H πολιτική μηδενικής ανοχής στην νόσο Covid-19 δεν έχει παύσει να ισχύει στην Κίνα, την χώρα την οποία πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός που ξέσπασε σε πανδημία. Έτσι, σχεδόν τρία χρόνια μετά τον ασθενή 0, το πρώτο κρούσμα Covid-19 η Κίνα συνεχίζει να επιβάλλει lockdown σε διάφορες πόλεις της, ένα μέτρο το οποίο έχουν αποβάλλει καιρό τώρα οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Ποιος ο λόγος που ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, επιμένει τόσο πολύ στο να συνεχίζει να ζει ο πληθυσμός της χώρας υπό καθεστώς καταρτίνας, ακόμη και για λίγες εκατοντάδες κρούσματα;

Περισσότερες από 70 κινεζικές πόλεις έχουν τεθεί σε πλήρες ή μερικό καθεστώς lockdown από τα τέλη Αυγούστου, επηρεάζοντας περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές σπεύδουν να περιορίσουν τις μολύνσεις με κάθε κόστος.

Ο λόγος είναι πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την αναμενόμενη τρίτη θητεία του Xi Jinping στο τιμόνι της Κίνας, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποβάλλει την «ρετσινιά» του Covid-19, η οποία τον ακολουθεί ακόμη. 

Ο Xi, ένθερμος υποστηρικτής της συγκεκριμένης στρατηγικής μηδενικής ανοχής στον Covid-19, πρόκειται να χριστεί κορυφαίος ηγέτης της χώρας για άλλα πέντε χρόνια στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin, 33 πόλεις βρίσκονται επί του παρόντος υπό μερικό ή πλήρες lockdown. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό να προστεθούν περισσότερες πόλεις τις επόμενες εβδομάδες.
Οι σαρωτικοί περιορισμοί που ανατρέπουν την εργασία και την καθημερινότητα εκατομμυρίων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την τάση για επιστροφή στην κανονικότητα σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όπου οι κοινωνίες έχουν ως επί το πλείστον στραφεί στη ζωή με τον ιό.

Αλλά η Κίνα επιμένει ότι η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων σώζει ζωές. Οι υγειονομικοί ανέφεραν το σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ηλικιωμένων και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη στον αγροτικό πληθυσμό ως εμπόδια για τη χαλάρωση των περιορισμών, αλλά οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας λένε ότι και πολιτικοί παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ένα επώδυνο lockdown δύο μηνών στη Σανγκάη πυροδότησε δημόσια αντίδραση και ακρωτηρίασε την οικονομία, οδηγώντας ορισμένους να αμφισβητήσουν την προσέγγιση μηδενικής ανοχής κρουσμάτων. Σε απάντηση, ο Xi Jinping εξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση κατά των επικριτών, δεσμευόμενος να «παλέψει αποφασιστικά ενάντια σε οποιαδήποτε λόγια και πράξεις που διαστρεβλώνουν, αμφισβητούν ή αρνούνται» την πολιτική του για τα μηδενικά κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, πολλοί πολίτες προσπαθούν με κάθε τρ΄όπο να καταγγείλουν την σκληρότητα των φορέων, με τελευταία μία μητέρα από το Τσενγκντού η οποία ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ότι έχασε τον βαριά άρρωστο γιο της, αφού τέθηκε σε καραντίνα για μια εβδομάδα και έχασε το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία της καρδιακής του νόσου. Το βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας εκτεταμένη οργή.