Απάνθρωπες πρακτικές που συμβαίνουν στην Κίνα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, με τις τελευταίες αποκαλύψεις να μιλούν για τροφοδοσία του παράνομου εμπορίου οργάνων από γιατρούς που εκτελούν θανατοποινίτες αφαιρώντας τους καρδιά και πνεύμονες.

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα μετά από έρευνα που αφορά χιλιάδες ιατρικά έγγραφα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι οι δεκάδες κρατούμενοι που έφυγαν από την ζωή σε νοσοκομεία μετά από παρόμοιες εγχειρήσεις που αφορούν αφαίρεση καρδιάς ή πνευμόνων, αποτελούν κάτι παραπάνω από συμπτώσεις. 

Πρόκειται για 71 παρόμοια περιστατικά, όπου θανατοποινίτες πέθαναν με παρόμοιο τρόπο σε περισσότερα από 56 νοσοκομεία της χώρας. Σε όλους, είχαν αφαιρεθεί οι καρδιές και σε μερικούς οι πνεύμονες, ενώ η αιτία θανάτου δεν δικαιολογεί τις εγχειρήσεις στις οποίες είχαν επιβληθεί.

Μάλιστα, οι κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν για αφαίρεση οργάνων ενόσω οι κρατούμενοι είναι ακόμη ζωντανοί. Στην σκοτεινή υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 300 άτομα από το ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασχολούνται με την υπόθεση μιλούν για φρικιαστικές λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έγιναν με την «ευλογία» του κράτους.

Κίνα

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για το λαθρεμπόριο οργάνων της Κίνας, στο Λονδίνο. (Getty Images)

Την έρευνα διεξήγαν οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας Matthew Robertson, διδακτορικός ερευνητής και ο ισραηλινός καρδιοχειρούργος Jacob Lavee. Οι ίδιοι μιλούν για ανατριχιαστική μεταβολή του τρόπου που εκτελεί η Κίνα τους θανατοποινήτες της, καθώς στην χώρα ισχύει ακόμη η θανατική ποινή.

Τα έγγραφα υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι ήταν κλινικά νεκροί ενώ τους αφαιρέθηκαν τα όργανα, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πρακτικά αδύνατον. Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που «σκάναρε» αρχεία από το 1980 έως και το 2020 και κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα.

Το παρεμπόριο οργάνων είναι εξαιρετικά επικερδές για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αποκαλύψεις για λαθρεμπόριο ανθρώπων στην Κίνα, αφού το 2014 γιατρός καταδικάστηκε σε θανατική ποινή επειδή παραδέχτηκε ότι πουλούσε νεογέννητα μωρά τα οποία έκλεβε από φτωχές μητέρες στις οποίες έλεγε ότι πέθαναν.

Ταυτόχρονα, η κινεζική κυβέρνηση διαφημίζει πόσο καλό είναι το σύστημα δωρεάς οργάνων στην χώρα, όπου μπορεί κανείς να βρει μόσχευμα μέσα σε μερικές εβδομάδες.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com