Στις 4 Αυγούστου, δηλαδή τρεις μέρες πριν την επίθεση στην OPAP Arena, στη Νέα Φιλαδέλφεια, που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη , είχε ενημερώσει για πρώτη φορά η κροατική αστυνομία την ελληνική για τα σχέδια των χούλιγκαν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει αξιωματούχος της που μίλησε σε κροατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Νταμίρ Μπάριτς είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κροατικής αστυνομίας και μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Dnevnik Nova ΤV φανέρωσε εμμέσως τις αστοχίες της ΕΛΑΣ.

«Στις 4 Αυγούστου, η κροατική αστυνομία ενημέρωσε τους συναδέλφους της στην Ελλάδα ότι αναμένονταν να φτάσουν από 100 έως 200 οπαδοί της Ντιναμό. Στείλαμε αυτές τις πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας EUROPOL» είπε αρχικά ο Μπάριτς υποστηρίζοντας ότι η ελληνική αστυνομία ήταν ενήμερη.

«Την ίδια ημέρα, στείλαμε επίσης ειδοποίηση στις χώρες στη διαδρομή διέλευσης των φιλάθλων μας, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Οι πληροφορίες ήταν υψηλής ποιότητας, ακριβείς και έγκαιρες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η εργασία των συναδέλφων από το Μαυροβούνιο που εντόπισαν 21 οχήματα, συνολικά 120 οπαδούς που περνούσαν από το Μαυροβούνιο στην Αλβανία τα ξημερώματα μεταξύ 3 και 6 π.μ., είναι αξιέπαινη» συνέχισε ο Μπάριτς.

Νέα Φιλαδέλφεια επεισόδια
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως η καταγραφή των οχημάτων και των πινακίδων τους από τις αρχές του Μαυροβουνίου δείχνει πως οι οπαδοί από το Ζάγκρεμπ ταξίδεψαν μεμονωμένα, μέσω διαφορετικών συνοριακών σημείων, θέλοντας να μην τραβήξουν την προσοχή πάνω τους καθώς και ότι η πρώτη τους μεγάλη συγκέντρωση έγινε αφού είχαν περάσει τα ελληνικά σύνορα.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για μεμονωμένες διελεύσεις εκτός της Δημοκρατίας της Κροατίας, δεν μπορούσαμε να εμποδίσουμε κανέναν να εγκαταλείψει τη Δημοκρατία της Κροατίας. Για να είναι δυνατό αυτό, είναι απαραίτητο να πληρούνται ορισμένες δικαστικές ή διοικητικές προϋποθέσεις.

Δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο, το εμπόδιο θα μπορούσε να είναι ότι δεν είχε κάποιος έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, ότι έχει εκδοθεί ένταλμα ή ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που τον εμποδίζει να φύγει από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κροατίας. Μέσα από επιχειρησιακές εργασίες, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ 100 και 200 ​​οπαδοί της Ντιναμό σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα χωρίς εισιτήρια. Παραδώσαμε τα πάντα στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα στην ώρα τους».

Όταν ρωτήθηκε τι πήγε στραβά απάντησε: «Δεν μπορώ να αξιολογήσω το έργο της ελληνικής αστυνομίας. Η συνεργασία με την ελληνική αστυνομία είναι καλή, επικοινωνούμε, αυτή τη στιγμή γίνεται ποινική έρευνα για τους συλληφθέντες. Η κροατική αστυνομία έχει τεθεί στη διάθεσή της για όλες εκείνες τις μελλοντικές ενέργειες στις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε να ρίξει φως στο γεγονός» κατέληξε ο Μπάριτς.

Νέα Φιλαδέλφεια μεταφορά Κροατών ΓΑΔΑ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δείτε τη συνέντευξη εδώ

Καλλιακμάνης: «Δεν είχαν καν ανοίξει το έγγραφο που ενημέρωνε για τους Κροάτες χούλιγκαν»

Η ανικανότητα των Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα και στους νομούς από τους οποίους πέρασε το κονβόι των χούλιγκαν, είναι πλέον αποδεδειγμένη και τεράστια. Μάλιστα, ο κ. Καλλιακμάνης, αξιωματικός και εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., σε τηλεοπτικές του δηλώσεις έκανε αποκαλύψεις που αναδεικνύουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ανικανότητα των ανώτατων στελεχών της Αστυνομίας, σε βαθμό που κάλλιστα θα μπορούσαν οι γονείς του νεκρού Μιχάλη να αναζητήσουν τις ποινικές τους ευθύνες.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλλιακμάνης, υπήρξαν έγγραφα που εστάλησαν τα οποία «κάποιοι δεν είχαν ανοίξει ώστε να ξέρουν γιατί πρόκειται. Τι ήταν αυτοί οι Κροάτες; Για ποιο λόγο έρχονταν;». Μάλιστα, ανέφερε πως έπαιρνα τηλέφωνο από τη ΓΑΔΑ στις τοπικές διευθύνσεις να ρωτήσουν και δεν έπαιρναν καμία απάντηση γιατί δεν υπήρχε ίχνος γνώσης.

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Όσο αφορά στην είσοδο αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα, υπήρχε ένα έγγραφο από τις κροατικές αρχές και από τις αρχές του Μαυροβουνίου που έλεγε ότι οι συγκεκριμένοι εγκληματίες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν εγκληματίες, θα μπουν στη χώρα σας και θα προσπαθήσουν να πάνε στην πρωτεύουσα και να δημιουργήσουν επεισόδια και έκτροπα.

Μάλιστα, σε αυτό το έγγραφο αναφέρονταν και οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και οι μάρκες των αυτοκινήτων. Άρα η αστυνομία μπορούσε κάλλιστα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα αυτών των ανθρώπων, παρόλο που ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, παρόλο που ήταν υπήκοοι χώρας η οποία ανήκει στο Σένγκεν».

Αναφορικά με τις ευθύνες της Αστυνομίας, ο κ. Καλλιακμάνης έβαλε κατά των αξιωματικών λέγοντας πως «η αγανάκτηση του Υπουργού είναι δικαιολογημένη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Όσο έρχονται πληροφορίες, αγανακτούμε όλοι μας, αγανακτώ εγώ ως αξιωματικός της Αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας να λειτουργούν με τέτοιο παιδαριώδη τρόπο.

Κάποιοι δεν ήξεραν καν για το έγγραφο. Δεν το είχαν διαβάσει. Ένα έγγραφο επείγον, απόρρητο, που μιλάει για ανθρώπους, για μια εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή άμα ήταν Τούρκοι εθνικιστές και μπαίνανε στα σύνορα, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Σύνταγμα; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο».

Όσο για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 105 συλληφθέντες, ο κ. Καλλιακμάνης ανέφερε τα εξής:

«Επτά Κροάτες που έφευγαν και πάνω τους βρέθηκαν όπλα, κρατούνται. Στην Ευζώνους συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, άλλοι πέντε στην Ηγουμενίτσα και άλλος ένας στην Κακαβιά. Υπήκοοι Κροάτες που ήταν στη μαύρη λίστα της εγκληματικής οργάνωσης και πάνε κι αυτοί κατηγορούμενοι. Άρα έχουμε φτάσει στα 105 άτομα με βαριές κατηγορίες, με κακουργήματα, εγκληματική οργάνωση, νόμος περί όπλων, έκρηξη μολότοφ, συμπλοκή με αποτέλεσμα τον θάνατο, τα περισσότερα κακουργήματα».