Η βασιλική οικογένεια και η χώρα είπαν το «τελευταίο αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ κατά τη διάρκεια της κηδείας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ σήμερα, όπου ο εννιάχρονος πρίγκιπας George και η επτάχρονη αδερφή του, πριγκίπισσα Charlotte, θα περπάτησαν πίσω από το φέρετρο της προγιαγιάς τους.

Ακολούθησαν τους γονείς τους, τον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, καθώς το φέρετρο μεταφέρθηκε μέσα από το αβαείο μπροστά σε μια εκκλησία 2.000 ατόμων που περιλαμβάνει παγκόσμιους ηγέτες. Η αστυνομία περιέγραψε την επιχείρηση ασφαλείας, με περισσότερους από 10.000 αξιωματικούς σε υπηρεσία, ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Βρετανίας.

Δεκαοκτώ μέλη της οικογένειας της Βασίλισσας, με επικεφαλής τον Βασιλιά, μεταξύ των οποίων ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, ήταν παρόντες. Οι κοντινότεροι συγγενείς της βασίλισσας παρακολούθησαν την τελετή με θλίψη.

Ο γιος της, βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος δάκρυσε, και τα τρία μικρότερα αδέλφια του – Άννα, Άντριου και Έντουαρτ—στέκονταν πρώτοι στη σειρά πίσω από τον κιλλίβαντα πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί το φέρετρο, το οποίο έσυρε άγημα 142 ναυτών, για να μεταφερθεί από το Ουέστμινστερ Χολ στο Αβαείο.

Μετά το τέλος της κηδείας ακολούθησε η νεκρική πομπή, έχοντας προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. Απηύθυναν στρατιωτικό χαιρετισμό, ενώ έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Αντηχούσαν κανονιοβολισμοί από το Χάιντ Παρκ σε όλο το Λονδίνο. Το φέρετρο μπήκε στην κρατική νεκροφόρα με προορισμό το Γουίνδσορ, ένα οδικό ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Αναχώρησε με στρατιωτικές τιμές υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου. Εκεί θα είναι και η τελευταία κατοικία της Βασίλισσας.

Προηγουμένως η πομπή πέρασε μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου το προσωπικό της βασίλισσας απηύθυνε το «ύστατο χαίρε», ενώ πλήθος κόσμου χειροκροτούσε παρακολουθώντας την αυτοκινητοπομπή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, επισκέφθηκε την Αίθουσα του Γουέστμινστερ για να αποτίσει τα σέβη του στην αείμνηστη βασίλισσα, με την πρώτη κυρία, Jill Biden, πριν από την επίσημη δεξίωση που παρέθεσε ο βασιλιάς στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το απόγευμα της Κυριακής για περίπου 500 προέδρους, πρωθυπουργούς, βασιλείς και άλλους αξιωματούχους από όλο τον κόσμο που έχουν προσκληθεί να παραστούν στην κρατική κηδεία. Το βράδυ της Κυριακής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 μ.μ.

Το φέρετρο της Βασίλισσας που στολίζεται με το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο, τοποθετήθηκε στον ίδιο βωμό όπου παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο και όπου έκανε τον όρκο της στέψης της. Όλη η κηδεία έχει έντονο το προσωπικό στοιχείο και είναι βασισμένη στην Βασίλισσα.

Ένα ειδικά παραγγελθέν χορωδιακό κομμάτι, που συνέθεσε τον μάστερ της μουσικής του βασιλιά, Judith Weir, Like As the Hart, λέγεται ότι είναι εμπνευσμένο από την «ακλόνητη χριστιανική πίστη της Αυτού Μεγαλειότητας» και είναι παραλλαγή του Ψαλμού 42 σε μουσική.

Μεταξύ των ύμνων που επιλέχθηκαν να ακουστούν σήμερα είναι οι The Day Thou Gavest, Lord and The Lord Is My Shepherd, I Shall Not Want, που τραγουδήθηκε επίσης στον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ και του υπολοχαγού Philip Mountbatten το 1947, και Love Divine, All Loves Excelling. Ακόμα το «Taste and See How Gracious the Lord Is», συντέθηκε από τον Ralph Vaughan Williams για τη στέψη της βασίλισσας το 1953.

Το πρόγραμμα και το τελετουργικό στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Στις 8:30 το πρωί ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών).

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία, που δεν γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσει. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη.  Ο αυλητής της Βασίλισσας θα παίξει έναν θρήνο. Θα ταφεί δίπλα στον Δούκα του Εδιμβούργου στο Μνημείο του King George VI σε μια ιδιωτική τελετή στην οποία θα παρευρεθεί η οικογένειά της

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη