Ο Κροάτης πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Γέλσα και αναφερόμενος στην προφυλάκιση των 101 Κροατών χούλιγκαν για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια υποστήριξε πως οι Αρχές συμπεριφέρονται στους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου.

Στο επίμαχο σημείο των προκλητικών δηλώσεων σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου . Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό αγγίζει τα όρια του δικαίου του πολέμου. Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα. Έχεις πέντε μέρες να ξεχωρίσεις τα παράσιτα από μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζεις όλους υπό κράτηση και τους σκορπίζεις σε όλη την Ελλάδα για να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν. Υπέροχα, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας.

Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τι απαντούν πηγές της ΕΛΑΣ στον Κροάτη πρόεδρο

Πηγές της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι οι Κροάτες είναι απομονωμένοι από τους υπόλοιπους κρατουμένους και «κανείς δεν τους απειλεί». Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν δοθεί ειδικές κατευθύνσεις σε συγκεκριμένα ιδρύματα, όπως αυτό της Λάρισας, ενώ γίνονται και έλεγχοι ώστε να μην υπάρχουν Σέρβοι κρατούμενοι στις ίδιες πτέρυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στον Κορυδαλλό είναι απομονωμένοι οι Κροάτες, καθώς «προτεραιότητα, όπως για όλους τους κρατούμενους, είναι να μην απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα» τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα, έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να απομακρυνθούν άμεσα.