Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες και έστειλε στο νοσοκομείο άλλους 13 συμπατριώτες μας, τραυματίες που έχουν επαναπατριστεί.

Οι επιζώντες μιλούν για εφιάλτη και όπως έκαναν γνωστό, τα πέντε θύματα που κάθονταν μπροστά απανθρακώθηκαν δευτερόλεπτα αφού τα δύο οχήματα συγκρούστηκαν. Πρόκειται για για τον 28χρονο Γ.Β. με καταγωγή από το Μουζάκι Καρδίτσας, ο οποίος ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών, την 40χρονη Ε.Α., νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας που ζούσε στην Αθήνα αλλά είχε καταγωγή από την Κρήτη, τη 46χρονη Γ.Μ., αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας, Κανάκη Μανδαλιού, Άντζελα και Φίλιπ, που μετείχαν στην αποστολή στη Λιβύη ως διερμηνείς.

Πολύ σοβαρά τραυματίστηκαν ο οδηγός του λεωφορείου και ο Συνταγματάρχης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, καθώς εκτινάχθηκαν από το παρμπρίζ. Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων είχαν την ψυχραιμία να σπάσουν γρήγορα τα τζάμια και να απεγκλωβίσουν τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Οι τρεις από τους τραυματίες που νοσηλεύονται στο 401 είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ υπάρχει και ένα ακόμα μέλος της αποστολής που δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς φέρει πολλαπλά κατάγματα και κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει για νοσηλεία στη Βεγγάζη.

Τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση αφορά στην εμπλοκή της ΕΥΠ. Είναι σημαντικό να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, όποιος το ποιος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της αποστολής καθώς και γιατί αποφασίστηκε το C-130 να προσγειωθεί αντί για την πόλη Μπάιντα στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα να πρέπει μετά να καλύψει οδικώς μια απόσταση περίπου 200 χλμ.