Οι συνδέσεις μεταξύ του τάγματος θανάτου από την Κροατία με οπαδούς του ΠΑΟ αρχίζουν και σχηματίζονται, καθώς τα νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια, αναδεικνύουν πρόσωπα τα οποία έχουν σχέσεις με άτομα που έχουν γράψει… ιστορία στα οπαδικά δρώμενα της χώρας.

Όπως όλα δείχνουν, μεταξύ των εμπλεκομένων στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, φέρεται πως είναι ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της περίφημης «Βάσιας» από το Ίλιον, ηγετικής μορφής ενός συνδέσμου οργανωμένων του Παναθηναϊκού.

Από την πρώτη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε πως είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, η συμβολή των οπαδών του Παναθηναϊκού στην κάθοδο των Κροατών θα ήταν καθοριστική. Αυτό άλλωστε είναι αυταπόδεικτο και προκύπτει σε σωρεία εμπιστευτικών εγγράφων που έχουν δει ήδη όμως το φως της δημοσιότητας.

Νέα Φιλαδέλφεια
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η εγκληματική οργάνωση και η «Βάσια»

Από τη λίστα των συλληφθέντων πάντως προκύπτει ένα πολύ ενδιαφέρον, τουλάχιστον για τους αστυνομικούς της Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας, όνομα το οποίο έχει απασχολήσει δεόντως το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για τον Ι.Τ. έναν 27χρονο από τα δυτικά προάστια ο οποίος κατά το 2022 είχε βρεθεί κατηγορούμενος για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση με οπαδικά κίνητρα». Με αυτό τον τρόπο η ελληνική Δικαιοσύνη προσδιορίζει την παραβατική συμπεριφορά συγκεκριμένων οργανωμένων οπαδών και ξεχωρίζει δίχως άλλο το γεγονός πως αρχηγός ή έστω ηγετική μορφή αυτής της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης είναι η 28χρονη «Βάσια».

Πρόκειται για μία νεαρή γυναίκα με μακρά παρουσία στον οπαδικό χώρο που σύμφωνα με το κατηγορητήριο της αποδιδόταν ο ρόλος του αρχηγού σε ένα σμάρι από χούλιγκαν οι οποίοι είχαν επιτεθεί κατά καιρούς σε οπαδούς άλλων ομάδων, τους οποίους μεταξύ άλλων τους λήστευαν, ενώ μαγνητοσκοπούσαν μάλιστα και τις «επιτυχίες» τους, ενδεχομένως για να πικάρουν τους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων, σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ οπαδικής κυριαρχίας.

Νέα Φιλαδέλφεια
Υλικές ζημιές όπως καταγράφηκαν γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η συμμορία και το no politica

Η «Βάσια» φέρεται να είχε δεχτεί επίθεση το 2019, πιθανότατα από οπαδούς του Ολυμπιακού στα δυτικά προάστια, οι οποίοι είχαν μαγνητοσκοπήσει το… κατόρθωμά τους. Έκτοτε η «Βάσια» έγινε γνωστή και στο ευρύτερο κοινό, καθώς φαίνεται πως «διψούσε» για εκδίκηση. Και φέρεται να την πήρε… Όπως και να ‘χει, πληροφορίες αναφέρουν πως η «Βάσια» κρατείται προσωρινά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης. Αντίθετα, ο 27χρονος Ι.Τ. αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στην ίδια ομάδα πάντως φέρονται να είναι και άλλοι γνωστοί στους οπαδικούς κύκλους των «πράσινων». Άμεσοι «συνοδοιπόροι» της «Βάσιας» φαίνεται να είναι άτομα που κυκλοφορούν με τα ψευδώνυμα «Ζέκα», «Χουάν» και «Μαύρος». Όπως προκύπτει από τις έρευνες των Αρχών, ο «Χουάν» φέρεται να είναι «ισοδύναμος» της «Βάσιας» όσον αφορά την καθοδήγηση του συνδέσμου. Μάλιστα εκείνος ξεχωρίζει και για έναν ιδιαίτερο λόγο, καθώς φέρεται να τον ενδιέφερε ιδιαίτερα να μην εκφράζονται πολιτικές απόψεις ανάμεσα στα μέλη του συνδέσμου. Ασπαζόταν το λεγόμενο «no politica», ενδεχομένως για να μην υπάρχουν διαμάχες μεταξύ των μελών και παράλληλα ο σύνδεσμος να παραμένει ανοικτός σε νέα μέλη, χωρίς να απορρίπτονται ούτε αναρχικοί, ούτε ακροδεξιοί.

Νέα Φιλαδέλφεια
Ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρίσκεται και ο 27χρονος οπαδός που συνδέεται με την περίφημη «Βάσια» (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη της «Βάσιας»

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση στις 10 Μαρτίου του 2022:

«Στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας και συλλογής προανακριτικού υλικού, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και επακόλουθης διενεργηθείσας κύριας ανάκρισης Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναφορικά με τη εμπλοκή ατόμων σε αδικήματα με κίνητρο την οπαδική βία, συνελήφθησαν με εντάλματα, τέσσερα (4) άτομα (28χρονη ημεδαπή, 29χρονος και 26χρονος ημεδαποί και 31χρονος αλλοδαπός) κατηγορούμενοι για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Τα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται για ληστείες από κοινού και κατά συρροή, σωματικές βλάβες, εκρήξεις και εμπρησμούς, διατάραξη κοινής ειρήνης, βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων και πραγμάτων, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή εκρηκτικών βομβών και φωτοβολίδων.

Οι ανωτέρω αξιόποινες πράξεις σχετίζονται με πράξεις οπαδικής βίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Τμήμα Εκτελέσεως Αποφάσεων και Βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών».

Θέμα «τιμής»

Άλλωστε στις τάξεις των σκληροπυρηνικών οργανωμένων, μεγάλο αντικείμενο διαμάχης αποτελεί η πιστότητα στην εξιστόρηση των… αποτελεσμάτων των μεταξύ τους συγκρούσεων. Σαφώς, επειδή σε τέτοιες συγκρούσεις δεν υπάρχουν… διαιτητές, η… έκβαση της μάχης αποτελεί το κύριο μέλημα των οπαδών. Ακόμη κι αν ο φόρος αίματος ήταν βαρύς, μεγαλύτερο… ατόπημα δεν υπάρχει από το να σφετεριστεί κάποιος μία «νίκη» διαδίδοντας μάλιστα «ψέματα».

Όταν λοιπόν ένα ραντεβού θανάτου ολοκληρώνεται, ξεκινά η «προπαγάνδα» μεταξύ των μελών των δύο παρατάξεων. Όταν εντοπιστεί κάποιο «ψέμα» το οποίο αρχίζει να επικρατεί ως «αλήθεια» στην κοινή πιάτσα, στήνεται το «μάθημα» στον «ψεύτη», που όπως γίνεται αντιληπτό δεν είναι άλλο από μία ενέδρα.

Άλλοι δύο Έλληνες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Εκτός από τον Ι.Τ. πάντως, υπάρχουν ακόμη δύο Έλληνες, ένας με καταγωγή ο άλλος Αλβανός με ελληνική υπηκοότητα οι οποίοι κρατούνται από τις Αρχές για συμμετοχή στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πρώτος, με αρχικά ονόματα Β.Θ. είναι 26 ετών, ενώ ο δεύτερος με αρχικά ονόματος Λ.Ε. είναι μόλις 22 ετών και μάλιστα στην κατοχή του φέρεται να βρέθηκε μαχαίρι.