Νέα επιδείνωση του καιρού έρχεται από το Σάββατο με αρκετό κρύο, καθώς η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και παράλληλα θα υπάρξουν βροχές και καταιγίδες σε κάποιες περιοχές, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Για πιθανή σοβαρή πανβαλκανική-πανελλαδική επιδείνωση του καιρού μάλιστα με σφοδρούς ανέμους σε στεριά και θάλασσα, τοπικά δυνατές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά από το Σάββατο κάνει λόγο ο γνωστός μετεωρολόγος.

«Πιθανώς από το βράδυ του Σαββάτου θα έρθει κρύο στα Βόρεια. Η περαιτέρω εξέλιξη του καιρού δεν έχει ακόμα κλειδώσει.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και σε ότι αφορά στην εξέλιξη του καιρού στην Ελλάδα:

Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα τείνει να κλειδώσει (ακόμα δεν είναι εντελώς σίγουρο ως σενάριο) είναι ότι από το Σάββατο αργά το βράδυ θα επισκεφτούν την βόρεια Ελλάδα ψυχρότερες αέριες μάζες από τις Βαλκανικές περιοχές.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης των ψυχρότερων αερίων μαζών είναι να γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στα Βόρεια από αργά το βράδυ του Σαββάτου. Δεν θα είναι εντυπωσιακά χαμηλές οι θερμοκρασίες. Θα επικρατήσει όμως παγωνιά με θερμοκρασίες που το βράδυ του Σαββάτου θα υποχωρήσουν ενδεχομένως στους 2-3°C ακόμη και σε πεδινές περιοχές μακριά από τις θάλασσες.

Παράλληλα, το Σάββατο, πιθανότατα θα είναι άστατος ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι θα επικρατούν οι βροχές (αλλού πιο εξασθενημένες, αλλού πιο δυνατές), οι τοπικές καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη (πιθανότα νοτιοδυτικοί που αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς) και οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ σε ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Την Κυριακή φαίνεται ότι οι αυτές οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα έχουν την τάση να κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά και να επικρατήσει κρύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ακραία μεταφορά κρύου, όμως αν λάβει χώρα αυτό το σενάριο, η αλήθεια είναι ότι ο υδράργυρος θα υποχωρήσει μέσα στην Κυριακή και στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα.

Δεν γνωρίζει κανείς από τώρα, από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλωθούν οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ του Σαββάτου στα Βόρεια. Πιθανώς στη Φλώρινα αλλά και σε άλλες ακόμα και ημιορεινές περιοχές της υπόλοιπης Μακεδονίας – Θράκης.

Δεν γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει αρκετή υγρασία την Κυριακή ώστε το πιθανό αυτό κρύο (όχι ακραίο επαναλαμβάνω) να συνδυαστεί και με άλλες χιονοπτώσεις σε πιο νότιες περιοχές. Ενδέχεται να έχουμε απλά κρύο χωρίς φαινόμενα ή με επιλεκτικά φαινόμενα ή ακόμα και περισσότερα φαινόμενα (βροχές – χιόνια). Αυτό όμως δεν είναι γνωστό από τώρα.

Συμπερασματικά: Το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός και από το βράδυ πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια με αποτέλεσμα να χιονίσει σε ορεινά αρχικά τμήματα, Η εξέλιξη του καιρού όμως για την Κυριακή δεν μπορεί αυτή την ώρα να αξιολογηθεί.

Όποιος επιχειρεί να βγάζει υψόμετρα χιονόπτωσης ή να τάζει από τώρα χιονο-κακοκαιρίες, κινδυνεύει να εκτεθεί. Εμείς που ως δημόσια πρόσωπα έχουμε την “αποστολή” να ενημερώνουμε τους πολίτες, τουλάχιστον οφείλουμε να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα της ενημέρωσης που παρέχουμε.

Επίσης πρέπει και οι διάφορες σελίδες του διαδικτύου να βοηθήσουν ώστε να μην βάζουν τίτλους που εμείς δεν έχουμε δώσει».

Παράλληλα, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το πρώτο από τα δύο «κύματα» κακοκαιρίας που περιμένουν οι μετεωρολόγοι για τις επόμενες ημέρες εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΜΥ.

Για επιδείνωση του καιρού από δύο διαδοχικά συστήματα προειδοποιεί με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. Όπως αναφέρει το πρώτο κύμα με βροχές, καταιγίδες και ανέμους αναμένεται αύριο Τετάρτη όπου θα επηρεάσει κυρίως τα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ το δεύτερο σύστημα αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Τρεις ατμοσφαιρικές διαταραχές φέρνουν βροχές, κρύο και χιόνια τις επόμενες ημέρες

Βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν αρκετές περιοχές της χώρας από απόψε Τρίτη (21.11.2023) το βράδυ και αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με όσα λέει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας στην ανάρτησή του στο Facebook, μέσω της οποίας προειδοποιεί για 3 ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν τον καιρό τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, οι δύο από αυτές τις ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν τον καιρό στη χώρα μας το επόμενο άμεσο διάστημα θα φέρουν – εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες –κρύο και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο.

Ο κ. Τσατραφύλλιας αναφέρει παράλληλα ότι η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μέχρι και 10 – 12 βαθμούς, ενώ θα πνέουν και θυελλώδεις άνεμοι 9 – 10 μποφόρ.

Παράλληλα, όσον αφορά την ατμοσφαιρική διαταραχή που θα επηρεάσει τον καιρό της επόμενης εβδομάδας, ο γνωστός μετεωρολόγος σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται με επιφύλαξη και ότι θα επανέλθει με νέα ανάρτηση και επικαιροποιημένα στοιχεία.αλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια για «Τρεις ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν τη χώρα μας το επόμενο διάστημα».

Οι δύο θα φέρουν κρύο και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα. Συγκεκριμένα τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών καιρικών συστημάτων θα είναι:

Τρίτη (βράδυ) – Τετάρτη 21-22/11
Καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, δυτική Πελοπόννησος, Θράκη, βόρειο και ανατολικό
Αιγαίο, Δωδεκάνησα.
Νοτιάδες μέχρι 6 μποφόρ
Θερμοκρασία υψηλότερη από τα φυσιολογικά.

Σάββατο – Κυριακή 25-26/11
Θυελλώδεις άνεμοι (10 – 11 μποφόρ) – νοτιάδες και σταδιακά βοριάδες
Πτώση θερμοκρασίας 10 – 12 βαθμοί
Καταιγίδες δυτικά, Θράκη, ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα
Χιόνια (Σάββατο βραδυ κυρίως) ορεινά και χαμηλότερα υψόμετρα Μακεδονίας – Θράκης

Τρίτη – Τετάρτη 28-29/11 (με επιφύλαξη)
Θυελλώδεις άνεμοι (9-10 μποφόρ) – νοτιάδες και σταδιακά βοριάδες
Καταιγίδες δυτική Ελλάδα, Θράκη, ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα
Πτώση θερμοκρασίας 6-8 βαθμοί
Χιόνια και σε ημιορεινά κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.