Σε συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλους επενδυτές για τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος, για το έργο της διεθνούς διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 6ο Athens Investment Forum.

«Επιθυμούμε να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε καταρχήν συμφωνία με ένα ισραηλινό fund και μιλάμε και με άλλους ενδιαφερόμενους», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

Όπως επεσήμανε δε, η χρηματοδότηση του πολύ μεγάλου και στρατηγικής σημασίας σχεδίου, θα γίνει όπως η χρηματοδότηση όλων των έργων του ΑΔΜΗΕ, με κεφάλαια από την ΕΕ, αφού υπάρχει ήδη ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

«Η ενεργειακή στρατηγική της χώρας, είναι να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται οι διασυνδέσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και αυτή με την Αλβανία που ωριμάζει», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία (ELICA) που υλοποιεί το έργο, καθώς και το σχέδιο της διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μελετηθεί από την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) που έχουν συστήσει για το σκοπό αυτό οι Διαχειριστές των δυο χωρών, ΑΔΜΗΕ και National Grid.

Οι διασυνδέσεις αυτές «κουμπώνουν» στρατηγικά με ένα ακόμα μεγάλο project που ωριμάζει ο ΑΔΜΗΕ στην παρούσα φάση: τον ηλεκτρικό διάδρομο μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας, για να μεταφέρει, αφενός την περίσσεια της πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα και αφετέρου την ενέργεια από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Κεντρική Ευρώπη. Για το έργο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ έχει επαφές με τον Διαχειριστή της Νότιας Γερμανίας TenneT και τους Διαχειριστές των άλλων χωρών, από τις οποίες μπορεί να περάσει το έργο σύμφωνα με τον σχεδιασμό.