Μπροστά σε περιόδους κρίσης δεν χωράνε ούτε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ούτε φυλετικές διακρίσεις. Δεν υπάρχουν σύνορα και πρέπει όλοι να γίνονται μια γροθιά στον αγώνα. Αυτό μας αποδεικνύουν οι πυροσβέστες, οι οποίοι κατέφθασαν από 21 χώρες, και με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στις φλόγες για να βοηθήσουν την Ελλάδα, που επί οκτώ ημέρες φλέγεται. Συγκινητικές είναι και οι ιστορίες που έρχονται από τα μέτωπα της φωτιάς.

Η αποστολή της Ρουμανίας έπαιξε σημαντικό ρόλο ως προς την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στο νότιο μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας, με τους πυροσβέστες της να παραδίδουν μαθήματα και να εκπλήσσουν με τον επαγγελματισμό τους. Συνολικά οι Ρουμάνοι έστειλαν 108 πυροσβέστες και τα 21 πυροσβεστικά οχήματα στην Ελλάδα. Την αποστολή συνόδευσαν τέσσερις δημοσιογράφοι, μέλη τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, ενώ παράλληλα υπάρχει συνεχής ενημέρωση στη σελίδα που έχει το Υπουργείο των Εσωτερικών στο Facebook.

https://www.intronews.gr/2869-2-ti-tha-mporoysan-oi-ellines-pirosvestes-an-eihan-katartisi-roumanon

Σε μια από τις δημοσιεύσεις του, έγινε γνωστή μια συνομιλία μεταξύ δύο πυροσβεστών. Ένας Έλληνας, ο Σπύρος, και ένας Ρουμάνος, ο Φλόριν, επιχειρούσαν μαζί στην Εύβοια. Όπως αναφέρει η ανάρτηση, στο τέλος της αποστολής ο Σπύρος είπε στον Φλόριν «ήταν τιμή μου να συνεργαστώ μαζί σου! Εκ μέρους των συναδέλφων μου, ευχαριστώ!».

Ο Ρουμάνος πυροσβέστης απάντησε «επίσης ευχαριστούμε και ελπίζουμε να σας δούμε ξανά, αλλά σε πιο χαρούμενες καταστάσεις, όχι έτσι». Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο του Φλόριν, ο οποίος είπε στον Σπύρο «συγγνώμη είναι ο γιος μου. Χρειάζομαι ένα λεπτό να του πω ότι είμαι καλά, για να μην ανησυχεί». Μετά το τέλος της κλήσης, ο Σπύρος τον ρώτησε «έχεις παιδί;», και εκείνος του απάντησε «έχω δυο, ένα 6χρονο αγόρι και μια 3χρονη κόρη».

Ο Σπύρος με απορία και θαυμασμό τον ρώτησε «και ήλθες στην Ελλάδα να μας βοηθήσεις να σβήσουμε τις φωτιές; Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για σένα, να είσαι εδώ και να σκέφτεσαι την οικογένειά σου». Ο Φλόριν απάντησε «δύσκολο; Για εσένα είναι πιο δύσκολο αυτό που συμβαίνει τώρα. Αυτό που έχει σημασία είναι να σβήσουμε αυτές τις φωτιές». Ο Έλληνας πυροσβέστης θέλησε να του προσφέρει κάτι σαν ένδειξη σεβασμού. Του έδωσε μια ελληνική σημαία και του είπε «στην προσφέρω με όλη μου την καρδιά, γιατί έχετε κερδίσει τις καρδιές μας. Σε παρακαλώ να το πεις αυτό και στα παιδιά σου’».