Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει από χθες για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της μεγάλης τραγωδίας φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λιμενικό αρχικά εντόπισε επτά διακινητές, οι οποίοι το μεσημέρι της Πέμπτης συνελήφθησαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Οι φερόμενοι ως διακινητές, όλοι τους Αιγύπτιοι, βρίσκονταν ανάμεσα στους διασωθέντες του ναυαγίου με τους 78 και όχι 79 νεκρούς μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από νεότερες αναφορές. Σύμφωνα όμως με νέες πληροφορίες, οι διακινητές είναι 8 και ανάμεσα τους είναι και ο καπετάνιος, ο οποίος ελέγχεται, σύμφωνα με τον Νίκο Αλεξίου, αξιωματικό του λιμενικού.

Ο μεγάλος αριθμός των διακινητών δικαιολογείται και από τον επίσης πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών που επέβαιναν στη βάρκα η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες το ταξίδι για την Ιταλία από τη Λιβύη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν κι άλλοι διακινητές ανάμεσα στους 104 διασωθέντες κι αυτό ερευνούν στελέχη της ΕΥΠ που βρίσκονται στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι εθνικότητες των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου

 • 43 Αιγύπτιοι, ανάμεσα στους οποίους 5 ανήλικα παιδιά,
 • 12 Πακιστανοί,
 • 47 Σύροι, ανάμεσα στους οποίους 3 ανήλικα παιδιά,
 • 2 Παλαιστίνιοι.

Σήμερα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι 79 σοροί των μεταναστών, που έχασαν τη ζωη τους στο ναυάγιο. Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Νέα φωτογραφία του πλοίου λίγο πριν την τραγωδία

Σε νεότερο δελτίο του το Λιμενικό ενημερώνει ότι η ευρεία επιχείρηση βρίσκεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στην περιοχή επιχειρούν:

 • ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,
 • ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,
 • μία φρεγάτα Π.Ν.,
 • εννέα παραπλέοντα πλοία,

ενώ από αέρος επιχειρούν:

 • ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,
 • ένα ελικόπτερο Π.Α.,
 • ένα ελικόπτερο Π.Ν.

Το δελτίο του Λιμενικού συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες, μία πριν και μία μετά το ναυάγιο.Η φω τογραφία πριν το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου συγκλονίζει, καθώς απεικονίζει τους μετανάστες τον έναν πάνω στον άλλον στο κατάστρωμα – φωτογραφίες συγκλονιστικές που είχαμε δει και χθες τραβηγμένες από ελικόπτερο, αλλά τώρα προφανώς είναι βγαλμένες από κάποιο πλωτό μέσο.

μετανάστες - σκάφος

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού. Πρόκειται για κάποια εναέρια προσπάθεια διάσωσης.

ναυάγιο

Αιχμές από Τουρνά για την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας

Ο υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελος Τουρνάς, άφησε σαφείς αιχμές προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ με τοποθέτησή του στις κάμερες, έχοντας και έναν μικρό διαπληκτισμό με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε αυτή τη διακίνηση αθώων ανθρώπων, τους οποίους εκμεταλλεύονται για μερικά δολάρια κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν με ανθρώπινες ζωές να αποκομίσουν προσωπικό όφελος. Είναι μία εγκληματική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση, κατά την άποψή μου, παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς. Είμαστε εδώ για τον συντονισμό και να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Βρισκόμαστε εδώ κατ’ εντολή του πρωθυπουργού μας, του Ιωάννη Σαρμά, ώστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων, για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και οι άνθρωποι αυτοί να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται και να τους μεταφέρουμε εκεί που πρέπει να πάνε, σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους μας. Η προσπάθεια είναι να ολοκληρώσουμε σήμερα και να μεταφερθούν σήμερα».

Όσο για τους λόγους που δεν παρενέβη το λιμενικό, ο κ. Τουρνάς τόνισε πως λειτούργησε με βάση τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο.

«Ήταν ένα δύσκολο συμβάν, συνέβη στα όρια του FIR σε διεθνή θαλάσσιο εναέριο χώρο, ήταν σε διεθνή ύδατα, εκεί προσέγγισε από την αρχή το Λιμενικό μας για να παρέχει βοήθεια. Από την αρχή που ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές, ήταν δίπλα στο αλιευτικό που ήταν υπερφορτωμένο, νωρίς από το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια, το αλιευτικό, αυτοί που ήταν πάνω δεν θέλησαν να βοηθηθούν, η απάντησή τους ήταν ότι ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Παρ’ όλα αυτά, τα πλωτά του Λιμενικού παρέμεναν κοντά μέχρι και το βράδυ, όπου ακινητοποιήθηκε από βλάβη για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα και κάποια στιγμή, λόγω προφανώς υψηλού κέντρου βάρους και μετατόπισης, αναποδογύρισε και συνέβη το τραγικό γεγονός.

Υπάρχουν διεθνείς κανόνες, πού μπορεί να παρέμβει και πού δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει κάποιος. Το Λιμενικό δεν νομιμοποιείται να επέμβει σε ένα τέτοιο πλοίο, το οποίο δεν δέχεται σε διεθνή ύδατα την επέμβαση. Αρκεί να σκεφτείτε τι κίνδυνο θα μπορούσε να αποτελέσει μία επέμβαση του Λιμενικού σε ένα υπερφορτωμένο πλοίο, το οποίο θα μπορούσε να ανατραπεί από την επέμβαση του Λιμενικού.

Αρα, δεν θα μπορούσε να επέμβει το Λιμενικό, δεν έχει τη νομιμότητα, θα μπορούσε να κατηγορηθεί αν είχε επέμβει. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ και το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις για να σωθεί ό,τι σώζεται. Γίνεται μία επιχείρηση».

Παρέμβαση Ντογιάκου για το ναυάγιο στην Πύλο – Αντιεισαγγελέας στην έρευνα της υπόθεσης

εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος όρισε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εποπτεύσει τις έρευνες για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Ειδικότερα, με εντολή του Ισίδωρου Ντογιάκου, η εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα θα γίνει από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Οικονόμου.

Ήδη, στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη.

Άκαρπες οι ολονύχτιες έρευνες, μαρτυρίες για 100 παιδιά στο αμπάρι του πλοίου

Τόπος μαρτυρίου έχει γίνει από χθες η Πύλος μετά το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε και που εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, με δύο πλωτά του λιμενικού, ένα C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και έξι παραπλέοντα πλοία, δυστυχώς όμως χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Λίγο πριν από τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας πτώματα.

Πύλος

Τουλάχιστον 78 νεκροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί πάνω από 700 μετανάστες, σύμφωνα τουλάχιστον με μαρτυρίες. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες που θέλουν πάνω από 100 παιδιά και ακόμα περισσότερες γυναίκες να βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου την ώρα του ναυαγίου.

Διασώθηκαν 104 άνθρωποι κάποιοι εκ των οποίων νοσηλεύονται στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του σώματος.

Σε επιφυλακή οι αρχές

Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Πύλος

Διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό και κουβέρτες, ενώ πιθανότατα σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το ψυχολογικό»

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στα αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Πύλος

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό.

Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους.

«Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» και «ορέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», επέμεινε.

Οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.

Πύλος

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, είναι συνάνθρωποί μας», υπογράμμισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας.

Μετά την έλευση των μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και άλλους φορείς, το Λιμεναρχείο, την αστυνομία, την Πυροσβεστική συνεργάστηκαν άψογα ώστε να μπορέσουν να τους μεταφέρουν σε συνθήκες αξιοπρεπείς και να τους παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, σίτιση, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν υποθερμίες και υπογλυκαιμίες.

«Από εκεί και πέρα και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες πρόνοιας είμαστε στο πόδι, όλη μέρα έτσι ώστε ό,τι μας ζητείτε να το παρέχουμε άμεσα προκειμένου να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και την πλευρά τη δική τους. Η πληροφόρηση που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί μόλις ολοκληρωθούν οι προανακριτικές διαδικασίες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα , σε κάποια δομή προσωρινής φιλοξενίας, πιθανόν στην Αθήνα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φάβας.

Συμπλήρωσε πως οι διασωθέντες ήταν αφυδατωμένοι, αρκετοί υπέστησαν λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ πιθανότατα όσοι κατάφεραν να διασωθούν βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση είναι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες μετανάστες, διαπίστωσε εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης – διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Παρόλο που είμαι εθελοντής από το 2003 και έχουμε ζήσει αυτή την κατάσταση πολλές φορές, έχουμε ζήσει και όλο το προσφυγικό, κάθε φορά που βλέπουμε τον συνάνθρωπο να υποφέρει, υποφέρουμε μαζί του», πρόσθεσε.