Ανεπανάληπτη τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (1/3) όταν μια εμπορική και μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς βρέθηκαν στις ίδιες ράγες!

Μέχρι και τις 03:00 το βράδυ υπήρχαν αναφορές για την περισυλλογή τουλάχιστον 16 επιβατών οι οποίοι δεν είχαν τις αισθήσεις τους, ενώ τουλάχιστον οι 85 ήταν οι τραυματίες και εγκαυματίες.
Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, λίγο πριν από τις σήραγγες στα Τέμπη. Από την σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

Το επιβατηγό τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και είχε αναχωρήσει στις 19:22.
Στο σημείο βρίσκονταν δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών.

Σύγκρουση τρένων Τέμπη

Σύσσωμος κρατικός και στρατιωτικός μηχανισμός κινητοποιήθηκαν. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική (και ΕΜΑΚ) Αστυνομία και Στρατός.

Τριάντα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο για διακομιδές. Πραγματική κόλαση ήταν η εφημερία για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και άνοιξαν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο Κατερίνης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετέβη στη Λάρισα, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Γιαννης Ξιφαράς μετέβη προς το σημείο της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνεχώς ενημερώνεται ο πρωθυπουργός.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιήθηκαν και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε επιφυλακή, εφόσον χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Λόγω του συμβάντος, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες.

Αναμένεται συνεχής ενημέρωση».

Σύγκρουση τρένων Τέμπη

Σε ενημέρωση για το περιστατικό προχώρησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε:

«Εχθές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για σιδηροδρομικό ατύχημα με πυρκαγιά στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το περιστατικό αφορά σύγκρουση εμπορικής με επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με 40 πυροσβέστες και 17 οχήματα.

Το ΕΚΑΒ επιχειρεί στο σημείο με 30 ασθενοφόρα, συνεχίζοντας το έργο της διάσωσης και της περίθαλψης και συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία για το τραγικό συμβάν εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ άνοιξαν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο της Κατερίνης.

Επίσης, σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αττικής.

Επίσης, η 1η Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας έχουν μπει σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται στην περίπτωση ανάλογων δυστυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να δεχτούν τραυματίες.
Η διαδικασία απεγκλωβισμού ατόμων είναι σε εξέλιξη και διεξάγεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 16 νεκροί, ενώ στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 85 τραυματίες. Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιβαινόντων έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».