δικαστικό προηγούμενο

Ο Στέλιος Σμπώκος δικηγόρος με εμπειρία στα ατυχήματα και στα δυστυχήματα έκανε λόγο, την Παρασκευή (03/03), για αγωγές πολλών χιλιάδων ευρώ.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε στο businessnews.gr το εξής: «Όσο πιο πολλά μέλη της οικογένειας συμμετέχουν σε μια αγωγή, υπό την αίρεση της ψυχικής οδύνης, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το ποσό. Εξάλλου σε αυτές τις περιπτώσεις, μεγάλα ποσά αποζημίωσης, που μπορεί να επιδικαστούν και με τη μορφή μηνιαίας αποζημίωσης εφ’ όρου ζωής, είναι δυνατό να διεκδικήσουν και οι πολυτραυματίες».

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει νομικό και δικαστικό προηγούμενο όσον αφορά στην περιοχή των Τεμπών λόγω του τροχαίου δυστυχήματος, που συνέβη εκεί πριν από 20 χρόνια, με μαθητές σχολείου.

Αναλυτικά, το Πρωτοδικείο, που έκρινε τότε το αστικό μέρος της υπόθεσης, επιδίκασε συνολική αποζημίωση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και στους 14 μαθητές που τραυματίστηκαν στο ίδιο δυστύχημα επιστρέφοντας από τη σχολική τους εκδρομή τον Απρίλιο του 2003.

Μάλιστα, την αποζημίωση ήταν τότε υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι υπεύθυνοι του ΚΤΕΛ Ημαθίας που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών, καθώς και νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας ΑΚΡΙΤΑΣ, στην οποίαν ανήκε το θανατηφόρο φορτίο (σ.σ. μελαμίνες) του φορτηγού που έπεσε στο λεωφορείο με τους μαθητές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν τότε στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης, οι υπεύθυνοι για την αποζημίωση των οικογενειών όφειλαν να καταβάλουν στους γονείς των θυμάτων κατά μέσο όρο 200.000 ευρώ και επιπλέον 70.000 ευρώ για κάθε ένα από τα αδέρφια τους και άλλα 20.000 ευρώ για κάθε παππού ή γιαγιά που βρίσκονταν εν ζωή.